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通告  CIRCULAR 

 
 Subject: Changes on Position Limits and Large Open Position (“LOP”) Reporting 

Requirements - Frequently Asked Questions (FAQ)  

Enquiry: lophkfe@hkex.com.hk 

 

Reference is made to the Circular dated 20 November 2023 (Ref. No: EQD/08/23 and EQD/09/23). 

The Stock Exchange of Hong Kong Limited (“SEHK”) and Hong Kong Futures Exchange Limited 

(“HKFE”) (collectively, the “Exchanges”) will introduce enhancements to derivatives position limits 

on 22 December 2023.   

 

As part of the continuing efforts to enhance transparency and awareness of our rules and regulations, 

today the Exchanges are issuing the FAQ to facilitate the market’s understanding of the changes to 

the relevant rules and regulations.  

 

The Exchange would like to point out that the requirements and examples set out in this FAQ are by 

no means exhaustive, and participants should always take into consideration their own 

circumstances and adopt appropriate internal controls and measures to ensure compliance with the 

relevant rules and regulations. 

 

Participants are encouraged to contact the Market Surveillance and Monitoring Department (email: 

lophkfe@hkex.com.hk) should they have any question. 

 

 

Felix Wang 

Head 

Market Surveillance and Monitoring 

Operations Division 
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This circular has been issued in the English language with a separate Chinese language translation. If there is any conflict 

in the circulars between the meaning of Chinese words or terms in the Chinese language version and English words in the 

English language version, the meaning of the English words shall prevail. 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – Position Limits and Large Open Position (“LOP”) 

Reporting Requirements  

(Important Note: This FAQ does not have the force of law, and should not be interpreted in any manner which 
would override the provision of any applicable law and regulatory requirements and the relevant Exchange 
Rules and Circulars. This FAQ should be read in conjunction with the Securities and Futures (Contracts Limits 
and Reportable Positions) Rules (“CLRP Rules”) made under section 35(1) of the Securities and Futures 
Ordinance (“SFO”), SFC’s Guidance Note on Position Limits and Large Open Position Reporting 
Requirements (“Guidance Note”), and relevant Exchange Rules and Circulars) 

  

PART 1: POSITION LIMIT MODEL FOR SINGLE STOCK FUTURES 

 

Q1:  How are the position limits of single stock futures calculated with the introduction of 

a five-tier model? 

 

A:  The position limits for single stock futures will be classified into five tiers, which are 25,000, 

20,000, 15,000, 10,000 and 5,000 contracts respectively. The position limit will be determined 

on a net basis in all Contract Months combined. In addition, each single stock futures is also 

subject to a single-month position limit which equals two times the net position limit for all 

Contract Months combined.  

 

Example 
 

• Position limit for stock future ABC: 25,000 net contracts, in all Contract Months 
combined, where a single month is 50,000 net contracts.  
 

• Client A holds stock future ABC as follows:-  
 

Contract Month L or S Number of Contracts  Breach of 
Position Limit? 

01/2024 L 60,000 Yes 

02/2024 S 20,000 No 

03/2024 S 30,000 No 

All Contract Months 
Combined 

L 10,000 No 
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• In the above scenario, despite the overall position held by Client A is within the 
prescribed limit, Client A is considered in breach of the single-month limit for its 
positions in Contract Month 01/2024 of stock futures ABC.  
 

 

Q2:  Will the position limit for single stock futures be subject to review on a regular basis?  

 

A:  Like single stock options, the position limits of single stock futures will be reviewed on an 

annual basis to adjust for any substantial changes due to market development. In case any 

revisions are required, the updated position limits will be announced in December and take 

effect on the first trading day of April in the following year.  

 

PART 2: POSITION LIMIT COMPLIANCE FOR CLEARING PARTICIPANTS 

 

Q3:  Is a Clearing Participant (“CP”) considered in breach of position limit if it holds 

positions for a clearing client in excess of the position limit where the aggregated 

positions held by that clearing client across different CPs are still within the position 

limit?  

 

A:  Participants should note that no person, including CPs which provide clearing services to 

their clients, can hold or control positions in excess of the position limits unless they are 

authorized under the CLRP Rules.  

 

            It should be noted that while a clearing client may aggregate and net off its positions held 

across CPs to determine its compliance with the position limits, a CP may breach the position 

limits if any of the clearing client’s positions held with it exceeds the limits. 

 

All parties, including the clearing client and the CP individually should ensure that their 

positions do not exceed the prescribed limits. CPs are advised to take note of such possibility 

of breaching the prescribed limits and communicate or make arrangements with their clients 

to avoid any breaches. On the other hand, clearing clients who are using multiple CPs to hold 

their positions should also take necessary measures to ensure that their positions at any of 

the CPs are within the prescribed limits. 
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Example 
 

• Clearing Client A holds long 13,000 and short 5,000 contracts in Hang Seng China 
Enterprises Index (“HSCEI”) Futures via CP X and Y respectively.  
 

• Position limit for HSCEI related contracts is 12,000 net long or short delta. 
 

Person Position Delta in  
HSCEI related products  

Breach of Position Limit 

CP X +13,000 Y 

CP Y -5,000 N 

Clearing Client A +8,000 N 

  

• In the above scenario, Clearing Client A is holding +8,000 net delta, which is within the 
prescribed limit. However, CP X is considered in breach of the position limit as the 
position held by it for clearing client A exceeds the prescribed limit (i.e.13,000 net delta).  

 

 
 
Q4:  May a person, who applies for an excess position limit in a contract to facilitate its 

market making activities, allow for the appointment of more than one CP to hold its 

positions in the relevant contract?   

 

A:   To facilitate the position limit monitoring by CPs, a person who applies and is granted 

approval for excess position limits in respect of a contract shall (i) appoint only one CP to 

hold its positions (including the excess positions) in the relevant contract(s) and (ii) notify 

the appointed CP of its excess position limit application.  

 

Q5:  Would a CP be in breach of position limits if it holds excess positions for a client who 

has been authorised with excess limits? 

 

 A:      The CP must apply and be authorised for excess position limit under the CLRP rules or the 

relevant Exchange Rules if it holds excess positions for a clearing client, otherwise the CP 

will be considered in breach of position limits.  

 

Q6.  How can a CP or GCP apply for excess position limit if it has to hold excess positions 

for a clearing client who carry out market making activities in SEHK or HKFE? 

 

A:  The clearing client and its CP or GCP must apply for an exchange-level excess position limit 

together. When the clearing client applies for excess position limits, it can also apply on 



 

 5 

behalf of its CP or GCP.  The application letter can be sent to HKATSSupport@hkex.com.hk 

by email. Please refer to the Circular (Ref. No: EQD/08/23 and EQD/09/23) for the sample 

application letter. 

 

Q7.  What are the possible consequences if a CP fails to comply with the position limit 

requirement?  

 

A:  CPs are expected to stay abreast of all the relevant Exchange’s rules and regulations 

applicable to them at all times. A CP, who is aware or made aware of a breach of position 

limit, should immediately: (a) notify HKFE or SEHK (as the case maybe), and (b) remediate 

the breach as soon as practicable.  The HKFE or SEHK may consider taking disciplinary 

actions against any non-compliant CP, including but not limited to issuance of warning letters, 

imposition of fine and initiation of disciplinary proceedings. 

 

Q8.  Is a CP required to aggregate (i) its own positions with its clients’ positions or (ii) all 

clients’ positions that it holds in providing clearing service, to determine the position 

limit and LOP reporting requirements?   

 

A:  In general, a CP is not required to aggregate (i) its positions with its clients’ positions or (ii) 

all clients’ positions that it holds in providing clearing service if the CP has no discretion in 

relation to its clearing clients’ positions.  

 

PART 3: POSITION LIMITS AND LOP REPORTING FOR FUNDS AND UNIT TRUSTS 

 

Q9:  Is a CP required to monitor or report positions of a client, which is an asset manager, 

at the fund or sub-fund level?  

 

A:  In cases where the client of a CP is an asset manager, the CP shall monitor and ensure that 

all the positions that it holds for that client (i.e. the asset manager) does not exceed the 

position limit. It is the asset manager’s responsibility to observe position limit compliance and 

report positions at the individual fund or sub-fund level.  

 

Q10:  What is the implication for an asset manager in fulfilling the position limit and LOP 

reporting requirement?  
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https://www.hkex.com.hk/-/media/HKEX-Market/Services/Circulars-and-Notices/Participant-and-Members-Circulars/SEHK/2023/EQD_08_23_e.pdf
https://www.hkex.com.hk/-/media/HKEX-Market/Services/Circulars-and-Notices/Participant-and-Members-Circulars/HKFE/2023/EQD_09_23_e.pdf


 

 6 

A: An asset manager, which is responsible for the day-to-day operation of funds, has the primary 

responsibility for position limit compliance and reporting obligations at the individual fund and 

sub-fund level because it controls trading and has first-hand information about fund positions.  

 

Below is an example illustrating how an asset manager is expected to report positions and 

comply with the prescribed limits under the CLRP Rules. 

 

Example 
 

• A fund manager manages multiple sub-funds A, B and C of an umbrella fund.  
 

• Sub-funds A, B and C hold 3,000, 11,000 and 400 Hang Seng Index Futures 
contracts respectively. The fund manager does not hold any position on its own. 

 

• The reporting level is 500 open contracts in any one contract month and the 
prescribed limit is 10,000 net long or short delta. 

 
 

 
 

Sub-fund L or S Contract month Contract No. 

A L 01/2024 3,000 

B S 01/2024 11,000 

C S 01/2024 400 

 
 
 
LOP Reporting 
 

• For LOP reporting, the reporting requirement is measured on a gross basis (i.e. 
number of open contracts), the aggregate position under the control of fund 
manager is 14,400 open contracts (i.e. 3,000 in Sub-fund A + 11,000 in Sub-fund 
B+ 400 in Sub fund C), which exceeds the reporting level of 500 open contracts 
and triggers the fund manager’s reporting requirement.  
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• The fund manager should notify the Exchange that it has a LOP of 14,400 contracts 
with a breakdown at each sub-fund level, even though the position under Sub-fund 
C is below the reporting level.   

 
Position Limit 
 

• For determination of compliance with the prescribed limit, the fund manager should 
calculate both the aggregate position under its control and the positions of each of 
the funds and ensure none of them exceeds the prescribed limit of 10,000 net long 
or short delta. 

 

• The aggregate position is 8,400 net short delta under the control of the fund 
manager. Hence, the fund manager is considered to have complied with the 
prescribed limit at the fund manager level. 

 

• The positions held by Sub-fund A and Sub-fund C are 3,000 net long delta and 400 
net short delta respectively, which are within the prescribed limit.  
 

• However, as Sub-fund B has a position of 11,000 net short delta, it exceeds 
the prescribed limit of 10,000 net long or short delta. As such, the fund 
manager is considered in breach of the position limit requirement at Sub-
fund B. 

 

 
 

Q11:   How can an asset manager reports a reportable position for itself and its funds to the 

Exchange? 

 

A: An asset manager may report the reportable position to HKFE or SEHK (as the case may be) 

itself or through its agent (e.g. an Exchange Participant) which agrees to make the report on 

its behalf.  

 

For asset managers which opt to report the reportable position themselves, please see the 

Guidelines on Large Open Position Report submission for details of the LOP reporting 

setup and arrangement. 

 

https://www.hkex.com.hk/-/media/HKEX-Market/Services/Trading/Derivatives/Large-Open-Position-Reporting/Large-Open-Position-Reporting/Guidelines-on-LOPR-submission.pdf

