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Rules of the Exchange  

 
 

CHAPTER 14A 
 

CHINA CONNECT SERVICE - SHANGHAI 
 

Interpretation 

14A02. (2) In this Chapter, unless the context otherwise requires: 

“Special Segregated 

Account” or “SPSA” 

has the same meaning as defined in the CCASS 

Rules; 

“SPSA order” means a China Connect sell order for the sale of 

China Connect Securities held in a Special 

Segregated Account; 

SPSA order 

14A06. (2A) (a) A China Connect Exchange Participant who receives instructions from a client to 

sell China Connect Securities held in a Special Segregated Account shall, before 

inputting an SPSA order into the CSC, ensure that: 

(i) the Special Segregated Account has been designated to the client and an 

investor identification number has been assigned by CCASS to the 

Special Segregated Account in accordance with the CCASS Rules; 

(ii) it has been authorized to execute on behalf of the client the sale of China 

Connect Securities in the specified Special Segregated Account; and  

(iii) it has received confirmation from the client or has advised the client to 

ensure that there are sufficient China Connect Securities in the Special 

Segregated Account to settle the delivery obligations on the settlement 

day and, if the SPSA order is executed, the relevant China Connect 

Securities will be delivered to it or its CCASS GCP, as the case may be, 

for settlement. 

(b) Subject to Rule 14A06(2A)(a), a China Connect Exchange Participant shall, 

when inputting an SPSA order into the CSC, indicate in such manner as the 

Exchange may from time to time determine the relevant investor identification 

number and other details required by the Exchange.  By inputting an SPSA order 

into the CSC, the China Connect Exchange Participant agrees and represents to 

the Exchange that it has complied with the requirements regarding SPSA orders 

set out in this Rule 14A06(2A).  

(c) In this Rule 14A06(2A), references to “China Connect Exchange Participant” do 

not include the Exchange Participants referred to in Rule 590(1) (Exchange 

Participants trading through China Connect Exchange Participants).  This Rule is 

not applicable to such Exchange Participants. 
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(6) In respect of a China Connect Exchange Participant who is a China Connect CCASS 

Clearing Participant, pre-trade checking of its China Connect sell orders will be 

conducted on the stock holding position of the China Connect Exchange Participant’s 

designated CCASS stock account(s) except where the China Connect sell order is an 

SPSA order, in which case Rule 14A06(7A) shall apply. 

(7) In respect of a China Connect Exchange Participant who is not a China Connect 

CCASS Clearing Participant, pre-trade checking of its China Connect sell orders will 

be conducted on the stock holding position of the CCASS stock account(s) 

designated to the China Connect Exchange Participant by the CCASS GCP who has 

been authorized to settle China Connect Securities Trades for the China Connect 

Exchange Participant under the clearing agreement referred to in Rule 1406(3)(c) 

except where the China Connect sell order is an SPSA order, in which case Rule 

14A06(7A) shall apply. 

(7A) In respect of an SPSA order input by a China Connect Exchange Participant, pre-

trade checking will be conducted on the stock holding position in the Special 

Segregated Account which has been assigned with the investor identification number 

indicated by the China Connect Exchange Participant when it inputs the SPSA order.  

(8) (a) The total number of shares which can be the subject of China Connect sell orders 

(other than SPSA orders) in respect of each China Connect Security on a CSC 

trading day shall not exceed the total stock holding position in respect of the 

same China Connect Security as shown in the relevant designated CCASS stock 

account referred to in Rule 14A06(6) or (7) immediately before the 

commencement of operation of the China Connect Service on that CSC trading 

day. 

(b) The total number of shares which can be the subject of SPSA orders in respect of 

China Connect Securities in a Special Segregated Account on a CSC trading day 

shall not exceed the total stock holding position in respect of the same China 

Connect Security as shown in the relevant Special Segregated Account referred 

to in Rule 14A06(7A) immediately before the commencement of operation of 

the China Connect Service on that CSC trading day.   

(c) In respect of overdue short stock positions in China Connect Securities of a 

China Connect CCASS Clearing Participant under the CNS System which are 

outstanding for settlement on the due date where such China Connect CCASS 

Clearing Participant is a China Connect Exchange Participant, HKSCC will 

request the Exchange to deduct the overdue short stock position quantities from 

the sellable balances of such China Connect CCASS Clearing Participant on the 

next CSC trading day, and if such China Connect CCASS Clearing Participant is 

a CCASS GCP of any China Connect Exchange Participant(s), from the sellable 

balances of each of such China Connect Exchange Participant(s) on the next 

CSC trading day.  If such overdue short stock positions are or are alleged by 

such China Connect CCASS Clearing Participant to be the result of a failure to 

deliver to it the China Connect Securities from a Special Segregated Account 

and HKSCC is satisfied that is the case, as referred to in the CCASS Rules, 

HKSCC will request the Exchange to deduct the overdue short stock position 

quantities from the sellable balances of the relevant Special Segregated Account 

instead. 
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(d) Any China Connect sell order input by a China Connect Exchange Participant 

which may, upon execution, exceed the relevant total stock holding positions 

mentioned in Rule 14A06(8)(a) or (b) above will be rejected.   

(9) To enable the Exchange and the SEHK Subsidiary to apply the pre-trade checking 

procedures, HKSCC will, in accordance with the CCASS Rules, reproduce and 

replicate the stock holding records of the CCASS accounts (both client and house 

account positions) referred to in Rules 14A06(6) and (7) and the Special Segregated 

Accounts referred to in 14A06(7A), and transmit the information to the CSC before 

the commencement of each CSC trading day on each CSC trading day. Each China 

Connect Exchange Participant agrees to and authorizes the reproduction, replication 

and transmission of its stock holding records for the purpose of enabling the 

Exchange and the SEHK Subsidiary to carry out the pre-trade checking procedures. 

In respect of Special Segregated Accounts, each China Connect Exchange Participant 

who is authorized to execute on behalf of its clients sale of China Connect Securities 

in the Special Segregated Accounts acknowledges and confirms that its clients have 

authorized the reproduction, replication and transmission of the stock holding records 

of the Special Segregated Accounts for the purpose of enabling the Exchange and the 

SEHK Subsidiary to carry out the pre-trade checking procedures. 

(10) Consistent with Rule 1421(2), China Connect Exchange Participants shall put in 

place appropriate arrangements to ensure (a) that there are sufficient China Connect 

Securities in their client and house accounts within CCASS before placing a China 

Connect sell order other than an SPSA order; and (b) compliance with Rule 

14A06(2A) before placing an SPSA order. Upon matching of a China Connect sell 

order on the SSE Market System, the relevant number of China Connect Securities 

recorded in the relevant account referred to in (a) above or the relevant Special 

Segregated Account, as the case may be, will be used for stock settlement in 

accordance with the CCASS Rules.   

Provision of undertaking/confirmation  

14A16. (11) Before a China Connect Exchange Participant borrows any China Connect Securities 

from another Exchange Participant or a Qualified Institution (as Stock Lender) under a 

Stock Borrowing and Lending Arrangement,  the China Connect Exchange Participant 

shall provide the Exchange with a confirmation in the prescribed form confirming that 

the Stock Lender has provided it with an undertaking in respect of the following: 

Stock Borrowing for Short Selling 

14A17. (13) Before inputting a Short Selling order into the CSC, a China Connect Exchange 

Participant shall: 

  (a) where acting for the account of a client: 

(i) ensure that its client has borrowed sufficient Short Selling Securities to settle 

the Short Selling order if executed; 

(ii) to the extent that it has borrowed Short Selling Securities from another 

Exchange Participant or a Qualified Institution to on-lend to the client for 

purposes of Short Selling, have complied with the requirement in Rule 

14A16(11) to provide the Exchange with a specified confirmation; 
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(iii) to the extent that its client has borrowed Short Selling Securities from a 
Stock Lender other than the China Connect Exchange Participant, have 
required the client to inform it (if and after the Short Selling order is 
executed on the SSE Market) of the client’s return of the Short Selling 
Securities which are the subject of the Short Selling order to the Stock 
Lender (including the relevant date or dates of return and the number of 
shares being returned); and 

(iv) to the extent that the Short Selling order to be input is an SPSA order, have 
required its client to confirm that the borrowed Short Selling Securities are 
held in the relevant Special Segregated Account and the order meets the pre-
trade checking requirements set out in Rule 14A06(7A), and if the order is 
executed on the SSE Market, the borrowed securities will be delivered to it 
or its CCASS GCP for stock settlement; and 

  (b) where acting for its own account, have complied with the requirement in Rule 
14A16(11) to provide the Exchange with a specified confirmation and have 
borrowed sufficient Short Selling Securities to settle the Short Selling order if 
executed. 

CHAPTER 15 
 

SPECIAL PARTICIPANTS 
 

 Securities Eligible for the Order-routing Service of Special Participants 
 

1506. (1) Notwithstanding Rule 1505(1), the Exchange may (after consulting the relevant 

China Connect Market Operator) accept or designate any Eligible Security 

(including any Eligible Security not within the scope of Rule 1505(1)) as only 

eligible for selling and not for buying through Special Participants (such 

securities are referred to as “Special SEHK Securities” in these Rules). Different 

Special SEHK Securities may be accepted or designated for selling only by 

different Special Participants. 
 
(2) Where securities are accepted or designated by the Exchange under Rule 

1506(1), Special Participants shall not input any order to buy Special SEHK 

Securities or accept instructions from any China Connect Market Participants or 

any other persons to buy Special SEHK Securities on the System.  Unless the 

context otherwise requires, any reference in these Rules to “SEHK Securities” 

includes “Special SEHK Securities”. 
 
(3) [Repealed]  
 
(4) For the avoidance of doubt, China Connect Securities will not be accepted or 

designated as Special SEHK Securities. 
  
 Suspension of Access to the System or Special Participantship 
  
1538. (3) The circumstances under which the powers under Rules 1538(1) and (2) may be 

exercised include, without limitation, the following: 
 

(g) where an error, mistake or delay has occurred in relation to the compilation or 

publication of the List of SEHK Securities or any other lists concerning 

SEHK Securities, or the acceptance or designation of Special SEHK 

Securities which, in the judgement of the Exchange, has affected or may affect 

the normal or continued operation of the relevant Trading Link. 

 


