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QUESTIONNAIRE ON PERIODIC FINANCIAL REPORTING

The purpose of this questionnaire is to seek views and comments fromt market users and interested
parties regarding the issues discussed in the Consultation Paper on Periodic Financial Reporting
published by The Stock Exchange of Hong Kong Limited (the Exchange), a wholly-owned
subsidiary of Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEXx), in August 2007.

Amongst other things, the Exchange seeks comments regarding whether the current Main Board
Listing Rules and Growth Enterprise Market (GEM) Listing Rules (together, the Rules) should be
amended.

A copy of the Consultation Paper and this questionnaire can be obtained from the Exchange or at
http://www hkex.com.hk/consul/paper/consultpaper.htm.

Please refurn completed questionnaires no later than 5 November 2007 by one of the following
methods:

By mail or Corporate Communications Department
hand delivery Re: Consultation Paper on Periodic Financial Reporting
to: Hong Kong Exchanges and Clearing Limited

12th Floor, One International Finance Centre
1 Harbour View Street, Central

Hong Kong
By fax to: (852) 2524-0149
By email to: pfr@hkex.com.hk

The Exchange’s submission enquiry number is (852) 2840-3844.
Please indicate your preference by ticking the appropriate boxes.

Where there is insufficient space provided for your comments, please attach additional pages as
necessary.




Half-year reporting

Question 1: Do you agree that the fime allowed for the release of half-year results announcements
and reports should be shortened from three months to two months after the relevant financial period

end?
] Yes
] No

Please state reasons for your views.

We agree to shorten the time allowed for results announcement from three to two months.
However, three months time should be allowed for despatch of printed interim report.

Question 2: Do you agree that the new reporting deadlines should be introduced in phases;
specifically:

(a) “large companies” (as defined pursuant to Question 3 below) being required to comply with
the new Rules first; and

(b) to allow a transitional period of two years for other companies to meet the new deadlines?

X Yes
O No

Please state reasons for your views.

This will allow smaller companies to elevate their human and system capability to meet the new
deadlines.

Question 3: Do you agree that “large companies” should mean companies with a market
capitalisation of $10 billion or more as at 31 December 2006 and, in the case of issuers that are
newly listed after 1 January 2007, those with an initial market capitalisation of $10 billion or more
on the date of listing? (For more detail, please see paragraph 21 of the Consultation Paper.)

B3 Yes
] No

Please state reasons for your views.




Question 4: Do you agree that the commencement dates for the accelerated reporting deadlines for
half-year reporting for Main Board issvers should be;

(a) “large companies” ~ half-year accounting periods ending on or after 30 June 2008:
{b) other companies — half-year accounting periods ending on or after 30 June 20107
1 Yes
X No

Please state reasons for your views. Please also comment, including reasons, if you have other
suggested commencement dates.

Large companies:

Hang Seng used to announce its interim results and issue its interim report with two months after
period end.

However, a transition period of less than 9 months is not sufficient for large companies since this
will involve a huge amount of efforts and coordination to accelerate the reporting timetables. In
particular for those large companies with operations in different parts of the world. It will be a
challenge for companies, no matter large or small, to gear up their human resources, system and
technolgoy capacity and implement workflow improvement m order to meet the tight reporting

deadlines.

Moreover, it i1s a general understanding that most of the listed companies in Hong Kong are
operated in an optimal mode with high efficiency, they have to compete heavily for additional
human resources and professional services while there is a serious shortage of accounting
professionals under current market condition. It is unlikely for large companies to get themselves
well-prepared within the coming 6 months to accelerate the 2008 half-year results announcment.
Alternatively, the acceleration of 2009 half-year announcement is more feasible.

Other companies:

Agreed

Annual reporting

Question 5: Do you agree that the time allowed for the release of annual results announcements and
reports should be shortened from four months to three months after the relevant financial period

end?

] Yes




] No

Please state reasons for your views.

We agree to shorten the time allowed for announcement of annual results to three months but the
deadline for despatch of printed results should be four months afier financial year end.

Question 6: Do you consider that the new three month reporting deadline should be introduced in
phases such that:

(a) “large companies™ (as defined pursuant to Question 7 below) would be required to comply
with the new Rules first; and

{b)  there would be a transitional period of two years for other companies to meet the new

deadline?
X Yes
J No

Please state reasons for your views.

See response to Q2.

Question 7: Do you agree that, for these purposes, “large companies” should have the same
meaning set out in Question 3 above (and paragraph 21 of the Consultation Paper)?

Rl Yes
] No

Please state reasons for your views,




Question 8: Do you agree that the commencement dates for the accelerated reporting deadlines for
annual reporting for Main Board issuers should be:

(a) “large companies” — annual accounting periods ending on or after 31 December 2008;
(b)  other companies — annual accounting periods ending on or afier 31 December 20107
R Yes
X No

Please state reasons for your views. Please also comment, including reasons, if you have other
suggested commencement dates.

As elaborated in our response to Q4, a longer preparation period for large companies will be
required. A more feasbile timeline is likely to be 31 December 2009.

For other companies, 2010 should be achievable.

Mandatory quarterly reporting for Main Board issuers

Question 9: Do you agree that mandatory quarterly reporting should be introduced for Main Board
1ssuers?

1 Yes
J No

Please state reasons for your views.

Whilst it is appreciated that quarterly reporting will improve the transparency in finanical results,
the costs may outweigh the merit.

It is our understanding that the European Union, through the Transparency Directive (Directive
2004/109/EC) decided not to require listed companies to annouce their earnings in the first and
third quarters. Only several countries of the EU required compulsory quarterly reporting.
Empirical study also upholds the fact that there is an increase in volatility following earnings
announcements. Quarterly reporting might encourage undersirable short-termist attitudes in the
investors community. It might also encourage the undersirable culture of short-termism in
corporate strategy to produce good quarterly results by sacrifying strategic long term growth of the
company.

To support good corporate governance and appropriate transparency, we believe the good practice
in_issuing "trading statemeni" or annoucing "profit waming" would be better alternatives than
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quarterly reporting,.

We anticipate the process to prepare quarterly report will exert considerable burden on companies.
As elaborated in our response to Q4, the acceleration of reporting deadline and increase in
reporting frequency will demand orchestrated efforts between the holding companies and
subsidaries in different parts of the world, and heavy investment in human resources and
technology in order to make it happen. This will be particularly challenging under the current
market conditions. Even the proposal does 1ot require the quarterly announcement to be audited or
reviewed by external auditors, we believe many audit commitiees and boards may request, as a
minimum, for limited reviews. This will impose additional costs to companies. The availability
of independent non-executive directors and audit committee members to review the quarterly

results 1s also a concern.

Question 10: Do you agree that Main Board issuers should publish their quarterly reports within 45
days after the period end?

i Yes
4 No

If you believe that a reporting deadline for quarterly reporting other than 45 days is more
appropriate, please state your preference. Please also state reasons for your views.

In view of the challenges and the resouces contraints for the timely and frequent preparation of
quarterly reporting as elaborated in our responses to Q4 and Q9, we believe a deadline of 60 days
after quarter end will be the minimum turnaround time to produce a set of reliable financial results
without trading off the quality. This will take time for companies to build up their capability to

accelerate the quarterly reporting, if mandatory.

Question 1/: Do you agree that quarterly reperts of Main Board issuers should inciude as a
minimum all the information set out in Table 8 of the Consultation Paper?

[} Yes
= No

Please state reasons for your views. Please also comment, together with reasons, on those items
which you believe may be considered to be added to Table &.

The information set out in Table 8 of the Consultation Paper is in our views excessive.

The EU type of "Interim Management Statements" with a general description of the financial
position of the issuer and focusing on explaining material events and transactions and their impact
on the financial position is more appropriate. Financial figures should be limited to a condensed
balance sheet and condensed income statement and key ratios.
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Question 12: Do you agree that a condensed consolidated income statement in a quarterly report
should contain the following information, together with prior year comparatives:

(a) current quarter results; and

(b)  cumulative year-to-date results?

[ZJ Yes
7 No

Please state reasons for your views.

It is in line with the requirements of IAS 34 and other exchanges.

Question 13: Do you believe that the following information, together with prior year comparatives,
should also be provided in the condensed consolidated income statement in the quarterly report for
a third quarter (see paragraphs 60 and 61 of the Consultation Paper):

(a) the first quarter results; and

(b) immediately preceding quarter results?

L] Yes
B No

Please state reasons for your views.

It is inconsistent with the requirements of 1AS 34 and is out of line with the practice of most
overseas markets.




Question 14: Do you agree that printing and mailing of hard copies of quarterly reports to all
shareholders and holders of the company’s other securities should not be required but listed issuers
should be required to publish their quarterly reports on the HKEx website and the listed issuer’s
own website?

£ Yes
] No

Please state reascns for your views.

We fully support environmental friendly initiative and believe high accessibility of e-channels.
Nevertheless, hard copies will be made available on demand for specific stakeholders, if required.

QOuestion 15: Do you agree that the new quarterly reporting requirements should be introduced in
phases with:

(a) “large companies” (as defined pursuant to Question 3 above) being required to comply with
the new Rules first; and

{b) other companies allowed a transitional period of two years to meet the new deadlines?
>4 Yes

N No

Please state reasons for your views.

Agreed only if it becomes a mandatory requirement.

Question 16: Do you agree that the commencement dates for the new quarterly reporting
requirements for Main Board issuers should be:

(a) “large companies” — three months quarterly accounting periods ending on or after 30
September 2008; and

(b)  other companies — three months guarterly accounting periods ending on or after 30

September 20107
] Yes
< No

Please state reasons for your views. Please also comment, including reasons, if you have other
suggested commencement dates.

With similar reasons elaborated in Q4, we belicve it may not be feasible for most of the companies
to get themselves ready in the coming 6 - 12 months to prepare quarterly reports. The earliest
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possible date for implementation would be 30 September 2009,

Alignment of GEM Rules to proposed Main Board Rules on quarterly reporting

Question 17: Do you agree that the same disclosure and publication requirements for quarterly
reporting should apply to Main Board and GEM issuers?

] Yes
X No

Please state reasons for your views.

We do not see the need the change the current reporting requirement for the GEM listed
companies in light of their relative size and resources constraint.

Question 18: Do you agree that GEM issuers should be required to comply with the new disclosure
requirements starting from their three months quarterly accounting periods ending on or after 30
September 20107

O Yes
X No

Please state reasons for your views.

See response to Q17.

Question 19: Do you agree that the reporting deadline for the new GEM quarterly reports should be
the same as the reporting deadline for Main Board quarterly reports even if that means extending
the reporting deadhine for GEM quarterly reports?

O Yes
X No

Please state reasons for your views.

See response to Q17.




Question 20: Dc you have any other comments in respect of the issues discussed in the

Consultation Paper? If so, please set out your additional comments.

Name : Patrick K W Chan Title Executive Director
& Chief Financial
Officer

Company Name :  Hang Seng Bank

Contact Person : Godwin C C La Tel. No.

E-mail Address D Fax No.
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