
HKEx LISTING DECISION 
Cite as HKEx-LD23-3 (March 2001) (Updated in September 2009 and withdrawn in 
January 2024) 

[This listing decision is withdrawn.]

Summary 
Name of Party Company A - a listed company 
Subject Transaction involving an issue of shares by Company A - 

whether suspension necessary 
Listing Rule Chapter 6 and Practice Note 11 
Decision Immediate suspension necessary 

Summary of Facts 

Company A had executed an agreement with regard to a transaction involving an issue of 
shares by Company A.  It promptly notified the Exchange and asked whether a 
suspension of trading in its securities was necessary pending the publication by it of a 
paid announcement in the newspapers1 to inform the market.  

Analysis 

Any issue of shares, including the entering into of an agreement involving an issue of 
shares, by a listed company constitutes by its very nature price sensitive information due 
to the dilution effect of such an issue on the existing issued share capital of the company. 
In the absence of an appropriate announcement by the company, any trading in the 
securities of the company would be on an uninformed basis. 

Consequently, trading in the securities of any listed company effecting an issue of shares 
or entering into an agreement involving an issue of shares should be suspended pending 
publication of a paid announcement in the newspapers1 to inform the market.  Therefore, 
in order to avoid a suspension, such agreements should be entered into after trading hours 
and an announcement in clearable form submitted to the Exchange for clearance2 and 
publication by the company in the newspapers the following business day1. 

In the present case, because the agreement was executed during trading hours, the 
immediate suspension of trading in the securities of Company A was necessary. 

Decision 

Company A was advised accordingly and immediately requested a suspension. 

Notes:  

1. The requirement for publication of paid announcements in newspapers was
abolished on 25 June 2007.  After the rule amendment, issuers must publish their
announcements required under the rules on the Exchange’s website and their own



website in accordance with Rule 2.07C as soon as possible.  (Added in September 
2009) 

 
2. We have amended the Listing Rules in January 2009 to remove the pre-vetting 

requirements for listed issuers’ announcements.  After the rule amendment, 
announcements on issue of securities are not subject to pre-vetting by the 
Exchange.  (Added in September 2009) 
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