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Submitted via Qualtrics 

AIA Group Limited 

Company/Organisation view 

Listed Company 

Question 1 

Do you agree with our proposal to introduce a new Code Provision (CP) under the 

Corporate Governance Code (CG Code) requiring issuers without an independent 

board chair to designate one independent non-executive director (INED) as a 

Lead INED to enhance engagement with investors and shareholders? 

No 

Please provide reasons for your views. 

While this proposal may work better for those listed companies which have a diverse 

investor base (including AIA), these companies should have adequate communication 

channels with their investors or other stakeholders to ensure effective two-way 

communications. AIA has put in place adequate and robust communication channels 

with its shareholders/stakeholders and an active and open dialogue with our institutional 

investors is maintained through regular investor interactions, including meetings, 

investment conferences and roadshows. Investors’ feedback and analysts’ reports on 

the Company are circulated to the Board and the Company’s Executive Committee on a 

regular and systematic basis to promote an understanding of external views on the 

Company’s performance. Individual tailored meetings between different stakeholders 

and our Board Chairman/Board Committee Chairpersons (all being INEDs) are also 

arranged from time to time. 

 

On the other hand, a majority of the Hong Kong-listed companies have concentrated 

family/state ownerships. Having a Lead INED may not fit well with their culture or 

governance programme and thus may not contribute to governance checks and 

balances to the Chairman/senior management or facilitate investor/stakeholder 

engagement for these companies.    

 

Question 2(a) 

Regarding continuous professional development for directors, do you agree with 

our proposal to make continuous professional development mandatory for all 

existing directors, without specifying a minimum number of training hours? 
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No 

Please provide reasons for your views. 

Under paragraph 40 of the Consultation Paper, the Exchange noted that directors who 

are members of industry associations (such as the Hong Kong Institute of Directors, the 

Hong Kong Chartered Governance Institute) or professional bodies (such as the Hong 

Kong Institute of Certified Public Accountants, the Law Society of Hong Kong) are 

required to undertake a specified amount of training, i.e. continuous professional 

development (CPD), each year to develop and enhance the knowledge and skills 

relevant to performing their roles. The same analogy should not be drawn for the 

existing directors of listed issuers given that they are appointed for their experience and 

skills, which (unlike those of the professional accountants or lawyers) are difficult to be 

developed or enhanced through CPD training. 

 

The directors should be given the flexibility to decide how to best use their time to serve 

the listed issuer. 

 

Question 2(b) 

Regarding continuous professional development for directors, do you agree with 

our proposal to require First-time Directors to complete a minimum of 24 hours of 

training within 18 months following their appointment? 

No 

Please provide reasons for your views. 

While we agree that the newly appointed directors should be provided with induction 

training to get them familiar with the structure and operations of the listed group, we do 

not think it is appropriate to mandate training for a minimum number of hours in addition 

to the in-house induction training to be provided by the listed issuer.  

 

We suggest that the training for newly appointed directors to be recommended in the 

CG Code with no fixed minimum time requirement. The proposal for 24 hours for the 

CPD training is too prescriptive and excessive, particularly in view of this being separate 

and additional to the general induction training provided by a listed issuer to its newly 

appointed directors. 

 



222 

 3 

Question 2(c) 

Regarding continuous professional development for directors, do you agree with 

our proposal to define “First-time Directors”  to mean directors who (i) are 

appointed as a director of an issuer listed on the Exchange for the first time; or (ii) 

have not served as a director of an issuer listed on the Exchange for a period of 

three years or more prior to their appointment? 

No 

Please provide reasons for your views. 

The Exchange suggested that the proposed training requirements for First-time 

Directors should apply regardless of the new director’s experience with an overseas 

issuer. We believe that listed directorships in jurisdictions which have robust corporate 

governance requirements in place (such as US, UK, Australia or Singapore) should be 

considered as relevant experience when determining whether a newly appointed 

director of a listed issuer should be treated as a First-time Director. These directors are 

appointed for their regional exposure and skills, which are commensurate with that of a 

director of a Hong Kong listed issuer. 

 

Question 2(d) 

Regarding continuous professional development for directors, do you agree with 

our proposal to specify the specific topics that must be covered under the 

continuous professional development requirement? 

No 

Please provide reasons for your views. 

The five proposed topics are overly prescriptive and could only lead to ‘box-ticking’ 

compliance. Listed issuers should be given the necessary flexibility to structure its CPD 

programme relevant to the operations of the issuer or that best suits its circumstances 

to facilitate effective discharge of duties by their board members. These five topics 

should remain as suggestions as opposed to mandatory requirements.  

 

Taking the new LR3.09F and 3.09G together, they require all directors to obtain CPD 

training for all the five specific areas in each of the financial year, which is too 

prescriptive and unduly burdensome. 
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On a separate note, we do not agree to the proposed requirement to disclose the 

names of the external training providers as this may constitute sensitive information. We 

prefer not to disclose the names of the law firms/service providers which we usually 

engage for professional services. 

 

Question 3 

Do you agree with the proposed consequential changes to Principle C.1 and CP 

C.1.1 of the CG Code? 

No 

Please provide reasons for your views. 

The wordings should align with our response to Question 2. 

 

Question 4 

Do you agree with our proposal to upgrade the current Recommended Best 

Practice (RBP) in the CG Code to a CP   requiring issuers to conduct regular 

board performance reviews at least every two years and make disclosure as set 

out in CP B.1.4? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We support this proposal so long as the issuers are given the option to ‘comply or 

explain’. 

 

As to the disclosure requirement proposed under CP B.1.4, we do not agree to the 

requirement to disclose the name of the external provider(s) engaged to conduct the 

board performance review. We prefer not to disclose the name(s) of the external service 

provider(s) we appoint for the engagement. 

 

Question 5 

Do you agree with our proposal to introduce a new CP requiring issuers to 

maintain a board skills matrix and make disclosure set out in CP B.1.5? 

Yes 
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Please give reasons for your views. 

This can help to summarise the qualifications and skills of directors which may be useful 

to investors when assessing the board effectiveness and succession planning of the 

listed issuer. 

Question 6(a) 

In relation to our proposal to introduce a “hard cap” of six listed issuer 

directorships that INEDs may hold, do you agree with the hard cap to ensure that 

INEDs are able to devote sufficient time to carry out the work of the listed issuers? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

It is to be noted that INEDs of listed issuers are fully aware of their directors’ duties and 

the liabilities associated with their listed directorships. Further, there are other 

requirements in the Listing Rules which ensure time commitment by directors, e.g. the 

nomination committee is required to annually assess each director’s time commitment. 

Introducing a hard cap may unfairly restrict competent, diligent INEDs who are able to 

devote sufficient time to their multiple directorships. 

 

Nevertheless, we lend our support to this proposal as we note that the responsibilities of 

an INED have become increasingly demanding and the hard cap will help to safeguard 

adequate time commitment by INEDs in some cases. For AIA, we are a large and 

complex organization and we expect our INEDs to devote substantive time to the 

company and keep their number of listed issuer directorships below the proposed hard 

cap. 

 

 

Question 6(b) 

In relation to our proposal to introduce a “hard cap” of six listed issuer 

directorships that INEDs may hold, do you agree with the proposed three-year 

transition period to implement the hard cap? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This will enable an orderly phasing out of overboarding INEDs. 
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Question 7 

Do you agree with the proposal to introduce a new Mandatory Disclosure 

Requirement (MDR) in the CG Code to require the nomination committee to 

annually assess and disclose its assessment of each director’s time commitment 

and contribution to the board? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This provides transparency on time commitment and contribution to the board by each 

director. 

Question 8(a) 

In relation to our proposal to introduce a “hard cap” of nine years on the tenure 

of INEDs, beyond which an INED will no longer be considered to be independent, 

do you agree with the proposed hard cap to strengthen board independence? 

No 

Please give reasons for your views. 

While intuitively the number of years with which an INED has served on a listed issuer’s 

board is relevant in determining his/her independence, this is only one of the many 

factors for independence assessment. In fact, an INED’s independence should more 

importantly be assessed against the independence of mind which the INED 

demonstrates during board deliberations, i.e. whether the INED remains capable of 

providing an independent and objective contribution to the board. Independence should 

rather be assessed against an individual’s integrity and character, as opposed to the 

length of service. 

 

For AIA, where any of our INEDs has served on the Board for over nine years, our 

Nomination Committee (comprising all INEDs of the AIA Board) will undertake a robust 

process to consider and satisfy itself that the length of his/her tenure has not affected 

his/her independence having regard to his/her actual contributions, continuing 

impartiality and ability to continue to demonstrate effective oversight of the Company’s 

management. 

 

We submit that members of the nomination committee or the board are best placed to 

consider director’s independence as they have full and first-hand information on the 
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INED’s performance. Accordingly, we do not support the setting of an arbitrary 

regulatory cap as proposed.  

 

Question 8(b) 

In relation to our proposal to introduce a “hard cap” of nine years on the tenure 

of INEDs, beyond which an INED will no longer be considered to be independent, 

do you agree that a person can be re-considered as an INED of the same issuer 

after a two-year cooling-off period? 

No 

Please provide reasons for your views. 

The two-year cooling-off period is arbitrary.  

 

Question 8(c) 

In relation to our proposal to introduce a “hard cap” of nine years on the tenure 

of INEDs, beyond which an INED will no longer be considered to be independent, 

do you agree with the proposed three-year transition period in respect of the 

implementation of the hard cap? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This will allow time for issuers to execute their board succession plan. 

Question 9 

Do you agree with the proposal to require all issuers to disclose the length of 

tenure of each director in the CG Report? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This may constitute useful information for investors. 

Question 10 

Do you agree with our proposal to introduce a CP requiring issuers to have at 

least one director of a different gender on the nomination committee? 

Yes 
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Please provide reasons for your views. 

We support greater diversity for the board and its nomination committee. 

 

Question 11 

Do you agree with our proposal to introduce a Listing Rule to require issuers to 

have and disclose a diversity policy for their workforce (including senior 

management)? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This will assist listed issuers to set diversity targets with respect to its workforce and for 

those listed issuers who already have a workforce diversity policy in place, this will give 

transparency to the market on such policy.  

Question 12 

Do you agree with our proposal to upgrade from a CP to a MDR the requirement 

on the annual review of the implementation of an issuer’s board diversity policy? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposal helps to clarify the existing requirements with respect to the board-

diversity related information that listed issuers are currently required to disclose. 

Question 13 

Do you agree with our proposal to require as a revised MDR separate disclosure 

of the gender ratio of: (i) senior management; and (ii) the workforce (excluding 

senior management) in the CG Report? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This constitutes more detailed indicators for the issuer’s progress on, and commitment 

to, diversity across the organization. 

Question 14 

Do you agree with our proposal to codify the arrangements during temporary 

deviations from the requirement for issuers to have directors of different genders 

on the board as set out in draft Main Board Listing Rule 13.92(2) in Appendix I? 
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Yes 

Please provide reasons for your views. 

This helps to codify the Exchange’s existing guidance on the subject. 

Question 15(a) 

Do you agree with our proposal to emphasise in Principle D.2 the board’s 

responsibility for the issuer’s risk management and internal controls and for the 

(at least) annual reviews of the effectiveness of the risk management and internal 

control systems? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposed amendments help to highlight the board’s responsibility for the issuer’s 

risk management and internal control (RMIC) systems. 

Question 15(b) 

Do you agree with our proposal to upgrade the requirement to conduct (at least) 

annual reviews of the effectiveness of the issuer’s risk management and internal 

control systems to mandatory and require the disclosures set out in MDR 

paragraph H? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This proposal helps to ensure continuous monitoring and regular reviews of the issuer’s 

RMIC systems, the effectiveness of which is subject to ongoing internal/external 

changes and developments.  

Question 16 

Do you agree with our proposal to refine the existing CPs in section D.2 of the CG 

Code setting out the scope of the (at least) annual reviews of the risk 

management and internal control systems? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This proposal enhances transparency on the issuer’s RMIC systems and their 

effectiveness. We invite the Exchange to issue more detailed guidance for practitioners 

that will contain baseline requirements and recommended best practices for the 

enhanced disclosures as well as the processes and assurance activities that support 



222 

 10 

the Board in formulating their conclusion of the adequacy and effectiveness of the RMIC 

systems. This will ensure comparability across listed issuers. 

Question 17 

Do you agree with our proposal to introduce a new MDR requiring specific 

disclosure of the issuer’s policy on payment of dividends and the board’s 

dividend decisions during the reporting period? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This proposal will improve transparency and accountability regarding the issuer’s 

dividend policy. The enhanced disclosure will enable investors to assess the issuer’s 

capital discipline. 

Question 18 

Do you agree with our proposal to introduce a Listing Rule requirement for 

issuers to set a record date to determine the identity of security holders eligible 

to attend and vote at a general meeting or to receive entitlements? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We support the proposed codification of the Exchange’s existing guidance on the setting 

of a record date by listed issuers. 

Question 19 

Do you agree with our proposal to codify our recommended disclosures in 

respect of issuers’ modified auditors’ opinions into the Listing Rules? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposed codification will facilitate compliance with the Exchange’s disclosure 

recommendations relating to modified auditors’ opinion. 

Question 20 

Do you agree with our proposal to clarify our expectation of the provision of 

monthly updates in CP D.1.2 and the note thereto? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 
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We support the Exchange’s expectations with regards to the provision of monthly 

updates and the proposal makes clear that directors are entitled to and should request 

such information if the management does not provide it.  

Question 21 

Do you agree with our proposal to align requirements for the nomination 

committee, the audit committee and the remuneration committee on establishing 

written terms of reference for the committee and the arrangements during 

temporary deviations from requirements as set out in draft Main Board Listing 

Rules 3.23, 3.27, 3.27B, 3.27C and 8A.28A in Appendix I? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposal ensures consistency of approach across the three mandatory board 

committees in the case of inability to set up any of such committees. 

Question 22 

Do you agree with the proposed implementation date of financial years 

commencing on or after 1 January 2025, with transitional arrangements  as set 

out in paragraphs 182 to 183 of the Consultation Paper? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The three-year transition period allows listed issuers to execute their respective board 

succession plan in order to comply with the proposals relating to overboarding and long-

serving INEDs. 

 


