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THE REAL ESTATE DEVELOPERS ASSOCIATION OF HONG KONG

By Hand Delivery

7 April 2008

Hong Kong Exchanges and Clearing Limited
12/F, One International Finance Centre

1 Harbour View Street

Central

Hong Kong

(Atin.: Corporate Communications Department)

Dear Sirs

HKEx Combined Consultation Paper
Issue 14: Codification of Waiver to Property Companies

We are pleased to enclose our regponse to Issue 14 of the subject Consultation Paper.

Yours sincerely

Louis Loong
Secretary General
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Question 13.10: Do you agree that Main Board Rule 13.51(2)(m) and GEM Rule 17.50(2)m) should be
amended se as to put beyond doubt that the disclosure obligation arises where a conviction falls under any
one (rather than all) of the three limbs (i.e. Main Board Rule 13.51(2)(mX1), (i) or (iii) and GEM Rule
17.50¢2)(m)(1), (ii) or (jii))? '

] Yes
L] No

Please provide reasons for your views.

| income is mainly derived from those properties. The Hardship may deny a "property comparny” from its

Question 13.11: Do you agree that the draft Rules at Appendix 13 will implement the proposal set out in

Cuestions 13.9 and 13.10 above?

[]  Yes
[l No

Please provide rcasons for your views.

Issue 14: Codification of waiver to property companies

Question 14.1: Do you agree that the Proposed Relief should provide relaxation of strict compliance with the
shareholders’ approval requirements of the Rules only to listed issuers that are actively engaged in property
development as a principal business activity?

[l  Yes
< No

Please provide reasons for your views.

The hardship and practical difficulties in conducting poperty acquisitions (the "Hardship”) are
encountered by “property companies” generally. Under the Listing Rules, a "property company" is
defined as a company whose main non-cash assets consist solely or mainly of properties and whose

main source of income and is prejudicial to the interest of its shaveholders.

In our view, the provisions of the Listing Rules shall not work to the detriment of the interests of the
shareholders of "property development compeanies” or other "property companies” (including but not
limited to "property investment companies”). We are therefore of the opinion that the Proposed Relief
should be made to all "property development companies” and all other "property comparnies” (including
but not limited to "property investmenl companies”).
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Question 14.2: Do you agree with the proposed criteria in determining whether property development is a
principal activity of a listed issuer (described at paragraphs 14. 12 and 14.13 of the Combmed Consultation
Paper)?

[]  Yes

[ No

‘Please provide reasons for your views,

The criteria in determining whether. a company is a “property company” should be similar to the
praposed criteria (i.e. whether the divector's report include property development or property investment
as-a principal business activity, property development or property invesiment is o business segment), not
depend on whether a company 's non-cash assets consist solely or mainly of properties.

Question 14.3: Do you agree that the scope of the Proposed Relief should be confined to. acquisition of
property assets that fall within the definition of Qualified Property Projects?

O Yes
2 No

" Please provide reasons for your views.

The scope of the Proposed Relief should cover all property acquisitions through public auctions and
public tenders in Hong Kong and elsewhere because:-

(a) Hong Kong listed companies are increasingly global aperczmrs;
(b) Transparency is not an issue Jor public auctions and public tenders; and

(c) Integrity issues, if any, should be dealt with by the appropriate law enforcement agenicies in
accordance with the low.

Are you aware of any examples of Hong Kong Jisted issvers encountering difficulties in strict compliance
with the Rules when participating in other types of auctions or tenders? If yes, please specify what are the
problems faced by the listed izsuers in participating in these auctions or tenders. -

Seeking shareholders' approval prior 1o auctions and tenders will put the bidding strategies (including the
pricing strategy) in the public domain. this will substantially reduce the listed issuers' chances of success
in the bidding process. This is prejudicial to the interests of the shareholders as a whole.

If the bids are to be made through joint ventures, the disclosure of bidding stratesies will not be
acceptable to the listed issuers' joint verture partners.

1 Submitting bids subject 1o shareholders' approval will not be acceptable 1o the vendors as, to them,
acceptance of bids subject 1o shareholders’ approval is equivalent to granting an option to the listed
issuers. When the property prices fall between the public auctions/tenders and the EGM dates, the
likelihood is that the shareholders will not approve the acquzsznan

Furthermore, the time tables of auctions/tenders may not allow sufficient time for listed issuers to seek
shareholders' approval,




From: +852 2179 5982 Page: 4/6 Date: 4/15/2008 12:22:52 PM

Question [4.4: Do you agree that Qualified Property Projects which contain a portion of a capital element
should qualify for relief from the notifiable transaction Rules set out in Main Board Chapter 147

X Yes

[] No

It yes, should the Proposed Relief specify a percentage threshold for the capital element within a project?
Please provide reasons for your views.

The Proposed Relief should be made available to property projects whether or not they contain capital
elements and regardless the size of the capital elements because:-

(a) the Proposed Relief should be made available to "property companies" generally and should not be
restricted to "property development companies" - see response to question 14.2;

() It is a growing business madel for "property development companies” te develop properties, rent the
same out and then divest the same fo REITs and pension schemes ete.
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Question 14.5: Do you agree that the scope of the exemption from sirict compliance with Main Board

. Chapter 14A in relation to the shareholders’ approval requirements for property joint ventures with

connected persons should be limited (o scenarios where the connected person is only connected by virtue of
being a joint venture partner with the listed issuer in existing single purpose property projects?

(1 Yes
X No

Please provide reasons for your views.

The Qualified Cormected FPerson should not be limited to parties which are connected by virtue of being
Jjoint venture partners undertaking Qualified Property Projects with the listed issuer and should extend to
include any connected person as defined under the Listing Rules based on the reasons that:-

(@) the listed issuer will also encounter the similar confidentiality issue when jointly submit a tender with
its connected persons; and

(b} the shareholders’ interests would be protected as the independent shareholders will comtrol and
exercise their votes whether to approve such General Property Acgquisition Mandeote and the ierms of
such approval and the general mandate would only be applicable to Qualified Property Acguisitions with
Joint venture on arm’'s length basis and normal commercial terms and associated with Qualified Property
Prajects. -

Question 14.6; Do you agree that the General Property Acquisition Mandate is useful to confer protection on
sharsholders and is necessary’ as regards property joint ventures with connected persons where the cotmected
person is only connected by virtue of being a joint venture pariner with the listed issuer in existing single
purpose property projects (Type B property joint ventores)?

B Yes
[] No

If yes, should the General Property Acquisition Mandate include any limit on the size of the Annual Cap by
reference to some quantifiable thresholds? Please provide reasons for vour views.

We consider that the General Property Acquisition Mandate is necessary and should be approved by
shareholders at a general meeting, There should also be a limit on the size of the Annual Cap.

Cuestion 14.7: Are the disclosure obiigations described at paragraph 14.51 of the Combined Consultation
Paper appropriate?

BJ  Yes
Y| No

Please provide reasons for your views. .
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Question 14.8: Do you agree that the draft Rule amendments at Appendix 14 will unp]ement the proposals
set out in Issue 14 of the Combined Consultation Paper?

<] Yes

[l No

Plcasc provide reasons for vour views.

Issue 15: Self-constructed fixed assets

Question 15.1: Do you agree that the notifiable transaction Rules should be amended to specifically exclude
any congtruction of a fixed asset by a listed issuer for its own use in the ordinary and usnal course of its
business?

[]  Yes
[] No

Please provide reasons for your views.

Question 13.2; Do you agree that the draft Rules at Appendix 15 will implement the proposal set out in
Cuestion 15.1 above? '

]j Yes
[J o

Please provide reasons for your views,
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