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Company/Organisation view 

Question 1 

Do you agree with the proposal to amend the Listing Rules to remove the 

requirement to cancel repurchased shares? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposal to amend the Listing Rules will remove the requirement to cancel 

repurchased shares, such that issuers listed on the Exchange can hold treasury shares. 

As the Exchange has pointed out in paragraph 46 of the Consultation Paper, 

approximately 92% of listed issuers are incorporated in jurisdictions that allow holding of 

treasury shares and such companies are prohibited from doing so as a result of the 

existing Listing Rules requirements.  

This new treasury share regime, together with the recent release of the "Guidance on 

automatic share buy-back programs conducted on behalf of listed issuers” (HKEX-GL117-

23 (October 2023) ("GL117-23”), will give listed issuers greater flexibility in managing their 

capital structure through share buy-back and resale of treasury shares in timely manner, 

which may lead to a reduction in their cost of capital. It will also allow a more stable share 

capital structure of listed issuers where the total issued share capital will fluctuate less as 

a result of buy-backs. Whilst there are obvious benefits of allowing issuers to hold treasury 

shares, we are of the view that this should be allowed only if appropriate safeguards and 

framework have been put in place in order to ensure a fair and orderly market and fair and 

equal treatment of all shareholders on the resale of treasury shares.  

 

Question 2 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares to be subject 

to the same requirements as an issue of new shares as described in Proposal (1)(a) 

to (c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposal adopts a similar approach to regulate resale of treasury shares as a new 

issue of shares, and such mechanism may provide certain level of control to shareholders 

of an issuer over the  treasury shares and safeguard shareholders’ rights as a whole. As 

mentioned in paragraph 52 of the Consultation Paper, this approach is consistent with the 

approach adopted in major markets including the UK, NYSE and TSX .  

 

On the other hand, we would like to raise our concerns that, there are non-H share listed 

issuers that are listed on both the Exchange and other reputable exchanges for the same 
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class of ordinary shares. For example, we have seen red-chip companies listed on both 

the Exchange and Mainland China. Similar to the wordings of Rule 19A.25, we suggest 

the proposed amendments to Rule 10.06(1)(c) to cover such situation, or to clarify in Rules 

10.05 and 10.06 that such requirements apply to shares listed on the Exchange only.   

 

Question 3 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares (whether on-

market or off-market) to be subject to a moratorium period after a share repurchase? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

If permitted under the laws of its home jurisdiction and its own constitutional documents, 

a listed issuer may purchase its own share and keep them as treasury shares under 

certain circumstances such as when its shares are undervalued, or the issuers wish to 

preserve the stock prices, or for other legitimate reasons.  

 

The selling restrictions during the moratorium periods will provide a mechanism to prevent 

issuer from frequently trading on its own shares and to mitigate the risk of market 

manipulation and insider dealing. It is consistent with the current requirement under Rule 

10.06(3) of the Listing Rules, where an issuer is not permitted make a new issue of shares 

or announce a proposed new issue of shares for a period of 30 days after a share buy-

back without the prior approval of the Exchange. 

 

However, we notice that listing rules of other stock exchanges or the local laws of other 

jurisdictions may not have trading moratorium for a public company, although some may 

have various other requirements on the holding period of the treasury shares. For example, 

the Companies Act 1967 of Singapore (Chapter 50 of the statutes of Singapore) (the 

“Singapore Companies Act”) allows public companies to sell its treasury shares for cash 

and transfer the shares for the purposes of or pursuant to any share scheme, or as 

consideration for the acquisition of shares in or assets (see section 76K(1D). In Mainland 

China, the Company Law of the PRC and the Listed Companies Share Buy-back Rules 

(上市公司股份回購規則)(issued by the CSRC) do not set out any moratorium for resale of 

treasury shares, but set out the maximum holding period of three years for treasury shares 

instead.  

 

As such, while we generally agree to the adoption of a 30-day moratorium for a resale of 

treasury shares after a share buy-back, we suggest the Exchange to revisit the 

requirements of moratorium period in two to three years’ time upon implementation to 

consider if any adjustment should be made.   
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Question 4 

Do you agree with the proposal to require an on-Exchange share repurchase to be 

subject to a moratorium period after an on Exchange resale of treasury shares?  

No 

Please provide reasons for your views. 

While we understand that the Exchange may want to introduce a prudent treasury share 

regime, there is no equivalent moratorium for share buy-back after a new issue under the 

current Listing Rules. We notice that there are no such requirements in some other major 

markets(e.g. Singapore). 

Question 5 

Do you consider that the moratorium periods (in either direction) should be shorter 

than 30 days? If so, please share with us your views on the appropriate duration of 

the moratorium periods and the reason for your suggestion including your views 

on how the considerations in paragraph 68 should be addressed. 

No 

Question 6 

Do you agree with the proposal that dealing restrictions described in paragraph 69 

under Proposal (2)(b) above shall be imposed on a resale of treasury shares on the 

Exchange? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposal and such restrictions are largely in line with those imposed on share buy-

backs.  

Question 7 

Do you agree with the proposals for an on-market resale of treasury shares as 

described in paragraph 70 under Proposal (2)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

An issuer may have difficulties in knowing who are the buyers of the resale shares under 

the auto-matching trading system of the Exchange. Based on the proposed amended 

Listing Rules, so long as (i) an issuer will file next day disclosure returns and monthly 

returns to disclose its updated status of holding of treasury shares, and resale of treasury 

shares; and (ii) such issuer complies with the dealing restrictions as described in 

paragraph 69 under Proposal (2)(b), the market will be timely informed of the resale of 

treasury shares by such issuer.  

Question 8 
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Do you agree with the proposal relating to new listing applicants as described in 

Proposal (3) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

It is a logical conclusion that both new listing applicants and listed issuers are permitted 

to hold treasury shares. The current proposal to provide a six-month lock-up on the 

treasury shares is also consistent with the Exchange’s proposal to govern a resale of 

treasury shares as a new issue of shares. By extending the application of Rule 10.08 of 

the Listing Rules to a resale of treasury shares will help to establish a stable market of the 

shares of a new listed issuer and prevent the listed issuer to impact the share trading at 

the initial six-month stage upon the new listing.  

Question 9  

Do you agree with the proposal to require issuers (being holders of treasury shares) 

to abstain from voting on matters that require shareholders’ approval under the 

Listing Rules as described in Proposal (4)(a) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Shareholders’ rights attached to treasury shares are normally suspended by laws. The 

proposal also aligns with the practice in other jurisdictions such as UK and Singapore. 

Under section 726 of the UK Companies Act 2006 and section 76J of the Singapore 

Companies Act, a company must not exercise any voting right in respect of the treasury 

shares.  

Question 10  

Do you agree with the proposal to disregard treasury shares for calculating an 

issuer’s issued shares and voting shares under the Rules as described in Proposal 

(4)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The proposal to disregard treasury shares for the purposes as described in paragraph 76 

of the Consultation Paper aligns with the treatment that rights attached to treasury shares 

are normally suspended by laws. Listing rules of other stock exchanges that allow holding 

of treasury shares also adopt similar approach with regard to calculation of issuer’s issued 

share and voting shares.  

Question 11 

Do you have any comments regarding the different treatment of treasury shares 

when calculating an issuer’s issued voting shares under the proposed Rules and 

Part XV of the SFO as described in paragraph 77 above? 
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The proposal aligns with Part XV of the SFO. Section 308(1) of the SFO provides 

specifically that temporary suspension of voting rights in respect of shares in a listed 

corporation does not affect the application of Part XV in relation to interests in those shares. 

Paragraph 5.9.2 of the Outline of Part XV also confirms the SFC’s approach in taking into 

account treasury shares in the number of shares of the listed corporation for the purposes 

of calculating percentage figure of interest in shares. Besides, an issuer is required to file 

a notification under Part XV of the SFO on first acquiring 5% interest or more of its own 

shares and on any subsequence changes in the percentage level of its interest. We agree 

that the treatment of treasury shares for the purpose of Part XV of the SFO shall remain 

the same as per the current practice.  

Question 12  

Do you agree with the proposal to require an issuer to disclose in the explanatory 

statement its intention as to whether the repurchased shares will be cancelled or 

kept as treasury shares as described in Proposal (4)(c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This also aligns with practices in other jurisdictions such as Singapore where there is a 

similar requirement that for the purpose of obtaining shareholder approval for a share buy-

back, the issuer must provide certain information to shareholders including whether the 

shares purchased will be cancelled or kept as treasury shares. We believe that such 

information will be necessary for shareholders to understand the potential impact of such 

share buy-back in order to make a well-informed decision.  

Question 13 

Do you agree with the proposal to clarify that a resale of treasury shares by an 

issuer or its subsidiary includes resale of treasury shares through their agents or 

nominees as described in Proposal (4)(d) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This algins with the requirement under Rule 10.06(6)(c) and provides clarity to issuers.  

 


