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Rules, Regulations and Procedures of Hong Kong Futures Exchange Limited 
 

CHAPTER I 
 

INTERPRETATION ADMINISTRATION
AND AMENDMENT OF THE RULES

 
101. In these Rules, unless the context otherwise requires, the following expressions shall 

bear the following meanings:- 
 

“holder of a Futures 
Exchange Trading Right” 

means a person who holds a Futures Exchange Trading 
Right and whose name is entered as such in the register 
of Futures Exchange Trading Rights kept by the 
Exchange; 
 

“Tender Process” means the process whereby a holder of Futures 
Exchange Trading Right that was granted under the 
Futures Exchange Scheme and that had not been 
transferred or deemed to have been transferred may 
relinquish its Futures Exchange Trading Right upon 
the invitation of the Exchange for tender subject to 
such terms and conditions as the Exchange may in its 
absolute discretion determine from time to time and 
prescribe in the tender invitation;  

 

CHAPTER IIIA 
 

FUTURES EXCHANGE TRADING RIGHTS 
 
Application for the issue of a Futures Exchange Trading Right 
 
3A03A. (a) Every new applicant for a Futures Exchange Trading Right shall complete, 

sign and deliver to the Exchange an application in writing in such form as 
the Board may from time to time prescribe. 

 
(b) In applying for a Futures Exchange Trading Right, every person shall follow 

the procedures from time to time prescribed by the Board. 
 
3A03B. (a) The Board shall decide on each application. The Board may, upon receiving 

an application for Futures Exchange Trading Right, undertake a Tender 
Process, in connection with the issue of a Futures Exchange Trading Right. 
The results of the Tender Process shall be binding on the applicant.   

 
(b) The decision as to whether or not an applicant should be issued a Futures 

Exchange Trading Right is entirely in the discretion of the Board whose 
decision shall be final and conclusive. 

 
 
 



 

2 

 
Approval 
 
3A03C. (a) Every applicant shall be informed by notice in writing as soon as possible  

after the relevant decision as to whether its application is approved or 
refused. 

 
(b) Any notice of approval issued pursuant to this Rule may be subject to such 

conditions as the Board thinks fit. 
 
Conditions
 
3A03D. An applicant approved pursuant to Rule 3A03C shall not be issued a Futures 

Exchange Trading Right unless and until it shall have satisfied all of the following 
conditions:- 

 
(a) paid in full all fees (including the administration fee for the Tender Process 

where applicable and the fee for the Futures Exchange Trading Right) from 
time to time prescribed by the Board; 

 
(b) irrespective of any special conditions imposed by the Board, simultaneously 

upon the issue of a Futures Exchange Trading Right  become an Exchange 
Participant if not already an Exchange Participant; and 

 
(c) complied with any other conditions specified in the notice of approval. 

 
3A03E. The conditions in Rule 3A03D must be satisfied within the time specified in the 

notice of approval. If the conditions are not so satisfied, and the period for 
satisfaction is not extended by the Board, the approval in question will lapse and the 
application will be deemed to have been refused. 

 

Restrictions on Transferability  
 
3A12. (a) Subject to Rule 3A13, Futures Exchange Trading Rights which were granted 

under the Futures Exchange Scheme are transferable only once and any such 
transfer must be made within ten years after the Scheme Effective Date.  For 
purposes of this Rule 3A12(a): 

 
(i) the following will be deemed not to be transfers: 

 
(A) the transmission of a Futures Exchange Trading Right to a 

person in consequence of the death of its recorded holder; 
 
(B) the assignment of a Futures Exchange Trading Right from an 

individual to a company of which he is the sole beneficial 
owner; and 

 
(C) a liquidator, receiver or trustee in bankruptcy taking possession 

of a Futures Exchange Trading Right in such capacity; 
provided, however, that any subsequent sale by the liquidator, 
receiver or trustee in bankruptcy will be treated as a transfer; 

 



 

3 

 (ii) a transfer of a Futures Exchange Trading Right will be deemed to 
occur if there is a change in control of a company (or of any holding 
company of such company) which holds a Futures Exchange Trading 
Right where the company which holds the Futures Exchange Trading 
Right is not, at the time of the change in control, an Exchange 
Participant.  For purposes of this Rule 3A12(a)(ii), “control” means 
the holding of or the right to exercise more than half of the voting 
power of a company.  For the avoidance of doubt, any direct or 
indirect (as described above) change in control of a company which 
is an Exchange Participant at the time of the change in control will 
not be deemed to be a transfer of the Futures Exchange Trading 
Right held by that company. 

 
3A12. (b) Futures Exchange Trading Rights which were not granted under the Futures 

Exchange Scheme shall not be transferable. 
 
3A13. No Futures Exchange Trading Right may be transferred unless:- 

(b) Subject to Rule 3A12(a), irrespective of any special conditions imposed by the 
Board, the proposed transferee of a Futures Exchange Trading Right must be, 
or simultaneously with completion of the transfer will become, an Exchange 
Participant. 

 

Relinquishment of Futures Exchange Trading Rights 
 
3A16.  (a)  A holder of Futures Exchange Trading Right(s)  may, without affecting 

existing rights or obligations which have accrued and subject to these Rules, 
at any time relinquish its Futures Exchange Trading Right(s) without penalty 
or compensation.   

 
(b) Notwithstanding Rule 3A16(a), at any time prior to the tenth anniversary of 

the Scheme Effective Date, holders of Futures Exchange Trading Rights that 
were granted under the Futures Exchange Scheme and that had not been 
transferred or deemed to have been transferred may be invited to apply for 
relinquishment of their Futures Exchange Trading Rights under a Tender 
Process.  In normal circumstances, the tender with the lowest price will be 
selected, but the Exchange is not bound to do so. 
 

(c) The holder of Futures Exchange Trading Right whose tender has been 
selected under Rule 3A16(b) shall relinquish its Futures Exchange Trading 
Right within six months from the date of the notice of acceptance of the 
tender issued by the Exchange and in accordance with the procedures as 
from time to time determined by the Exchange. Any payment due to the 
holder of Futures Exchange Trading Right will be made by the Exchange as 
soon as practicable after he or it has relinquished his or its Futures Exchange 
Trading Right.  

 
(d) The holder of the Futures Exchange Trading Right shall be deemed to 

relinquish his or its Futures Exchange Trading Right  at the expiry of six 
months under Rule 3A16(c) and whereupon the holder of the Futures 
Exchange Trading Right shall be removed from the register of Futures 
Exchange Trading Rights.  
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APPENDIX B - FEES 
 
FEES (continued) 
 
Description 
 

Amount1

Exchange Participantship/Trading Right-related fees 
 
Exchange Participantship subscription fee 

 
 
 

6,000/annum 
 

Futures Exchange Trading Right (other than those issued under the 
Futures Exchange Scheme) 

500,000/Futures Exchange 
Trading Right or where 

there is a Tender Process, 
500,000 or the price of the 
selected tender, whichever 

is the lower 

Administration fee for Tender Process  50,000 
(Not applicable if no valid 

tender is received)
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