
021 

 1 

Submitted via Qualtrics 

 

Hong Kong Women Professionals & Entrepreneurs Association 

Company/Organisation view 

Others: NGO 

 

Question 1 

Do you agree that an alternative eligibility test should be introduced to enable the 

listing of high growth enterprises substantively engaged in R&D activities on GEM? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

We agree that the current tests may prevent the listing of companies with high growth 

potential which do not have a track record of positive operating cash flow.  An alternative test 

must be provided to attract technology companies which might not qualify under the 

proposed alternative financial eligibility test (referred to as the “market capitalisation/ 

revenue/ R&D test”) is a step in the right direction. However, considerations or guidance 

have to be made in order to avoid confusion/ direct competition with Chapter 18C under the 

Main Board Listing Rules. 

 

Question 2 

Do you have any comments on the proposed thresholds for the alternative eligibility 

test as set out in paragraphs 63 to 75 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

1. We agree with the requirement for an adequate trading record of at least two 

financial years. 

 

2. The expected market capitalisation is too high at HK$250 million at the time of listing. 

We suggest that the threshold be set at HK$150 million. 

 

3. The required revenue of at least HK$100 million in aggregate for the two most recent 

audited financial years is too high.  For young GEM candidates, we would not expect that 

they would be able to reach a revenue of HK$100 million over two years.  We would suggest 

an amount of HK$ 50 million over the same two-year period.  
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We also do not believe that it is necessary to have a rigid requirement that the revenue 

increase year on year.  The decision can be left to potential sponsors to judge whether to 

support a company which is not showing growth. 

 

4. We have no comment on the suggested incurred R&D expenditure.  

 

Question 3 

Do you agree with the proposal to reduce the post-IPO 24 month lock-up period 

imposed on controlling shareholders of GEM issuers to 12 months as set out in 

paragraph 76 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

Agree to make the lock-up periods consistent with Main Board. 

 

Question 4 

Should any other existing eligibility requirement for a listing on GEM be amended? 

 

Yes 

 

If so, please state the requirement(s) that should be amended and give reasons for 

your views. 

 

We do not believe that the promotion of the GEM market activity can be achieved simply by 

providing some flexibility to companies substantively engaged in R&D activities. 

 

For companies which are young and growing but which are engaged in more traditional 

industries, they should not be denied a more flexible entry to the GEM market. The proposed 

amendments do not cater for these companies. 

 

For those companies who are substantively engaged in R&D activities, additional incentives 

can be offered (eg more flexibility in considering the meeting of threshold requirements). 

 

In other words, it is not enough just to offer flexibility to some sectors, it is necessary to offer 

flexibility to encourage all sectors to list on GEM. 

 

 

Question 5 
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Do you agree with the proposed consequential and housekeeping amendments to the 

reverse takeover and extreme transaction Rules as set out in paragraphs 81 and 82 of 

the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

Yes. We agree that waivers to the equivalent management and ownership continuity 

requirements should be extended under the proposed market capitalisation/ revenue/ R&D 

test.  

 

Question 6 

Do you agree with the Exchange’s proposal to remove GEM’s compliance officer 

requirement as set out in paragraph 85(a) of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

We agree, in order to align a GEM issuer’s ongoing compliance officer and compliance 

adviser obligations with those of the Main Board.  

 

Question 7 

Do you agree with the Exchange’s proposal to shorten the period of engagement of 

GEM issuers’ compliance advisers and to remove the additional obligations currently 

imposed on a GEM issuer’s compliance adviser as set out in paragraphs 85(b) and 86 

of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

We would propose to remove the need for GEM issuers to engage compliance advisers.  

GEM companies should not be assumed not to be cognisant or aware of their 

responsibilities.  They will engage compliance advisers when they feel there is a need to.  To 

impose requirements drains resources from young companies. 

 

Question 8 

Should any other continuing obligation currently applicable to a GEM listed issuer 

also be removed? 

 

Yes 

 

If so, please state the requirement(s) and give reasons for your views. 

 

We suggest a lighter touch approach on ESG disclosure for GEM issuers. 
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Question 9 

Do you agree with the Exchange’s proposal to remove quarterly financial reporting as 

a mandatory requirement for GEM issuers and instead introduce it as a recommended 

best practice in GEM's Corporate Governance Code? 

 

No 

 

Please give reasons for your views. 

 

We do not agree with the entirety of the proposal and would propose as follows: 

 

This should be a recommended best practice for the first two financial years post listing only. 

 

After the first two financial years post listing, we recommend a similar, but slightly modified 

risk-based approach adopted by SGX.   

 

Since GEM companies were previously conceived as being of higher risk, a risk based 

approach is appropriate.  Also, this gives certainty in the guidance received by issuers as to 

the circumstances where they would be expected to provide quarterly reporting.   

 

The issue of an adverse, qualified opinion by auditors, or a disclaimer of opinion on the 

issuer’s latest financial statements are appropriate triggers for quarterly reporting. In 

addition, directors should be encouraged to self-report even when auditors have not issued 

such opinions. 

 

The existence of a material uncertainty relating to going concern in the issuer’s latest 

financial statements should also trigger the quarterly reporting requirement. 

 

 

Question 10 

Do you agree with the Exchange’s proposal to align the timeframes for GEM issuers 

to publish their annual reports, interim reports and preliminary announcements of 

results for the first half of each financial year with those for the Main Board, as set out 

in paragraphs 94 and 95 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 
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Question 11 

Do you agree that a streamlined mechanism should be introduced to enable qualified 

GEM issuers to transfer their listing to the Main Board? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

We agree that it is necessary to have a streamline mechanism for a transfer to a Main Board 

listing.  In particular, it is not necessary to appoint a sponsor to carry out investigations and 

due diligence work prior to its transfer, since GEM companies would have adhered to the 

Listing Rules requirements as regards disclosure and other compliance matters. 

 

Question 12 

Do you agree with the removal of the requirement for the appointment of a sponsor 

for the purpose of a streamlined transfer as set out in paragraph 108 of the 

Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

 

 

Question 13 

Do you agree with, for the purpose of a streamlined transfer, the removal of the 

requirement for a “prospectus-standard” listing document and other requirements as 

set out in paragraphs 111 to 114 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

Yes. Prospectuses should be required when there is an element of fund-raising or invitation 

to the public to invest.  It is not necessary for a transfer to the main board without 

fundraising. However, there should be some disclosure to the public of the change in the 

company’s status and any change in its vision and how this could be achieved. 

 

Question 14 

Do you agree with the track record requirements for a streamlined transfer applicant 

as set out in paragraphs 117 to 118 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 
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We recommend a streamlined transfer applicant demonstrate a minimum track record of two 

full financial years as a GEM listed issuer prior to its transfer.  

 

Question 15 

Do you agree with the daily turnover and volume weighted average market 

capitalisation requirements for a streamlined transfer applicant as set out in 

paragraphs 120 to 133 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

Yes, we believe that liquidity is critical for companies seeking to list on the Main Board by a 

transfer from GEM. 

 

Question 16 

Should the Minimum Daily Turnover Threshold for the Daily Turnover Test be set at: - 

Selected Choice 

 

(a) HK$100,000 

 

Please give reasons for your views. 

 

If the decision is that there must be a Minimum Daily Turnover Threshold, then HK$100,000 

should be sufficient. 

 

Question 17 

Do you agree with the proposed compliance record requirement for a streamlined 

transfer applicant as set out in paragraph 134 of the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

Yes – we agree with the adoption of the approach the breach being committed or 

investigated must be  a serious breach or potentially serious breach of, any Listing Rules  

 

Question 18 

Do you agree with the proposed modification to the existing compliance record 

requirement for a transfer from GEM to the Main Board as set out in paragraph 136 of 

the Consultation Paper? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

We believe that there must be a discretion to allow GEM companies to transfer to the Main 

Board and not absolute rules, provided such companies meet Main Board requirements. 
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Question 19 

Do you agree that the Exchange should exempt GEM transferees to the Main Board 

from the Main Board initial listing fee? 

 

Yes 

 

Please give reasons for your views. 

 

Transfer to the Main Board is not a full listing and therefore would not warrant a further 

payment of the initial listing fee.   

 

 


