
 
 

Rules of the Exchange 
 

CHAPTER 1 
 

INTERPRETATION 
 

101. In these Rules, unless the context otherwise requires:- 
 

“Binding Period” means a period (as may be renewed under Rule 
364B(1C)(b)) which may be notified by the Exchange to 
Exchange Participants and for which an Exchange 
Participant which has successfully applied for a Dealing 
Desk undertakes to use the Dealing Desk and to pay the 
monthly user fee for it; 

 
 

CHAPTER 3 
 

EXCHANGE PARTICIPANTSHIP 
 
364B  (1C) (a) An Exchange Participant which has applied for the use of a Dealing Desk 

under Rule 364B(1A) undertakes and agrees with the Exchange to accept any 
Dealing Desk assigned, re-assigned, allocated or re-allocated to it by the 
Exchange and to use and pay the monthly user fee for the Dealing Desk for the 
whole of the Binding Period subject to Rule 364B(1D)(b) unless otherwise 
determined by the Exchange. In the event that the applying Exchange 
Participant transfers the relevant Stock Exchange Trading Right after the 
application, the proposed transferee or Exchange Participant to which the 
relevant Stock Exchange Trading Right is transferred shall assume all the 
rights and obligations of the applying Exchange Participant in respect of the 
application, the relinquishment of Seat and the use of the Dealing Desk subject 
to these Rules unless otherwise determined by the Exchange. 
 

  (b) At any time prior to the expiry of any prevailing Binding Period, the Exchange 
may by notice to Exchange Participants renew the Binding Period for such 
period and on such terms as it may specify.  In the event that an Exchange 
Participant does not wish to renew its use of a Dealing Desk, it may, prior to 
such date as may be specified, apply to the Exchange for either one of the 
following:   
 

   (i) installation of an additional AMS terminal; or 
 

   (ii) an increase in the throughput rate of an order into the System through an 
Open Gateway of the Exchange Participant. 
 

   
364C  (1) Any Dealing Desk that may from time to time become available due to the cessation 

of Exchange Participantship of an Exchange Participant, the non-renewal of a 
Binding Period by an Exchange Participant or otherwise may be assigned, re-
assigned, allocated or re-allocated by the Exchange to such Exchange Participant 
based on such criteria and on such terms and conditions as the Board thinks fit.  



 
Without prejudice to the right of the Exchange to assign, re-assign, allocate or re-
allocate as aforesaid, the Exchange may from time to time notify Exchange 
Participants of the availability of any such Dealing Desks and Exchange Participants 
may apply for the use of such Dealing Desks before such date and on such terms as 
may be specified by the Exchange. 
 

 (2) An Exchange Participant whose application for the use of a Dealing Desk under Rule 
364C(1) is granted by the Exchange undertakes and agrees with the Exchange to 
accept any Dealing Desk assigned, re-assigned, allocated or re-allocated to it by the 
Exchange, comply with such terms and conditions as the Board shall from time to 
time prescribe, and pay the monthly user fee for such Dealing Desk for the whole of 
the Binding Period, unless otherwise determined by the Exchange. 
 

 (3) The right of an Exchange Participant to use any Dealing Desk assigned, re-assigned, 
allocated or re-allocated by the Exchange under this Rule 364C shall be non-
transferable and non-assignable, irrespective of any transfer of Stock Exchange 
Trading Right by the Exchange Participant. 
 

 
 

CHAPTER 8 
 

PAYMENT OF FEES AND CHARGES 
 
802. Without limitation to the generality of Rule 801 above, the Board may impose fees and 

charges in respect of:- 
 

 Fee Type Amount (HK$) 
 

 (16) monthly user fee for: 
 

  (o)      Dealing Desk;    6,500 for each 
Dealing Desk 

 
 


