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Submitted via Qualtrics 

Company/Organisation view 

Question 1 

Do you agree with the proposal to amend the Listing Rules to remove the 

requirement to cancel repurchased shares? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree with the proposal to remove the requirement to cancel repurchased shares to 

allow shares to be held in treasury where this is permitted under applicable laws and the 

issuers’ constitutional documents. This would allow issuers to manage their capital 

structure more flexibly, thereby leading to a reduction in the cost of capital. 

 

We understand that the consultation conclusions are expected to be published in 1Q 2024.  

We would suggest that the Stock Exchange publish the consultation conclusions in the 

early part of 1Q 2024 (if possible) as this will allow issuers (who need to amend their 

constitutional documents to permit them to hold treasury shares) sufficient time to propose 

such amendments for shareholders’ approval at their 2024 AGM and to update the share 

buyback mandate and the explanatory statement on the share buyback mandate to be 

included in the AGM circular.  See also our response to Q12. 

 

In addition, if the treasury share proposal is adopted and there is a transitional period prior 

to the proposal becoming effective, we suggest that the Exchange allow shares 

repurchased during the transitional period not to be cancelled.  This is particularly relevant 

for dual primary listed issuers as there are cost implications for the issuers. For US/HK 

dual primarily listed issuers who repurchase ADSs in the US markets, they will first need 

to convert the ADSs repurchased into ordinary shares before cancellation of such ordinary 

shares and a material amount of fees will be incurred in such conversion process. For 

example, the issuers may need to pay up to US$5.00 per 100 ADSs for each cancelation 

of ADSs. 

 

Question 2 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares to be subject 

to the same requirements as an issue of new shares as described in Proposal (1)(a) 

to (c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree with the proposal to require a resale of treasury shares to be subject to the 

same requirements as an issue of new shares. 
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In relation to the use of treasury shares to satisfy share grants under share schemes, we 

would be grateful if the Stock Exchange could clarify whether it will require issuers to 

amend their existing share scheme rules to allow for the use of treasury shares, and if so, 

whether these changes would be regarded as material amendments thereby requiring 

shareholders’ approval under Note 1 to Rule 17.03(18) of the Listing Rules.  We are of the 

view that this clarificatory amendment should not be regarded as a material amendment 

which would require shareholders’ approval.   

 

In addition, for US/HK dual primarily listed issuers which are incorporated in the Cayman 

Islands, the ADSs repurchased by those issuers will be registered under the names of the 

relevant depositary banks. Before converting the ADSs into ordinary shares and holding 

the ordinary shares in the name of the issuers or HKSCCN, while the corresponding 

shares represented by the relevant ADSs repurchased may be treated and recorded as 

treasury shares under the relevant accounting standards, those underlying shares do not 

constitute treasury shares under Cayman Islands law. As this is purely a technical point, 

considering the amount of expenses involved in converting the ADSs into ordinary shares, 

we would be grateful if the Stock Exchange could clarify that Cayman-incorporated US/HK 

dual primarily listed issuers are not required to convert the ADSs repurchased into ordinary 

shares for so long as the underlying shares represented by the relevant ADSs 

repurchased are treated in the same way as treasury shares for Hong Kong Listing Rules 

purposes.  

 

Question 3 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares (whether on-

market or off-market) to be subject to a moratorium period after a share repurchase? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes, as this will ensure consistency with the proposed general approach to apply the 

framework for an issue of new shares to govern a resale of treasury shares.  However, 

the carve-out to the moratorium should be extended to apply to share awards and share 

grants made under a share scheme.  

Question 4 

Do you agree with the proposal to require an on-Exchange share repurchase to be 

subject to a moratorium period after an on Exchange resale of treasury shares?  

No 

Please provide reasons for your views. 

We submit that: 
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(a) to ensure consistency with the proposed general approach to apply the framework for 

an issue of new shares to govern a resale of treasury shares, a moratorium should not be 

imposed as the Listing Rules do not prescribe a moratorium period on a share repurchase 

after an issue of new shares; and 

 

(b) there are already sufficient safeguards in place to mitigate the risk of market 

manipulation and insider dealing, for example, (i) the dealing restrictions under Rule 

10.06(2)(e) of the Listing Rules while in possession of inside information and during the 

one-month period before the publication of financial results; and (ii) civil and criminal 

liability for market manipulation and insider dealing under Parts XIII and XIV of the SFO. 

 

Question 5 

Do you consider that the moratorium periods (in either direction) should be shorter 

than 30 days? If so, please share with us your views on the appropriate duration of 

the moratorium periods and the reason for your suggestion including your views 

on how the considerations in paragraph 68 should be addressed. 

Yes 

Question 6 

Do you agree with the proposal that dealing restrictions described in paragraph 69 

under Proposal (2)(b) above shall be imposed on a resale of treasury shares on the 

Exchange? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree with the dealing restrictions described in paragraph 69 but would like to clarify 

that such dealing restrictions should only be imposed on an on-market resale of treasury 

shares on the Exchange. For example, issuing new shares out of the treasury shares pool 

to a trustee established in relation to a share scheme or to satisfy a share grant or share 

award should not be subject to such restriction. We are of the view that: (a) on-market 

resale of treasury shares should not be conducted during the Restricted Period as there 

is greater risk of trading on inside information during that period; and (b) resale of treasury 

shares knowingly to a core connected person should be restricted as these transactions 

should be subject to the connected transaction rules. 

Question 7 

Do you agree with the proposals for an on-market resale of treasury shares as 

described in paragraph 70 under Proposal (2)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 
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We agree that an issuer should not be required to publish an announcement for its on-

market resale of treasury shares under Rule 13.28 as this information will already be 

provided in the next day disclosure return. We further agree that the issuer should not be 

required to submit placee information since the on-market resale would be conducted 

under the auto-matching trading system.  

Question 8 

Do you agree with the proposal relating to new listing applicants as described in 

Proposal (3) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We welcome the proposal allowing new listing applicants to retain treasury shares after 

listing to provide flexibility for the applicants. We agree that an issuer should be required 

to disclose details of treasury shares in its prospectus and that the treasury shares should 

be subject to the six-month lock-up, consistent with the treatment of an issue of new 

shares after listing. 

Question 9  

Do you agree with the proposal to require issuers (being holders of treasury shares) 

to abstain from voting on matters that require shareholders’ approval under the 

Listing Rules as described in Proposal (4)(a) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree that issuers holding treasury shares should not exercise any voting rights in 

respect of those shares, as the rights attaching to those shares are normally suspended 

by law. 

Question 10  

Do you agree with the proposal to disregard treasury shares for calculating an 

issuer’s issued shares and voting shares under the Rules as described in Proposal 

(4)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree that treasury shares should be disregarded when calculating an issuer’s issued 

shares or voting shares for the purposes of determining public float, market capitalisation 

and other matters mentioned in Proposal (4)(b), as the rights attaching to those shares 

are normally suspended by law. 

Question 11 
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Do you have any comments regarding the different treatment of treasury shares 

when calculating an issuer’s issued voting shares under the proposed Rules and 

Part XV of the SFO as described in paragraph 77 above? 

We agree with the different treatment of treasury shares for the purposes of Part XV of 

the SFO. Under section 308(2) of the SFO, the temporary suspension of voting rights in 

respect of shares comprised in a class of issued shares does not affect the application of 

Part XV in relation to interests in those or any other shares comprised in that class. This 

would also be beneficial to shareholders in practice as the shareholders (other than the 

issuer itself and its shareholders entitled to control the exercise of one-third or more of its 

voting power) would not be required to continuously monitor the shares being transferred 

into and out of treasury for the purposes of its disclosure of interests obligations. 

Question 12  

Do you agree with the proposal to require an issuer to disclose in the explanatory 

statement its intention as to whether the repurchased shares will be cancelled or 

kept as treasury shares as described in Proposal (4)(c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree with the proposal (with minor clarification added) to require an issuer to disclose 

in the explanatory statement its intention as to whether the repurchased shares will be 

cancelled or kept as treasury shares and for the avoidance of doubt, the issuer is allowed 

to adopt either approach subject to clear disclosure of such intention in the explanatory 

statement), as this is information that is relevant to shareholders for them to make an 

informed decision on whether to approve a repurchase mandate. 

Question 13 

Do you agree with the proposal to clarify that a resale of treasury shares by an 

issuer or its subsidiary includes resale of treasury shares through their agents or 

nominees as described in Proposal (4)(d) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree with the proposal that a resale of treasury shares by an issuer or its subsidiary 

includes resale of treasury shares through their agents or nominees, as those agents or 

nominees would be acting on behalf of the issuer or its subsidiary. 

 


