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Company/Organisation view 

Question 1 

Do you agree with the proposal to amend Chapter 17 to also govern share award 

schemes involving the grant of new shares of listed issuers? 

No 

Please provide reasons for your views. 

We agree with the Stock Exchange that the concept of disclosure of share award schemes 

should be promoted. That being said, taking into account the differences of accounting 

and tax treatments for the share awards and share options, we are of the view that 

schemes for share awards and share options are different in nature, therefore, a one-size-

fit-all regulatory framework (under Chapter 17 of the Listing Rules) for both schemes 

seems not functional.  

 

The existing Listing Rules provide flexibility for listed issuers to adopt and apply incentive 

schemes for hiring practice, as long as it complies with the existing disclosure 

requirements under the Listing Rules. For enhanced transparency, the disclosure of share 

award schemes under annual reports of the issuers by way of reference to the Chapter 17 

disclosure requirements has been put into effect pursuant to the Stock Exchange’s Review 

of Issuers’ Annual Report Disclosure – Report 2020  published in January 2021. We 

believe this method provides the shareholders and investors with a fair understanding of 

shareholding dilution effect (if any) resulting from adoption of share-based incentive 

schemes while without imposing undue burdensome on the listed issuers.      

 

Being a goal, we are of the view that that disclosure of share award schemes set out on 

the Consultation Paper as a rule (if were to put in place) should be implemented in stages, 

as per suggestion set out in the Stock Exchange’s Review of Issuers’ Annual Report 

Disclosure – Report 2020. Sufficient amount trial time should be allowed for issuers to 

familiarize themselves with the concept and to try out the requirements of the concept. 

Governance concept of overseas regimes is good reference but should be implemented 

with reference to local characteristics.  

 

Based on the foregoing, we therefore suggest disclosure of share award schemes concept 

to come, first, as a recommended best practice. Evaluation can be made, after a trial 

period (say, three years), to assess how ready Hong Kong listed companies are for the 

change suggested. If real benefit is not apparent, it is either that many issuers are not 

ready, or they do not buy in the concept all together.  
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(The link of Stock Exchange’s Review of Issuers' Annual Report Disclosure Report 2020 

is as follows: https://www.hkex.com.hk/-/media/HKEX-Market/Listing/Rules-and-

Guidance/Other-Resources/Exchanges-Review-of-Issuers-Annual-

Disclosure/rdiar_2020.pdf?la=en (paragraphs 64-72) ) 

Question 2 

Do you agree with the proposed definition of eligible participants to include 

directors and employees of the issuer and its subsidiaries (including persons who 

are granted shares or options under the scheme as an inducement to enter into 

employment contracts with these companies)? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 3 

Do you agree with the proposal that eligible participants shall include Service 

Providers, subject to additional disclosure and approval by the remuneration 

committee? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 4 

Do you agree with the proposal that eligible participants shall include Related Entity 

Participants, subject to additional disclosure and approval by the remuneration 

committee? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 5 

Do you agree with the proposal to allow the scheme mandate to be refreshed once 

every three years by obtaining shareholders’ approval? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 6 
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Do you agree with the proposal to allow the scheme mandate to be refreshed within 

three years from the date of the last shareholders’ approval by obtaining 

independent shareholders’ approval? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 7 

Do you agree with the proposal to remove the 30% limit on outstanding options? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 8 

Do you agree with the proposal to require a sublimit on Share Grants to Service 

Providers? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 9 

Do you agree with the proposal to require a minimum of 12-month vesting period? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 10 

Do you agree with the proposal that Share Grants to Employee Participants 

specifically identified by the issuer may vest within a shorter period or immediately 

if they are approved by the remuneration committee with the reasons and details 

disclosed? 

Yes 

 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 11a 
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Do you agree with the proposed disclosure requirements relating to performance 

targets? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 11b 

Do you agree with the proposed disclosure requirements relating to clawback 

mechanism? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 12 

Do you agree that it is not necessary to impose a restriction on the grant price of 

shares under share award schemes? 

No 

Please provide reasons for your views. 

No. Please refer to the response set out in Question 1. 

Question 13 

Do you agree with the proposal to apply the 1% Individual Limit to Share Grants 

(including grants of shares awards and share options) to an individual participant? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 14 

Do you agree with the proposal to require approval from the remuneration 

committee instead of INEDs for all Share Grants to Connected Persons? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 15 
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Do you agree with the proposal to relax the current shareholder approval 

requirement for grants of share awards to a director (who is not an INED) or a chief 

executive set out in paragraph 65 of the Consultation Paper? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 16 

Do you agree with the proposal to also relax the current shareholder approval 

requirement for grants of share awards to an INED or substantial shareholder of the 

issuer set out in paragraph 68 of the Consultation Paper? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 17 

Do you agree with the proposal to relax the current shareholder approval 

requirement for grants of share awards to a controlling shareholder of the issuer 

set out in paragraph 69 of the Consultation Paper? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 18 

Do you agree with the proposal to remove the HK$5 million de minimis threshold 

for grants of options to an INED or substantial shareholder of the issuer? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 19 

Do you agree with the proposals to require disclosure of Share Grants to Related 

Entity Participants or Service Providers on an individual basis if the grants to an 

individual Related Entity Participant or Service Provider exceed 0.1% of the issuer’s 

issued shares over any 12-month period? 

Yes 

 

Please provide reasons for your views. 
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Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 20 

Do you agree with the proposed disclosure requirement for the grant 

announcement? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 21 

Do you agree with the proposed disclosure requirements for Share Grants in an 

issuer’s interim reports and annual reports? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 22 

Do you agree with the proposal to require disclosure of matters reviewed by the 

remuneration committee during the reporting period in the Corporate Governance 

Report? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 23 

Do you agree with the proposal to require changes to the terms of share award or 

option granted be approved by the remuneration committee and/or shareholders of 

the issuer if the initial grant of the award or option requires such approval? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 24 

Do you agree with the proposal to provide a waiver for a transfer of share awards 

or options granted under Share Schemes as described in paragraph 86 of the 

Consultation Paper? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 
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Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 25 

Do you agree with the proposal to restrict the voting rights of unvested shares held 

by the trustee of a Share Scheme and require disclosure of the number of such 

unvested shares in monthly returns? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 26 

Do you agree with the proposed disclosure requirements for Share Schemes 

funded by existing shares of listed issuers? 

No 

Please provide reasons for your views. 

No. Please refer to the response set out in Question 1. 

Question 27 

Do you agree with the proposal to restrict the voting rights of unvested shares held 

by the trustee of a Share Scheme and require disclosure of the number of such 

unvested shares in monthly returns? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 28 

Do you agree with our proposal to amend Chapter 17 to also govern share award 

schemes funded by new or existing shares of subsidiaries of listed issuers? 

No 

Please provide reasons for your views. 

No. Please refer to the response set out in Question 1. 

Question 29 

Do you agree with the proposed exemption for Share Schemes of Insignificant 

Subsidiaries? 

No 

Please provide reasons for your views. 
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No. Please refer to the response set out in Question 1. In any event, if the proposed 

amendments to Chapter 17 were to make applicable to share award schemes, the 

proposed exemption under Chapter 17 should have applied to adoption of share option 

scheme(s) by listed issuers’ insignificant subsidiary(ies). 

Question 30 

Do you agree with our proposal to amend Chapter 17 to also govern Share Schemes 

involving grants of shares or options through trust or similar arrangements for the 

benefit of specified participants? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 31 

Do you agree with our proposal to remove the recommended disclosure 

requirement for the fair value of options as if they have been granted prior to the 

approval of the scheme? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, to the extent only applicable to share option schemes. 

Question 32 

Do you agree with our proposals to amend the Rules described in paragraph 100 of 

the Consultation Paper? 

No 

Please provide reasons for your views. 

No. Please refer to the response set out in Question 1. 


