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Summary 

 

Parties  Company A - a Main Board listed company with principal 

business operations in the People’s Republic of China 

 

Mr X – an appointee of Company A’s secretary 

 

Subject Whether Mr X qualified to act as Company A’s secretary  

 

Listing Rules Main Board Listing Rule 8.17(3)3.28 

 

Decision 

 

Mr X qualified to act as Company A’s secretary under Rule 

8.17(3)3.28 

 

 

SUMMARY OF FACTS 

 

1. Company A proposed to appoint Mr. X to replace its retiring secretary.  

 

2. Mr X did not fulfil Rule 8.17(1) or (2) possess the acceptable professional 

qualifications under Note 1 to Rule 3.28.  That said, Company A considered that 

he was capable of had the relevant experience to dischargeing the functions of its 

secretary under Note 2 to Rule 8.17(3) 3.28 because: 

 

a. He participated in Company A’s initial public offering preparation and 

application.  After the listing of Company A, he had more than seven 

years of experience working closely with the retiring secretary and 

professional advisers in the company’s secretarial and administrative 

matters.  

 

b. During the past three years, he had attended approximately 70 hours of 

training courses on Listing Rule compliance, corporate governance and 

other related laws/regulations.   

 

 

ISSUE  

 

3. Whether Mr X qualified to act as Company A’s secretary under Rule 8.17(3) 3.28. 

 



 

APPLICABLE LISTING RULES OR PRINCIPLES  

 

4. Rule 8.173.28 provides states that:  

 

the secretary of the issuer must be a person who is ordinarily 

resident in Hong Kong and who has the requisite knowledge and 

experience to discharge the functions of secretary of the issuer and 

who:- 

 

(1) in the case of an issuer which was already listed on 1
st
 

December 1989 held the office of secretary of the issuer on 

that date;  

  

(2) is an Ordinary Member of The Hong Kong Institute of 

Chartered Secretaries, a solicitor or barrister as defined in 

the Legal Practitioners Ordinance or a professional 

accountant; or 

 

(3) is an individual who, by virtue of his academic or 

professional qualifications or  relevant experience, is, in the 

opinion of the Exchange, capable of discharging those 

functions. 

 
The issuer must appoint as its company secretary an individual who, 

by virtue of his academic or professional qualifications or relevant 

experience, is, in the opinion of the Exchange, capable of discharging 

the functions of company secretary.  

 

Notes: 1 The Exchange considers the following academic or 

professional qualifications to be acceptable:  

(a)  a Member of The Hong Kong Institute of Chartered 

Secretaries;  

(b)  a solicitor or barrister (as defined in the Legal 

Practitioners Ordinance);and  

(c)  a certified public accountant (as defined in the 

Professional Accountants Ordinance).  

 

2 In assessing “relevant experience”, the Exchange will 

consider the individual’s:  

(a)  length of employment with the issuer and other 

issuers and the roles he played;  

(b)  familiarity with the Listing Rules and other relevant 

law and regulations including the Securities and 

Futures Ordinance, Companies Ordinance, 

Companies (Winding Up and Miscellaneous 



Provisions) Ordinance and the Takeovers Code;  

(c)  relevant training taken and/or to be taken in 

addition to the minimum requirement under rule 

3.29; and  

(d)  professional qualifications in other jurisdictions.  

 

 

ANALYSIS 

 

5. In light of Mr X’s working experience at Company A and training on Listing 

Rules and secretarial matters, the Exchange accepted that Mr. X was capable of 

discharging the functions of Company A’s secretary. 

 

 

DECISION 
 

6. Mr X qualified to act as Company A’s secretary under Rule 8.17(3) 3.28. 

 


