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To Whom it may concern,

As a Hong Kong based biotechnology startup in Hong Kong, for the last few years we had been carrying out
R&D in Hong Kong towards our IVD product platform towards commercialization into both local & foreign
market. We had studied the consultation paper would like HKEX to keep in mind of the constructive &
broad base support to similar biotechnology companies like us in Hong Kong. After reviewing internally,
we have the following concerns/questions we would like to bring to Your notice:
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response

'
HKEX Consultation Feedback & Questions (from Sanwa Biotech Ltd Hong Kong)

According to paragraph 75(c),
"(c) Medicoldevi'ces jincludihg diognostics)
In the cose of o Core Product thotis o mealcoldevice (which includes dibgnostic devicesI, the OPPl^tont must demonstrote thot:

in The producti$ coregorised OS CIOssll medi^oldevice (under the CIOssmcotion criteri'o of the relevont CompetentAuthority) or
obove;

flu it hos completed at Ieost one clinicol triol on humon subjects (which will form o key port of the OPPlicotion required by the
CompetentAuthority or the Authorised Insti'tution); ond

1/1, either the Competent Authority or the Authorised Institutibn has endorsed or not expressed ob^^ctionfor the OPPlicont to
proceed to further clinicoltn'GIS, or the Competent Authority hos no objection for the OPPlicont to commence soles of the device. "
While medical devices under the current EU Medical Device Directive (93/42/EEC) are classified into Class I, Class 11a,
Class 11b, and Class 1/1 medical devices, IVDs have a different classification system. Currently under the IVD Directive
(98/79/EC), IVDs are classified as (1) General IVDs, and (2) IVDs in Annex 11 of the directive,
The current paragraph 75(c) fails to address the difference between the classification of medical device and IVDs under the
current EU Directives.

Question , : What is the IVD equivalence of a Class 11 medical device? Due to a lack of proper IVD classification in the
current EU system, does the EXchange follow the Hong Kong MDCO, Department of Health guidance (GN-06) in which a
Class B or Class C IVD would deem to be equivalent to a Class 11 medical device?

According to paragraph 76,
'^t present the Exchonge recognises the FDA, the CFOA ond the EMA OS Competent Authorities for the purpose of the new Blotech
chopter. The Exchonge ingy, ot Its discretion, recognise other notion o10r supronotionol outhorities OS Competent Authorit^^s in In atviduol
coses dependihg on the noture of the Bibtech Product). The Exchonge willseek the SFCfs consent before in oking such o recogni'tion. "
EMA is the Competent Authorities of regulating pharmaceutical products only. For medical devices and IVDs, products are
regulated by the Health Departments from individual EU country members, such as MHRA for the UK and ANSM for
France. Once a product is registered in one of the EU country member, it will be recognised by the all EU countries and can
be sold in any EU country.
The current paragraph fails to address whether a medical device/IVD product successfully registered in EU country member
will be recognised by the EXchange.
Question 2: Will an IVD registered in an EU member country be recognised by the EXchange?
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Question 3:
If an IVD is classified as:

EU - General IVD (paragraph 75c does not cover address this classification system)
HK - Class C

From our company perspective (a start-up located in Hong Kong), our product, due to being classified as general IVD, is riot
eligible for a CE certificate but can obtain a GE-mark through self-declaration route. The CE-marked product can be
registered in EU and then be placed on the EU market legally. Does this product fuml the requirements in paragraph 750
and 76?. This is an active and applicable market towards our company's business development plan.

At the same time, locally this product is classified as a Class C IVD in Hong Kong (which also Is not covered by paragraph
75c). Despite Class C IVDs being the second"highest risk class products, Class C IVDs are not eligible for registration in
Hong Kong (only the highest risk Class D IVDs are eligible). This product can still be placed on the Hong Kong market
legally as there is no regulatory requirement for IVDs nor medical devices in Hong Kong. This means it has no effect
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concerning our business operation/penetration locally. However, will this product, at discretion, be recognized by the
EXchange?

Thank you for your kind attention.

Best,

^,^ ^,

Kelvin Chiu
CEO
Sanwa Biotech Ltd.
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