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Company/Organisation view 

Question 1 

Do you agree with the proposal to amend the Listing Rules to remove the 

requirement to cancel repurchased shares? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We welcome this proposed amendment to align Hong Kong’s repurchase regime with 

major international markets and laws of most jurisdictions in which companies listed on 

the Exchange are incorporated. With a proper governance framework, the treasury share 

regime can provide greater flexibility for listed issuers to manage their capital structure 

while minimising concerns of market manipulation or misconduct. 

Question 2 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares to be subject 

to the same requirements as an issue of new shares as described in Proposal (1)(a) 

to (c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Given shareholders’ rights (in particular rights on voting and dividend distribution) of 

treasury shares are generally suspended until resold, from the perspective of an existing 

shareholder or a potential investor, there is essentially no difference between a resale of 

treasury shares and an issuance of new shares. As such, we agree that a resale of 

treasury shares should be subject to the same fundamental requirements. 

Separately, it is noted that the proposed Listing Rule amendments contain references to 

the “bulk printing of listing documents”. In line with the Exchange’s proposals to expand 

the paperless listing regime which will come into effect on 31 December 2023, we would 

suggest replacing them with references to the “finalisation of listing documents for 

publication”. 

Question 3 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares (whether on-

market or off-market) to be subject to a moratorium period after a share repurchase? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Rule 10.06(3) of the Listing Rules restricts a listed issuer from issuing new shares for a 

30-day period after a share repurchase. Given that a resale of treasury shares will have 

substantially the same effect as an issuance of new shares, it would be appropriate to 

impose the same restriction to both scenarios.  
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Question 4 

Do you agree with the proposal to require an on-Exchange share repurchase to be 

subject to a moratorium period after an on Exchange resale of treasury shares?  

Yes 

Please provide reasons for your views. 

We agree that it would not be appropriate for issuers to repeatedly repurchase and resell 

its own shares on market. To prohibit issuers from using share repurchase and resale as 

means to manipulate its share price or conducting speculative trading on its own shares, 

a suitable moratorium period would be appropriate. 

See also our comments in Q5 below.  

Question 5 

Do you consider that the moratorium periods (in either direction) should be shorter 

than 30 days? If so, please share with us your views on the appropriate duration of 

the moratorium periods and the reason for your suggestion including your views 

on how the considerations in paragraph 68 should be addressed. 

Yes 

Question 6 

Do you agree with the proposal that dealing restrictions described in paragraph 69 

under Proposal (2)(b) above shall be imposed on a resale of treasury shares on the 

Exchange? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

To mitigate risks of market manipulation and insider dealing, it is imperative to apply the 

same standard to all dealings by an issuer which should include both share repurchases 

or resale.  

See our response in Q5. 

Question 7 

Do you agree with the proposals for an on-market resale of treasury shares as 

described in paragraph 70 under Proposal (2)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

The key information required under rules 13.28 and 9.23(2) are either already contained 

in a next day disclosure return (for example, the number and price of treasury shares 

resold) or not applicable (for example, identities of the placees/purchasers) in the case of 

an on-market resale. As such, disclosure of the same through next day disclosure return 

only should provide investors with sufficient information. 
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Question 8 

Do you agree with the proposal relating to new listing applicants as described in 

Proposal (3) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

These proposals are in line with the proposed regime where a resale of treasury shares 

is to be treated along the lines of an issuance of new shares. 

Question 9  

Do you agree with the proposal to require issuers (being holders of treasury shares) 

to abstain from voting on matters that require shareholders’ approval under the 

Listing Rules as described in Proposal (4)(a) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

To allow issuers to vote on matters that require shareholders’ approval would undermine 

the innate protection available to shareholders. The consultation paper does not propose 

a limit to the number of treasury shares a listed issuer may hold. In an extreme 

circumstance where a large number of issued shares of an issuer is held in the treasury, 

the board of directors of the issuer may exert undue influence on the outcome of a 

resolution of the company.  

For the reasons set out above, we would ask the Exchange to consider expanding the 

scope of this requirement to cover not just matters requiring shareholders’ approval under 

the Listing Rules, but all matters submitted to voting by shareholders (irrespective of 

whether the voting of treasury shares is permitted or prohibited under local law or the 

company’s constitutional documents), so as to minimise the risk of abuse by the directors 

of an issuer to use treasury shares to influence shareholders’ voting. This would also align 

more cleanly with the proposal to disregard treasury shares from calculations relating to 

voting rights under the Rules (where, for example, the consultation paper proposes that 

treasury shares would be excluded when considering the threshold for convening general 

meetings and varying shareholders’ rights under the Core Shareholder Protection 

Standards).  

By way of an example, a Hong Kong incorporated company is required to seek authority 

from its members for an off-market buyback of shares other than via a general offer 

(section 240 of the Companies Ordinance). Irrespective of the outcome of legislation 

changes, it is submitted that in the interest of the shareholders of a listed company as a 

whole that treasury shares should not be entitled to vote on such a resolution. It is noted 

that the Takeovers Codes have not clearly addressed the status of treasury shares with 

reference to "disinterested shares". 

Question 10  
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Do you agree with the proposal to disregard treasury shares for calculating an 

issuer’s issued shares and voting shares under the Rules as described in Proposal 

(4)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Given that a resale of treasury shares is generally treated the same as an issuance of new 

shares, it would be appropriate for treasury shares to be treated generally as unissued 

shares for purposes of relevant calculations. 

Question 11 

Do you have any comments regarding the different treatment of treasury shares 

when calculating an issuer’s issued voting shares under the proposed Rules and 

Part XV of the SFO as described in paragraph 77 above? 

We agree that if the proposals are implemented as-is, on a strict interpretation of Part XV 

of the SFO, treasury shares would remain part of an issuer’s “issued voting shares” and 

“voting shares”. However, we submit that it would be beneficial to align the regimes as the 

differential treatment has the potential to create confusion and uncertainty and may 

undermine the spirit of the SFO in mandating that the investing public be informed of the 

identities of substantial shareholders in a listed company. To include an issuer’s treasury 

shares in the denominator for purposes of calculations under Part XV of the SFO will 

essentially raise the current threshold of discloseable interests of a shareholder – whereas 

previously all investors will be aware of all substantial shareholders having actual voting 

rights of 5% or more in a matter requiring shareholder approval under the Rules, such 

substantial shareholders may no longer be required to disclose their interests as 

calculations of their discloseable interests may be “diluted” by treasury shares which may 

be unable to vote.  

In addition, given there is no limit under the Rules on how many treasury shares an issuer 

can hold, it is possible, though unlikely, for a shareholder to not hold sufficient interest to 

warrant disclosure under Part XV of the SFO, but be considered as a substantial 

shareholder under the Listing Rules. This may lead to issues where an issuer may not be 

able to fully identify its substantial shareholders and connected persons.  

In this connection, it may again be worth considering whether it is preferable to expand 

the scope of the voting restriction of treasury shares to all matters submitted to voting by 

shareholders, since this approach may provide room for the SFC to consider whether it 

can take the view that treasury shares held by issuers no longer have voting rights and 

therefore may be excluded from the definitions of “voting shares” or “issued voting shares” 

for purposes of Part XV of the SFO, thus aligning the different approaches. We would also 

like to point out that if this approach is adopted, although issuers will not be required to 

make disclosure under Part XV of the SFO, the public may find the relevant information in 

an issuer’s next day disclosure return/monthly return, which would in fact be a more 

accurate and timely source of information. 
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Question 12  

Do you agree with the proposal to require an issuer to disclose in the explanatory 

statement its intention as to whether the repurchased shares will be cancelled or 

kept as treasury shares as described in Proposal (4)(c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This will allow shareholders to make a more informed decision. However, we would like to 

confirm whether it is the Exchange’s position that if any repurchased shares are kept in 

treasury, the making of this statement would not preclude an issuer from subsequently 

cancelling them (whether due to a change in circumstance or a requirement under law, 

e.g. in the case of PRC issuers). We submit that notwithstanding this requirement, issuers 

should have the flexibility to subsequently cancel their shares without having to issue a 

separate announcement as any such cancellation will be disclosed in a next day 

disclosure return. 

Question 13 

Do you agree with the proposal to clarify that a resale of treasury shares by an 

issuer or its subsidiary includes resale of treasury shares through their agents or 

nominees as described in Proposal (4)(d) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

This will prevent an issuer from circumventing any Listing Rule requirements by reselling 

treasury shares through their agents or nominees. 

 


