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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

– POSITION LIMITS AND LARGE OPEN POSITION (“LOP”) REPORTING 
 

(Important Note: This FAQ does not have the force of law, and should not be interpreted in any 

manner which would override the provision of any applicable law or any other regulatory 

requirements.  This FAQ should be read in conjunction with the Securities and Futures (Contracts 

Limits and Reportable Positions) Rules (“CLRP Rules”), SFC’s Guidance Note on Position Limits 

and Large Open Position Reporting Requirements (“Guidance Note”), and relevant Exchange 

Rules and Circulars (Appendix I).) 

 

 

POSITION LIMITS 
 

Q1: Are position limits based on inter-day or intra-day positions? 

 

A: Position limits should be observed at all times, and are applicable to open positions on 

exchange traded products, accumulated and/or established, on both an inter-day and intra-

day basis.  Position limits do not apply to unfilled or unexecuted orders.   

 

 

Q2: How are position limits calculated?  Can HKEX provide the calculation of 

position delta? 

 

A: Calculation of position limits may vary by products.  Some products (e.g. HSI futures and 

options) are calculated using the position delta for a combination of contracts, while others 

(e.g. stock futures) may be based on the number of open contracts (5,000 open contracts in 

any one Contract Month).  For a complete list of position limits, please refer to the Large 

Open Positions Reporting Level and Position Limits Table on our website.   

 

Position delta for futures and options contracts is available for each trading day on our 

website: http://www.hkex.com.hk/eng/market/rm/rm_dcrm/riskdata/greeks/greeks.asp 

 

 

Q3:  Is there any exemption from position limit? 

 

A: Pursuant to the CLRP Rules, the SFC and SEHK/HKFE may authorize excess positions 

under specified circumstances.  For details, please refer to the CLRP Rules and the SFC’s 

Guidance Note1.  Application for excess positions must be submitted in advance to the 

relevant authority.   

                                                      
1
 Para 3 Authorization to Exceed Prescribed Limits 

http://www.hkex.com.hk/eng/market/dv_tradfinfo/lop.htm
http://www.hkex.com.hk/eng/market/dv_tradfinfo/lop.htm
http://www.hkex.com.hk/eng/market/rm/rm_dcrm/riskdata/greeks/greeks.asp
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Q4: What happens if a client breaches a position limit? 

 

A: An Exchange Participant, who is aware or made aware of a breach of position limit by its 

client, should immediately: (a) notify the Exchange, and (b) request the client to liquidate 

the excess position.  

 

LOP REPORTING 
 

Q1: What are the Reporting Levels for different exchange traded products? 

 

A: LOP Reporting Levels may vary by products.  For a complete list of LOP Reporting Levels, 

please refer to the Large Open Positions Reporting Level and Position Limits Table on our 

website.  

 

 

Q2. Should LOP be measured and reported on a gross or net basis?  

 

A: LOP should be measured and reported in terms of open contracts on a gross basis. 

 

 

Q3: Is an Exchange Participant obliged to submit the LOP Report on behalf of its 

client?    

 

A: An Exchange Participant is responsible for LOP Reporting in the following circumstances:  

 

1. Any HKFE Participant or Options Exchange Participant holding positions in excess of 

the Reporting Level for its own account;  

2. Any HKFE Participant or Options Exchange Participant holding positions in excess of 

the Reporting Level for each of its client(s);  

3. Any HKFE Participant holding an open position for its own account that exceeds 60% of 

the position limit of stock index futures and options product with the same underlying 

index2; and 

4. Any HKFE Participant holding an open position for each of its client(s) 3 that exceeds 

60% of the position limit of stock index futures and options product with the same 

underlying index. 

 

 Note that if the client maintains separate accounts through different Exchange Participants, 

the client may either: 

 

(a) provide its total positions to one Exchange Participant and authorize that Exchange 

Participant to submit the LOP Report to HKEX; or  

(b) authorize each individual Exchange Participant to report its positions separately to 

HKEX even though its positions in individual accounts may not exceed the Reporting 

Level.   

                                                      
2

 The Exchange Participant is required to report all outstanding positions in the products 
concerned, including those positions that are below the LOP reporting threshold 
3

 The 60% requirement applies separately to positions held or controlled by each ultimate 
beneficial identity, omnibus account operator and transaction originator. 

http://www.hkex.com.hk/eng/market/dv_tradfinfo/lop.htm
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Q4: Should an Exchange Participant report its stock option positions held for its 

market making activities and proprietary trades? 

 

A: An Exchange Participant should report its stock option positions to the Exchange if the 

combined positions of its market making activities and proprietary trades exceed the 

Reporting Level.  However, if the positions arising from market making activities are held by 

Market Makers in their Market Maker Account(s), such positions are treated as having been 

reported to the Exchange and need not be included in the LOP Report. 

 

Example 

 An Exchange Participant has 1,200 open contracts in an option class of the same 

expiry month  

 Reporting level: 1,000 open contracts, in any one Contract Month 

 

Case 1: Positions held for both market making activities and proprietary trades  

Position Nature  No. of Contracts Reportable Position  

Market Making 800 Not required 

Proprietary Trade 400 400 

Total 1,200 400 

 

Case 2: Positions held solely for market making activities  

Position Nature  No. of Contracts Reportable Position 

Market Making 1,200 Not required 
 

 

 

Q5: What is the EP Code in the LOP Report? 

 

A:  The EP Code is the Participant Code of the HKFE Participant or Options Exchange 

Participant, with which the positions are being held.  The EP Code can be found on the 

HKEX’s website.   

 

 

Q6: What are the definitions for hedging, arbitrage and trading?  Can a position 

be reported for more than one of these trading purposes in the LOP Report? 

 

A: To facilitate the Exchange’s monitoring, Exchange Participants are required to provide the 

nature of a reportable position (i.e. for hedging, arbitrage or trading purposes, as defined 

below) in the LOP Report.   

 

Hedging: Utilization of futures/options to reduce or eliminate the market risk of a 

portfolio by compensating for the effect of price fluctuations of an underlying 

asset 

 

Arbitrage: Trading to take riskless or near riskless profit from price differentials in 

related markets 

http://www.hkex.com.hk/eng/plw/Search.aspx?selectType=FE
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Trading: Trading for potential profit in anticipation of a price movement in either the 

short or long term, but not for hedging or arbitrage purpose 

 

A position can be reported for one or more of the above trading purposes in the LOP 

Report.  For client accounts, EPs may obtain this information upon the client’s account 

opening or communications with the client from time to time.   

 

 

Q7: What are the differences between “ultimate beneficial identity” and 

“transaction originator” in the LOP Report? 

 

A: An “ultimate beneficial identity” (or ultimate client) is a person who holds the positions with 

beneficial ownership, while a “transaction originator” is a person who is responsible for 

originating instructions for transactions on behalf of the other person (e.g. a fund manager).  

 

In the case of a fund manager, if he has discretion in relation to positions he holds or 

controls for his funds, he is not allowed to disaggregate the positions held or controlled for 

each of the funds. 

 

Example 

 Fund Manager A is in charge of the investment of two funds, Fund B and Fund C.  

 Fund B and Fund C hold 1,600 and 400 Hang Seng Index Futures 06/2017 contracts 

respectively. 

 The positions are held by Exchange Participant D. 

 Reporting level: 500 open contracts, in any one Contract Month 

 

Fund Name Long or Short No. of Contracts 

Fund B L 1,600 

Fund C S 400 

Total 2,000 

 
Exchange Participant D shall file the LOP Report for Fund Manager A as follows: 

 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S  Contract No. 

 HSIF DDD  Z_123 TO 06/2017 L 1,600 

 HSIF DDD  Z_456 TO 06/2017 S 400 

 

LOP Report (A/C List Worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_123 Fund B Fund Manager A 

 Z_456 Fund C Fund Manager A 
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Q8: How should an Exchange Participant report LOP for different companies 

within the same group? 

 

A: The positions held by different companies within the same group under the same control 

should be aggregated for LOP reporting purpose.  The aggregation requirement does not 

apply to a group company who controls positions merely by virtue of its corporate 

relationship, provided that such company does not give its affiliates or subsidiaries any day-

to-day direction with respect to trading. 

 

Example 

 Parent Company A has two group companies, Group Company B and Group Company 

C 

 Group Company B and Group Company C are headed by Trading Heads Y and Z 

respectively. They have a common reporting line to Global Head of Trading, X, of 

Parent Company A 

 As Global Head X does not give Trading Heads Y and Z any day-to-day trading 

direction, the positions held by Group Company B and Group Company C need not be 

aggregated for LOP reporting 

 

 

Group Company Long or Short No. of Contracts 

Group Company B L 1,500 

Group Company C S 300 

Total 1,200 

  

Exchange Participant D shall file the LOP Report for Group Company B as follows: 

 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S  

Contract 

No. 

 HSIF DDD  Z_1234 BI 07/2017 L 1,500 

 

LOP Report (A/C List Worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_1234 Group Company B Leave blank if nil 
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Q9: How should an Exchange Participant report LOP for different proprietary 

trading desks for different strategies? 

 

A: Even though different proprietary trading desks may adopt different trading strategies and 

may not make trading decision for each other, their positions should be aggregated for LOP 

Reporting as long as they are booked under the same legal entity.  

 

There are situations where positions of different proprietary trading desks are booked under 

separate legal entities.  Provided that each legal entity does not give day-to-day trading 

direction to another legal entity, their positions could be treated separately (i.e. 

disaggregated).   An example is shown in FAQ 8 above. 

 

   

Q10: How should an Exchange Participant report LOP for omnibus accounts? 

  

A: If an omnibus account operator in one layer has notified the Exchange of the LOP held by 

the ultimate clients, including identities of each of them (either by itself or through its agent), 

the other omnibus account operators below this layer will not be required to notify the 

Exchange of any LOP held in their accounts.    

 

If an ultimate client chooses to file the LOP Report to the Exchange, the omnibus account 

operator will not be required to report on his behalf.  

 

Example 

 Omnibus Account Operator C holds 1,200 Hang Seng Index Futures contracts (“HSIF”) 

for Client 1 and Client 2 in Exchange Participant A via the Exchange Participant’s Group 

Company B. 

 Reporting level: 500 open contracts, in any one Contract Month 
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Entity Long or Short No. of Contract 

Group Company B L 1,200  

Omnibus Account Operator C L 1,200  

Client 1 L 800  

Client 2 L 400  
 

Case 1: Omnibus Account Operator C has authorized and provided the identities of 

Client 1 and Client 2 to Exchange Participant A for LOP Reporting purpose 

 

 Exchange Participant A shall file the LOP Report for Group Company B and Client 1, 

while no reporting is required for Omnibus Account Operator C and Client 2  

 

Exchange Participant A 

 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S Contract No. 

 HSIF AAA  Z_123 OM 06/2017 L 1,200 

 HSIF AAA  Z_456 BI 06/2017 L 800 

           

LOP Report (A/C List Worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_123 Group Company B Leave blank if nil 

 Z_456 Client 1 Leave blank if nil 

 

 

Case 2: Omnibus Account Operator C has not provided the identities of Client 1 and 

Client 2 to Exchange Participant A for LOP reporting purpose 

 

 Exchange Participant A shall file the LOP Report for Group Company B and Omnibus 

Account Operator C,  

 Omnibus Account Operator C shall file the LOP Report for Client 1 

 

Exchange Participant A 

 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S Contract No. 

 HSIF AAA  Z_123 OM 06/2017 L 1,200 

 HSIF AAA  Z_333 OM 06/2017 L 1,200 
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LOP Report (A/C List worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_123 Group Company B Leave blank if nil 

 Z_333 Omnibus account operator C Leave blank if nil 

 

Omnibus Account Operator C 

 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S  Contract No. 

 HSIF AAA  Z_456 BI 06/2017  L 800 

 

LOP Report (A/C List Worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_456 Client 1 Leave blank if nil 
 

Case 3: Same as Case 2, but Client 1 will file the LOP Report to the Exchange 

 Exchange Participant A shall file the LOP Report for Group Company B and Omnibus 

Account Operator C  

 Client 1 shall file the LOP Report by himself 

 

Exchange Participant A 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S Contract No. 

 HSIF AAA  Z_123 OM 06/2017 L 1,200 

 HSIF AAA  Z_333 OM 06/2017 L 1,200 

LOP Report (A/C List worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_123 Group Company B Leave blank if nil 

 Z_333 Omnibus account operator C Leave blank if nil 

 

Client 1 

LOP Report (Data Worksheet): 

Product 

Code EP Code A/C No. 

Person 

Report 

Contract 

Month  L or S Contract No. 

 HSIF AAA  Z_456 BI 06/2017 L 800 

            

LOP Report (A/C List Worksheet): 

A/C No Ultimate Beneficial Identity  Transaction Originator 

 Z_456 Client 1 Leave blank if nil 
 

 

However, no matter which party is chosen by the person to submit the notice to the 

Exchange, it is the responsibility of each person holding or controlling the reportable 

position to fulfil its obligation under Section 6(1) of the CLRP Rules. 
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Q11: How should an Exchange Participant report LOP for positions that are 

pending allocation due to time zone differences? 

   

A: The Exchange Participant should: 

 

(a) on the date of reporting, provide the “transaction originator” and specify “pending 

allocation” in the “ultimate beneficial  identity” column of the LOP Report; and 

(b) on subsequent reporting date(s), report the “ultimate beneficial identity” (e.g. Fund B 

and Fund C) until the positions fall below the Reporting Level. 

 

 

Q12:   Could an Exchange Participant include all positions regardless of the 

Reporting Levels in the LOP Report? 

 

A: Although there is no statutory or regulatory requirement to report positions below the 

Reporting Level, an Exchange Participant may include all positions (for its own account and 

for all or certain clients) in its LOP Report to the Exchange.  This approach, once adopted, 

should be applied consistently in order to facilitate the Exchange’s monitoring of 

compliance with the LOP Reporting requirement. 

 

The Exchange Participant should make prior arrangements with the Exchange by 

submitting (a) a specimen LOP Report that includes all positions for a recent trade date, 

and (b) information of all new LOP holders on the specimen LOP Report to:  

 

Market Surveillance and Monitoring Department 

Email address: lophkfe@hkex.com.hk 

 

 

FEEDBACK AND QUESTIONS 
 

The above examples are intended for illustrative purposes only and are not meant to be complete 

or exhaustive. Market Participants should carefully consider their own particular circumstances 

(including but not limited to the particular organization structure in question, the contractual 

relationships amongst the parties involved and any instructions regarding delegated reporting) 

when adopting these examples. 

 

Market Participants may contact the Market Surveillance and Monitoring Department (email: 

lophkfe@hkex.com.hk), should they have any feedback or questions regarding this FAQ.   

 

 

Market Surveillance and Monitoring Department 

July 2017 
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Appendix I 
 

Relevant Exchange Rules and Circulars on Position Limits and LOP Reporting 

 

Exchange Rules 

 

Rules, Regulations and Procedures of the Futures Exchange 

 

Chapter VI - Exchange Participants and Their Clients  

 

628   Monitoring Large Open Positions 

629   Trading Limits and Position Limits 

631-632  Exceeding Position Limits  

632(A)   Client-Based Delta Position Limits 

632(B)  Increasing a Position Limit 

633(c)  Responsibility of Informing Clients of the LOP reporting requirements 

 

 

Operational Trading Procedures for Options Trading Exchange Participants of the Stock 

Exchange 

 

Chapter 5： Client Services Support 

 

5.9   Position Limit and Reporting Level 

5.10  Responsibility of Reporting Excess in Reporting Level and Informing Clients of the 

LOP reporting requirements 

5.11   Reporting Excess in Reporting Level 

5.12   Increasing a Position Limit 

 

 

Circulars  

 

1. Harmonisation Of Position Reporting Levels And Position Limits In HKFE Contract 

Specifications With The Securities And Futures (Contracts Limits And  Reportable Positions) 

Rules [Ref: ED/DMD/MD/024/05] 

2. Strengthening Large Open Position Monitoring for Stock Index Futures and Options  

[Ref: EFIC/DT/178/14] 

3. Electronic Submission of Large Open Position Report for Futures Contracts [Ref: MSM/001/15] 

4. Electronic Submission of Large Open Position Report for Stock Options [Ref: MSM/001/2016] 

 

 

http://www.hkex.com.hk/eng/rulesreg/traderules/hkfe/documents/fe-vi.pdf
http://www.hkex.com.hk/eng/rulesreg/traderules/otp/documents/chap05.pdf
https://www.hkex.com.hk/eng/market/partcir/hkfe/2014/Documents/EFIC_DT_178_14_e.pdf
https://www.hkex.com.hk/eng/market/partcir/hkfe/2015/Documents/MSM_001_15_e.pdf
http://www.hkex.com.hk/eng/market/partcir/sehk/2016/Documents/Circular_MSM_001_2016.pdf

