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Rules of the Exchange 
 

 
CHAPTER 1 

 
INTERPRETATION 

 
“Tender Process” 
 

means the process undertaken prior to the tenth anniversary of the 
Scheme Effective Date whereby a holder of Stock Exchange Trading 
Right that was granted under the Stock Exchange Scheme and that had 
not been transferred or deemed to have been transferred may 
relinquish its Stock Exchange Trading Right upon the invitation of the 
Exchange for tender subject to such terms and conditions as the 
Exchange may in its absolute discretion determine from time to time 
and prescribe in the tender invitation; 
 

 
CHAPTER 3 

 
EXCHANGE PARTICIPANTSHIP 

 
306.    (3) the Board may revoke its Stock Exchange Trading Right . 

311A. (a)  
 

Ownership of a Stock Exchange Trading Right will be recorded in an 
appropriate manner by the Exchange. Subject to Rule 3A18, a holder of a Stock 
Exchange Trading Right will be issued with an appropriate instrument which 
shall be prima facie evidence of the entry of his or its name in the register of 
holders of Stock Exchange Trading Rights kept by the Exchange.   
 

           (b)  With effect from the tenth anniversary of the Scheme Effective Date, Stock 
Exchange Trading Rights held as from the Scheme Effective Date which were 
granted under the Stock Exchange Scheme are not transferable. For purposes of 
this Rule 311A(b), the following will not be transfers: 
 

 (A) the transmission of a Stock Exchange Trading Right to a person in 
consequence of the death of its recorded holder; 
 

 (B) the assignment of a Stock Exchange Trading Right from an individual to 
a company of which he is the sole beneficial owner; and  
 

 (C) a liquidator, receiver or trustee in bankruptcy taking possession of a 
Stock Exchange Trading Right in such capacity. 
 

 For the avoidance of doubt, the person and the company to whom a Stock 
Exchange Trading Right is transmitted or assigned and the liquidator, receiver 
or trustee in bankruptcy taking possession of a Stock Exchange Trading Right 
shall abide by these Rules and any decision of the Board as if he or it were the 
recorded holder. 
 

           (c)  [Repealed] 
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311B. No person may resign as an Exchange Participant of the Exchange and no holder of a 

Stock Exchange Trading Right may relinquish his or its Stock Exchange Trading 
Right(s) except with the prior written approval of the Board which may be given 
subject to any conditions the Board thinks fit. Pending such approval, these Rules 
shall continue to bind any Exchange Participant or holder of a Stock Exchange 
Trading Right which has given notice of resignation or relinquishment as if such 
notice had not been given and the jurisdiction of the Exchange over that Exchange 
Participant or holder of a Stock Exchange Trading Right, his or its business, affairs 
and employees shall be in no way affected by such notice.   
 

342. [Repealed] 

343. [Repealed] 
 

 Incapacity 
 

346.  The receiver or liquidator (as the case may be) who shall have full charge and power 
over the assets of an Exchange Participant affected by the events referred to in Rule 
345 (referred to hereinafter as the ‘affected Exchange Participant’) shall abide by 
these Rules and any decision of the Board as if he were the affected Exchange 
Participant but shall not be entitled to be registered as an Exchange Participant.  
 

347. [Repealed]  
 

349.  [Repealed] 
 

350. [Repealed] 
 

352B. (4) An Exchange Participant shall report to the Exchange loss of an Exchange 
Participant Certificate and apply for issue of a duplicate certificate. A notice 
advertising the loss will be published in an English language newspaper and a 
Chinese language newspaper and the costs of such advertisement shall be 
borne by the Exchange Participant. After the publication of the notice, a 
duplicate Exchange Participant Certificate will be issued to it. The duplicate 
Exchange Participant Certificate shall then be displayed at the Exchange 
Participant’s principal business address. 
 

 (5) An Exchange Participant whose Exchange Participant Certificate is defaced 
may apply to the Board for a replacement certificate, and attach with such 
application any defaced certificate for cancellation. A replacement Exchange 
Participant Certificate will be issued to the applicant in due course. The 
replacement Exchange Participant Certificate shall then be displayed at the 
Exchange Participant’s principal business address. 
 

 Trading Facilities  
 

364B.  (1C) (a) An Exchange Participant which has applied for the use of a Dealing 
Desk before the Cessation Date undertakes and agrees with the 
Exchange to accept any Dealing Desk assigned, re-assigned, allocated 
or re-allocated to it by the Exchange and to use and pay the monthly 
user fee for the Dealing Desk for the whole of the Binding Period unless 
otherwise determined by the Exchange.  
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 (1D)  [Repealed] 

 (5)  Subject to payment of early termination charge under Rule 364B(2A)(a) 
where applicable, an Exchange Participant may apply to the Exchange to 
change its additional AMS terminal applied for or entitled under Rule 364B 
to an increase in the throughput rate of an order into the System through its 
Open Gateway and vice versa. No Exchange Participant shall have any right 
to apply for reinstatement of any Seats. 
 

364C. (3)  The right of an Exchange Participant to use any Dealing Desk assigned, re-
assigned, allocated or re-allocated by the Exchange under this Rule 364C 
shall be non-transferable and non-assignable.  

 
 

CHAPTER 3A  
STOCK EXCHANGE TRADING RIGHTS 

 
 Application Procedures for the Issue of a Stock Exchange Trading Right  

 
3A03A. (c)  [Repealed] 

 
(d)  An applicant whose application has been approved by the Board shall not 

be issued a Stock Exchange Trading Right unless and until it has paid in full 
all fees (including the fee for the Stock Exchange Trading Right) from time 
to time prescribed by the Board and complied with any other conditions 
prescribed by the Board. 

(f) The applicant will be notified in writing as soon as its application for a 
Stock Exchange Trading Right has been approved. It shall become a holder 
of a Stock Exchange Trading Right upon its name being registered in the 
register of holders of Stock Exchange Trading Rights. 

 Payment of Subscription  
 

3A04.  All holders of Stock Exchange Trading Rights shall be liable to pay monthly 
subscription or other fees and charges and determined by the Exchange from time 
to time provided that holders of Stock Exchange Trading Rights which are 
Exchange Participants shall only be liable to pay the monthly subscription 
applicable to Exchange Participants.  
 

 Stock Exchange Trading Rights  

3A05.  All holders of Stock Exchange Trading Rights are bound to observe the 
provisions relating to the subsistence and non-transferability of Stock Exchange 
Trading Rights stated in Chapter 3 of these Rules.  
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Disciplinary Matters 
 

3A07. A holder of a Stock Exchange Trading Right who in any manner contravenes 
these Rules, the Regulations, the Procedures, any conditions imposed on the 
approval of issue or transfer of a Stock Exchange Trading Right or any other 
requirements imposed on a holder of a Stock Exchange Trading Right may be 
liable to disciplinary proceedings. The disciplinary proceedings and the 
disciplinary powers that may be exercised against Exchange Participants set forth 
in Chapter 7 of these Rules shall mutatis mutandis apply to disciplinary 
proceedings and disciplinary powers that may be instituted or exercised against a 
holder of a Stock Exchange Trading Right. 
 

3A08.  The Board may exercise any of the following disciplinary powers against a holder 
of a Stock Exchange Trading Right :  

(c)  to revoke his or its Stock Exchange Trading Right as set forth in Rule 
3A11;  
 

(d) [Repealed] 

(e) to suspend or revoke his or its Stock Exchange Trading Right. 

  
Revocation of Trading Rights  
 

3A11.  If an Exchange Participant is expelled for any reason, the Exchange may revoke 
the Stock Exchange Trading Rights of the Exchange Participant subject to the 
provisions of Chapter 7 in these Rules. 

  
Relinquishment of Stock Exchange Trading Right  

3A13.  (a) 
 

A holder of a Stock Exchange Trading Right may, without affecting 
existing rights or obligations which have accrued and subject to these 
Rules, at any time relinquish his or its Stock Exchange Trading Right 
without penalty or compensation whereupon his or its name shall be 
removed from the register of holders of Stock Exchange Trading Rights. 
 

 (b) Notwithstanding Rule 3A13(a),  the holder of the Stock Exchange Trading 
Right whose tender has been selected under a Tender Process shall 
relinquish its Stock Exchange Trading Right within six months from the 
date of the notice of acceptance of the tender issued by the Exchange and 
in accordance with the procedures as from time to time determined by the 
Exchange. Any payment due to the holder of Stock Exchange Trading 
Right will be made by the Exchange as soon as practicable after he or it 
has relinquished his or its Stock Exchange Trading Right. 
 

 (c) The holder of the Stock Exchange Trading Right shall be deemed to 
relinquish his or its Stock Exchange Trading Right at the expiry of six 
months under Rule 3A13(b) and whereupon the holder of the Stock 
Exchange Trading Right shall be removed from the register of holders of 
Stock Exchange Trading Rights. 
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3A13A. (a) Notwithstanding Rule 3A13, a corporate holder of a Stock Exchange 
Trading Right which intends to re-organize its business of dealing in 
securities by having that business being conducted under one single entity 
together with that of the business of dealing in futures contracts or any 
similar re-organization may, at any time and subject to such conditions from 
time to time prescribed by the Exchange, apply to relinquish its Stock 
Exchange Trading Right to such entity which shall be a company within its 
own group of companies.  
 

 (b) For the purposes of Rule 3A13A(a), the holder of the Stock Exchange 
Trading Right shall complete, sign and deliver to the Exchange an 
application in writing in such form as the Board may from time to time 
prescribe to relinquish its Stock Exchange Trading Right and to nominate a 
company within its own group of companies to take up a new Stock 
Exchange Trading Right to be issued by the Exchange if its application to 
relinquish its Stock Exchange Trading Right under Rule 3A13A(a) is 
approved by the Board. The company so nominated by the holder of the 
Stock Exchange Trading Right shall simultaneously apply to become an 
Exchange Participant (if it is not already an Exchange Participant) in 
accordance with these Rules. Upon the issue of a Stock Exchange Trading 
Right to the company so nominated, it shall simultaneously become an 
Exchange Participant. 
 

 (d) The holder of the Stock Exchange Trading Right shall be deemed to 
relinquish its Stock Exchange Trading Right when the new Stock Exchange 
Trading Right is issued to the company so nominated and whereupon its 
name shall be removed from the register of holders of Stock Exchange 
Trading Rights. 
 

 (e) The decision of the Board in respect of an application to relinquish a Stock 
Exchange Trading Right under Rule 3A13A shall be final and conclusive. 

 Register of holders of Stock Exchange Trading Rights 
 

3A16.  The Exchange shall establish a register of the holders of Stock Exchange Trading 
Rights, and enter therein the following particulars : - 
 

 (d) [Repealed]  

 Exchange Trading Right Certificate  
 

3A18.  Each holder of a Stock Exchange Trading Right will be issued an Exchange 
Trading Right Certificate except that no Exchange Trading Right Certificate 
(including duplicate Exchange Trading Right Certificate and replacement Exchange 
Trading Right Certificate) or any other instrument will be issued to holders of 
Stock Exchange Trading Rights from the tenth anniversary of the Scheme Effective 
Date. 
 

3A19. [Repealed]  
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CHAPTER 7 

 
DISCIPLINARY 

 
720.  If an Exchange Participant is expelled for any reason, the Board may, with effect 

from the date of expulsion, revoke any Stock Exchange Trading Right of the 
Exchange Participant. Upon revocation, the name of the Exchange Participant 
shall be removed from the register of holders of Stock Exchange Trading Rights 
kept by the Exchange. The Exchange shall not, by virtue of anything done under 
this Rule, be deemed to have assumed or acquired any obligation attaching to the 
Stock Exchange Trading Right(s) of the Exchange Participant and the Exchange 
Participant shall have no claim against the Exchange whatsoever. 
 

721. In the event that an Exchange Participant is expelled and any Stock Exchange 
Trading Right of the Exchange Participant is revoked as referred to in Rule 720, 
the Exchange Participant shall remain indebted to the Exchange for all monies 
owed to the Exchange, including but not limited to all legal and other incidental 
costs or disbursements incurred by the Exchange in connection with the 
expulsion and revocation  and any sums owing by the Exchange Participant to the 
Exchange (whether in its capacity as an Exchange Participant, holder of a Stock 
Exchange Trading Right or in any other capacity), any recognized exchange 
controller which is the controller of the Exchange or any company of which a 
recognized exchange controller which is a controller of the Exchange is a 
controller.  
 

 
 

CHAPTER 8 
 

PAYMENT OF FEES AND CHARGES 
 

802. Without limitation to the generality of Rule 801 above, the Board may impose fees and 
charges in respect of:- 

   
 Fee Type Amount (HK$) 
   
 (2A) (a) Stock Exchange Trading Right (other than those 

issued under the Stock Exchange Scheme and 
under Rule 3A13A)  

 

500,000 per Stock 
Exchange Trading 
Right 

 
  (b) Stock Exchange Trading Right under Rule 3A13A. 

 
10,000 

 
 
 


