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Rules of the Exchange 

 

 
CHAPTER 1 

 
INTERPRETATION 

 
101. In these Rules, unless the context otherwise requires:- 

 

 “ATS” has the same meaning as “automated trading services” in the Ordinance; 

 

 “ATS 

transaction” 

means a transaction executed or concluded or entered into through an ATS 

provided by an Exchange Participant under a licence granted by the 

Commission for trading of securities listed on the Exchange; 

 

 

CHAPTER 5 
 

TRADING 
 

Operational Trading Rules 

 

 Extended Trading Securities 
  

501F. (1) It is the duty of every Exchange Participant conducting direct business transactions in 

respect of the Extended Trading Securities within the Pre-opening Session, the 

trading hours stipulated in Rule 501(1) and the Extended Morning Session to input 

details of such transactions into the System within the following time limits (or other 

time limits as the Exchange may from time to time determine): 

 

(i) in respect of direct business transactions which are ATS transactions, 

immediately and in any case, within 1 minute after the conclusion of the 

transactions; and 

(ii) in respect of all other direct business transactions, within 15 minutes after the 

conclusion of the transactions,  

 

and in any event before the close of trading for the Extended Trading Securities on a 

trading day for transactions concluded on that trading day provided that no such duty 

exists for transactions concluded by automatic order matching.  Any transactions in 

respect of the Extended Trading Securities not recorded in the System before the 

close of trading for the Extended Trading Securities as aforesaid shall be reported to 

the Exchange within the order input period and the pre-order matching period of the 

Pre-opening Session or the first 15 minutes of the commencement of the Continuous 

Trading Session on the next trading day as transactions concluded on that trading day 

on which the reporting has been made provided that if there is no Continuous Trading 

Session on the next trading day for whatever reason, any such transactions not 

reported to the Exchange as aforesaid shall be reported to the Exchange not later than 

the first 15 minutes of the commencement of the first trading session of the next 

Continuous Trading Session as transactions concluded during the trading session on 

which the reporting has been made. 
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 Direct Business 

  

526. 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1) 

 

 

 

 

 

 

 

 

(a) It is the duty of every Exchange Participant conducting direct 

business transactions within the Pre-opening Session and the trading 

hours stipulated in Rule 501(1) to input details of such transactions into the 

System within the following time limits (or other time limits as the 

Exchange may from time to time determine): 

 

(i) in respect of direct business transactions which are ATS transactions, 

immediately and in any case, within 1 minute after the conclusion of 

the transactions; and 

(ii) in respect of all other direct business transactions, within 15 minutes 

after the conclusion of the transactions,  

 

and in any event not later than 

 

(i) 15 minutes from the commencement of the Morning Session in 

respect of transactions concluded during the Pre-opening Session,  

(ii) the end of the Morning Session in respect of transactions concluded 

during the Morning Session and 

(iii) the end of the Afternoon Session in respect of transactions concluded 

during the Afternoon Session,  

 

provided that no such duty exists for transactions concluded through 

automatic order matching.  

 

(b) Any transactions not recorded in the System before the end of trading on a 

trading day shall be reported to the Exchange within the order input period 

and the pre-order matching period of the Pre-opening Session, or within the 

first 15 minutes of the commencement of the Continuous Trading Session 

on the next trading day as transactions concluded on that trading day on 

which the reporting is made provided that if there is no Continuous Trading 

Session on the next trading day for whatever reason, any such transactions 

not reported to the Exchange as aforesaid shall be reported to the Exchange 

not later than the first 15 minutes of the commencement of the first trading 

session of the next Continuous Trading Session as transactions concluded 

during the trading session in which the reporting is made.   

 

(c) In respect of  

 

(i) a direct business transaction relating to an issue of a Structured 

Product concluded for the account of the issuer of the Structured 

Product or its associates,; or 

(ii) a direct business transaction which is an ATS transaction, 

 

the Exchange Participant shall, in addition to the above requirements, report 

to the Exchange in such manner, at such time or times and with such details 

as the Board Exchange shall from time to time determine. 

 


