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Personal view 

Question 1 

Do you agree with the proposal to amend the Listing Rules to remove the 

requirement to cancel repurchased shares? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

I agree with the proposal to amend the Listing Rules to remove the requirement to cancel 

repurchased shares, provided that (1) revisions to the Hong Kong Companies Ordinance 

occur simultaneously with amendments to the Listing Rules, and (2) directors of listed 

issuers retain the authority to cancel some or all of treasury shares as needed. This aligns 

with the approach in the UK. 

Question 2 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares to be subject 

to the same requirements as an issue of new shares as described in Proposal (1)(a) 

to (c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

1  The term "issued shares" is sometimes used interchangeably with "outstanding shares".  

The term "outstanding shares" may be used in finance sector in the U.S. to mean shares 

that are outstanding (that's excluding treasury shares). However, this is not a fixed legal 

meaning that it known to the whole world. Hence, it is better not to presume that the term 

"outstanding shares" carries a universally recognised meaning and the use of "issued 

shares" and "outstanding shares" should come with clarification whether they include or 

exclude treasury shares. 

 

2 The meaning of "off market resale of treasury shares" is not clear.  The current Rule 

13.36 applies to a placing or open offer of securities for cash consideration.  It is not clear 

if the same Rule also applies to a direct one-on-one subscription or purchase of treasury 

shares because "placing" or "open offer" arguably does not cover such an one-on-one 

subscription or purchase of new shares.  If the interpretation is that it does so cover, the 

current Rule 13.36 has to be amended in the context of issue of new shares as well. 

 

3  When a listed company seeks a general or specific mandate from its shareholders to 

authorise share repurchases, the explanatory statement required under the current Listing 

Rules must specify whether the listed company intends to cancel the repurchased shares 

or hold them as treasury shares. However, the Consultation Paper does not clearly outline 

if the listed company can alter this intention post-shareholder approval or if it can disclose 
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an intention for the directors to decide on each occasion of share repurchases. In the UK, 

companies can decide to cancel treasury shares at any time. If Hong Kong does not adopt 

a similar approach, listed companies should evaluate the worth of holding repurchased 

shares as treasury shares, considering that if treasury shares cannot be resold, 

subsequent cancellation may pose challenges which should be considered how such 

treasury shares can be "removed" at the end. 

 

In addition, share scheme document outlining the specifics of the share scheme rules in 

accordance with Chapter 17 of the Listing Rules must include a statement indicating the 

listed company’s intention to use treasury shares for the scheme, where applicable.  I 

believe that listed companies should be allowed to state the intention is to allow flexibility 

to be decided by the directors. 

 

In the announcement regarding the issuance of convertibles, the listed issuer must declare 

its intention, if any, to transfer treasury shares upon the exercise of conversion or 

subscription rights. In the circular to shareholders, seeking their approvals for the issuance 

of convertible securities, warrants, options, or similar rights to subscribe for shares, the 

listed company is obliged to disclose its intention, if any, to use treasury shares to fulfill its 

obligations upon the conversion or exercise of any such convertible securities, warrants, 

options, or similar rights. Much like the disclosure of intention in the explanatory statement 

mentioned earlier, it remains unclear whether the listed company can alter this intention 

after shareholder approval or after the announcement. Additionally, it is uncertain whether 

the listed company can disclose an intention for the directors to have the discretion to 

decide later if they will use new shares or treasury shares, or a combination of both, to 

meet the obligations upon the exercise of conversion or subscription rights for those 

convertibles. I believe that directors should be given such a discretion to decide if new 

shares or treasury shares, or a combination of both, can be used to meet the obligations 

under exercise of conversion or subscription rights. 

Question 3 

Do you agree with the proposal to require a resale of treasury shares (whether on-

market or off-market) to be subject to a moratorium period after a share repurchase? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Yes. While I acknowledge the need for a moratorium, I am uncertain about its applicability 

to off-market resale of treasury shares. If it extends to off-market resale, should the 

moratorium on on-market repurchases come into effect after any resale or transfer of 

treasury shares, not only on the Stock Exchange but also in off-market scenarios? 

 

Furthermore, should this moratorium cover not just the resale but also the transfer of 

treasury shares? This consideration excludes transfers made to fulfill obligations 

established before the share repurchase. 
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Question 4 

Do you agree with the proposal to require an on-Exchange share repurchase to be 

subject to a moratorium period after an on Exchange resale of treasury shares?  

Yes 

Please provide reasons for your views. 

While I agree with the moratorium stipulating that on-Exchange share repurchases should 

be subject to a waiting period after an on-Exchange resale of treasury shares, I am 

uncertain about the exclusion of this moratorium for off-market resale or transfer of 

treasury shares.  

 

Please note that the suggested amendments to the Listing Rules cover not only the resale 

but also the transfer of treasury shares. This distinction is noteworthy as the question 

specifically addresses the 'resale of treasury shares' without including transfers. 

Question 5 

Do you consider that the moratorium periods (in either direction) should be shorter 

than 30 days? If so, please share with us your views on the appropriate duration of 

the moratorium periods and the reason for your suggestion including your views 

on how the considerations in paragraph 68 should be addressed. 

No 

Question 6 

Do you agree with the proposal that dealing restrictions described in paragraph 69 

under Proposal (2)(b) above shall be imposed on a resale of treasury shares on the 

Exchange? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

It is worth considering whether the one-month restriction period should be adjusted to 30 

days to align with the moratorium applied to the resale or transfer of treasury shares, as 

well as the moratorium on share repurchases on the Exchange. 

Question 7 

Do you agree with the proposals for an on-market resale of treasury shares as 

described in paragraph 70 under Proposal (2)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

It is unclear whether an off-market resale or transfer of treasury shares under a general 

or specific mandate needs to be announced. It appears that such transactions are not 

required to be announced, and it seems that no next-day disclosure returns must be filed 
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for an off-market resale or transfer of treasury shares under a general or specific mandate. 

If this is accurate, could it result in the market being less informed compared to an on-

market resale of treasury shares? 

Question 8 

Do you agree with the proposal relating to new listing applicants as described in 

Proposal (3) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

 

Question 9  

Do you agree with the proposal to require issuers (being holders of treasury shares) 

to abstain from voting on matters that require shareholders’ approval under the 

Listing Rules as described in Proposal (4)(a) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Considering that the voting rights of treasury shares are legally suspended, it raises a 

conceptual question: is it still accurate to mandate holders of treasury shares to abstain 

from voting, given that they inherently lack voting rights? The feasibility of allowing 

nominees of listed issuers to hold treasury shares on behalf of the issuers is unclear. If 

such an arrangement is possible and provisions regarding abstaining from voting are 

implemented, these provisions should be comprehensive enough to require holders of 

treasury shares to ensure that their nominees abstain from voting. 

Question 10  

Do you agree with the proposal to disregard treasury shares for calculating an 

issuer’s issued shares and voting shares under the Rules as described in Proposal 

(4)(b) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Kindly elucidate the implications under the Listing Rules for both listed issuer A (parent of 

listed issuer B) and listed issuer B when the latter resells treasury shares to third parties. 

Specifically, does this resale of treasury shares by listed issuer B qualify as an issue of 

new shares, thereby having no direct impact on listed issuer B unless the resale is made 

to a connected person? Meanwhile, for listed issuer A, the resale of treasury shares by 

listed issuer B might be deemed as a disposal by listed issuer A. 

Question 11 
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Do you have any comments regarding the different treatment of treasury shares 

when calculating an issuer’s issued voting shares under the proposed Rules and 

Part XV of the SFO as described in paragraph 77 above? 

Please clarify whether, for the disclosure of interests under Part XV of the SFO, the 

shareholder's percentage figure should exclude treasury shares from both the numerator 

and the denominator. Note 47 is somewhat legalistic, which does not explain clearly why 

the numerator and the denominator exclude treasury shares. 

Question 12  

Do you agree with the proposal to require an issuer to disclose in the explanatory 

statement its intention as to whether the repurchased shares will be cancelled or 

kept as treasury shares as described in Proposal (4)(c) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Although I concur with this proposal, it is subject to the ability to change the intention 

subsequently.  Please see response to Question 2. When a listed company seeks a 

general or specific mandate from its shareholders to authorise share repurchases, the 

explanatory statement required under the current Listing Rules must specify whether the 

listed company intends to cancel the repurchased shares or hold them as treasury shares. 

However, the Consultation Paper does not clearly outline if the listed company can alter 

this intention post-shareholder approval or if it can disclose an intention for the directors 

to decide on each occasion of share repurchases. In the UK, companies can decide to 

cancel treasury shares at any time. If Hong Kong does not adopt a similar approach, listed 

companies should evaluate the worth of holding repurchased shares as treasury shares, 

considering that if treasury shares cannot be resold, subsequent cancellation may pose 

challenges which should be considered how such treasury shares can be "removed" at 

the end. 

 

Question 13 

Do you agree with the proposal to clarify that a resale of treasury shares by an 

issuer or its subsidiary includes resale of treasury shares through their agents or 

nominees as described in Proposal (4)(d) above? 

Yes 

Please provide reasons for your views. 

Should this cover "transfer" of treasury shares as well as resale of treasury shares? 

 


