
 
 

Rules of the Exchange 
 

CHAPTER 1 
 

INTERPRETATION 
 
101.  In these Rules, unless the context otherwise requires:- 
 

“Tender Process” means the process whereby a holder of Stock Exchange Trading 
Right that was granted under the Stock Exchange Scheme and that 
had not been transferred or deemed to have been transferred may 
relinquish its Stock Exchange Trading Right upon the invitation of 
the Exchange for tender subject to such terms and conditions as the 
Exchange may in its absolute discretion determine from time to time 
and prescribe in the tender invitation;  

 
CHAPTER 3 

 
EXCHANGE PARTICIPANTSHIP 

 
 Stock Exchange Trading Rights 
 
311A (e) Stock Exchange Trading Rights which were not granted under the Stock 

Exchange Scheme shall not be transferable. 
 

 
CHAPTER 3A 

 
STOCK EXCHANGE TRADING RIGHTS 

 
 Application Procedures for the Issue of a Stock Exchange Trading Right  

 
3A03A. 
 

(a) Any person desirous of applying for a Stock Exchange Trading Right shall 
complete, sign and deliver to the Exchange an application in writing in such 
form as the Board may from time to time prescribe. 
 

 (b) The applicant shall provide the Board with such information as the Board 
may require for dealing with the application. 

   
 (c) The Board may, upon receiving an application for Stock Exchange Trading 

Right, undertake a Tender Process, in connection with the issue of a Stock 
Exchange Trading Right to the applicant.  The results of the Tender Process 
shall be binding on the applicant. 

   
 (d) An applicant whose application has been approved by the Board shall not be 

issued a Stock Exchange Trading Right unless and until it has paid in full all 
fees (including the administration fee for the Tender Process, where 
applicable, and the fee for the Stock Exchange Trading Right) from time to 
time prescribed by the Board and complied with any other conditions 
prescribed by the Board.  



 
   
 (e) The decision of the Board in respect of an application for a Stock Exchange 

Trading Right shall be final and conclusive. 
 

 (f) The applicant will be notified in writing as soon as its application for a Stock 
Exchange Trading Right has been approved.  It shall become a holder of a 
Stock Exchange Trading Right upon its name being registered in the register 
of Stock Exchange Trading Rights. 
 

 (g) The applicant will be notified in writing if its application for a Stock 
Exchange Trading Right has not been approved.  

   
 (h) Unless the applicant is already an Exchange Participant, the applicant must 

simultaneously upon the issue of a Stock Exchange Trading Right become an 
Exchange Participant.  

 
 
 Relinquishment of Stock Exchange Trading Right  
 
3A13. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(a) 
 
 
 
 
(b) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(c) 
 
 

A holder of a Stock Exchange Trading Right may, without affecting existing 
rights or obligations which have accrued and subject to these Rules, at any 
time relinquish his or its Stock Exchange Trading Right without penalty or 
compensation.   
 
Notwithstanding Rule 3A13(a), at any time prior to the tenth anniversary of 
the Scheme Effective Date, a holder of a Stock Exchange Trading Right that 
was granted under the Stock Exchange Scheme and that had not been 
transferred or deemed to have been transferred may be invited to apply to 
relinquish his or its Stock Exchange Trading Right through a Tender Process. 
In normal circumstances, the tender with the lowest price will be selected, but 
the Exchange is not bound to do so.   
 
The holder of the Stock Exchange Trading Right whose tender has been 
selected under Rule 3A13(b) shall relinquish its Stock Exchange Trading 
Right within six months from the date of the notice of acceptance of the 
tender issued by the Exchange and in accordance with the procedures as 
from time to time determined by the Exchange. Any payment due to the 
holder of Stock Exchange Trading Right will be made by the Exchange as 
soon as practicable after he or it has relinquished his or its Stock Exchange 
Trading Right.  
 
The holder of the Stock Exchange Trading Right shall be deemed to 
relinquish his or its Stock Exchange Trading Right at the expiry of six 
months under Rule 3A13(c) and whereupon the holder of the Stock 
Exchange Trading Right shall be removed from the register of Stock 
Exchange Trading Rights.  

 
 
 
 
 



 
 

CHAPTER 8 
 

PAYMENT OF FEES AND CHARGES 
 
802. Without limitation to the generality of Rule 801 above, the Board may impose fees and 

charges in respect of:- 
 

Fee Type Amount (HK$) 
    
 (1) [Repealed]  
    
 (1A) [Repealed]  
    
 (2) monthly subscription: 

(a) holder of Stock Exchange Trading Right; 
(b) Exchange Participant; 

 
2,900 
2,900 

    
 (2A) Stock Exchange Trading Right (other than those issued 

under the Stock Exchange Scheme) 
500,000 per Stock 
Exchange Trading 
Right or where 
there is a Tender 
Process, 500,000 
or the price of the 
selected tender, 
whichever is the 
lower  
 

  Administration fee for Tender Process 50,000 
(Not applicable if 
no valid tender is 
received) 
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