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Dear Sirs

Consultation Paper on Codification of General Waivers and Principles relating to IPOs
and Listed Issuers and Minor Rule Amendments

I refer to the Consultation Paper on Codification of General Waivers and Principles relating to
IPOs and Listed Issuers and Minor Rule Amendments (Consultation Paper) published by the
Exchange in August 2019.

In this submission, I will focus on the Proposal concerning company secretary under Question
11 of the Consultation Paper which seeks to codify the principles described in paragraph 71 of
the Consultation Paper with respect to wavier from the experience and qualification
requirements of company secretary under the current Rule 3.28 (Rule 3.28 Waiver). I write

to object to the Proposal.

I am an Executive Director and the Company Secretary of CK Hutchison Holdings Limited. I
am also director and Company Secretary in a member of CK Hutchison Group listed companies.
I am currently the International President and Executive Committee Chairman of The
Chartered Governance Institute (formerly known as The Institute of Chartered Secretaries and
Administrators) as well as a past President and chairperson of various committees and panels
of The Hong Kong Institute of Chartered Secretaries (the Imstitute). The Institute has
separately made a submission to the Exchange raising its strong objection to the Proposal and

I fully support the Institute’s position.



This submission is made in my personal capacity and I wish to take this opportunity to briefly

share my views and serious concerns on the Proposal as follows:

1;

The Proposal is unnecessary — with the proposed codification, the Exchange might be
perceived to be ready and willing to consider and grant more Rule 3.28 Waivers (and to
forgo the experience and qualification requirements of company secretaries required under

the rule) going forward, which is undesirable and presumably not the regulatory intent.

Rule 3.28 in its current form is sufficient — it already provides flexibility by offering
alternative avenues (academic, professional or relevant experience) for a listed issuer to
identify an individual able to discharge the duties of a listed company secretary of its own
choice. We fail to see the need for the Proposal and with respect, the Exchange has not

provided clear reasons therefor.

I don’t intend to stress again in this submission the breadth and importance of the role of
company secretaries, particularly within the current corporate governance framework. The
role of company secretaries has broadened in recent years towards governance. The global
institute of chartered secretaries has changed its name to The Chartered Governance
Institute (CGI) earlier this month, and five out of the nine Divisions of CGI have changed
their name to some form of Chartered Governance Institute. The Hong Kong Division is
currently going through a process of identification and then consultation with its members
as to a name change as well. Any attempt to relax (or which is seen to be relaxing) the
experience and qualification requirements of company secretaries is extremely dangerous,
and could have far-reaching implications on the development of a credible corporate

governance system in Hong Kong.

This brings me to the rationale for granting Rule 3.28 Waivers — an area of great concern.
Without doubt, listed issuers are expected to exercise all reasonable care to ensure
compliance with the Listing Rules. Waivers should only be granted based on exceptional
and justifiable circumstances, which must be assessed by the Exchange on a case-by-case
basis. I trust the Exchange, as the frontline regulator, considers and assesses all waiver
applications with extreme care, without compromising the regulatory objective of the
Listing Rules. Further, it would always place sharcholder interests and integrity of the
market at the forefront. Accordingly, the experience and qualification requirements under

Rule 3.28 could not be readily waived just because the issuer’s principal business activities



are primarily outside Hong Kong and such “non-qualified” person is to be assisted by a
“qualified” person (usually an external service provider) during the proposed waiver period.
Further, compliance with the experience or qualification requirements under Rule 3.28 in
the current form could not be unduly burdensome, impractical, prejudicial or seriously
detrimental to a listed issuer’s interests. On the contrary, codification of Rule 3.28 Waivers
would derogate the regulatory purpose of Rule 3.28. Finally, it remains unsatisfactory that
there is not an objective assessment as to how a “non-qualified” person may possibly

become “qualified” after the waiver period.

To conclude, Rule 3.28 in its current form should be kept intact. Recognizing that there might
still be exceptional and justifiable circumstances warranting the grant of a Rule 3.28 Waiver,
the Exchange should make it clear that such waivers would only be granted on exceptional and
justifiable circumstances, lest it be misperceived by the market as one which could easily be
obtained after a “box-ticking” exercise. Furthermore, serious thought should be given on how
the “non-qualified” person should be assessed after the waiver period, in an objective and fair
manner. We look forward to the readiness assessment mechanism for such non-qualified person

after the waiver period.

Other than the aforementioned, I generally support the other codification and amendment

proposals.

President, The Chartered Governance Institute
Past President, The Hong Kong Institute of Chartered Secretaries





