Rules of the Exchange
CHAPTER 1

INTERPRETATION

101.
In these Rules, unless the context otherwise requires:-

	“Binding Period”
	means a period, as may be notified by the Exchange to Exchange Participants, for which an Exchange Participant applying for a Dealing Desk under Rule 364B(1)(b) undertakes to use the Dealing Desk and to pay the monthly user fee for it;  



	“Cessation Date”
	means the date specified by the Exchange under Rule 305A(2); 

	
	

	“Dealing Desk”
	means a desk, including an AMS terminal and other trading equipment, at the Trading Hall assigned, re-assigned, allocated or re-allocated from time to time by the Exchange to an Exchange Participant for trading purpose;

	

	“Seat”



	means a booth assigned, re-assigned, allocated or re-allocated from time to time by the Exchange to an Exchange Participant for each Stock Exchange Trading Right subject to these Rules prior to the Cessation Date with effect from which the entitlement to the benefit of a Seat shall cease and extinguish;


CHAPTER 3

EXCHANGE PARTICIPANTSHIP
	305.
	On the admission of an Exchange Participant the fact shall forthwith be notified to it in writing by the Secretary, and a copy of the Rules shall be sent to it together with the current contract levies in force, and a request for payment for the Stock Exchange Trading Right to be issued to it (if appropriate) and its current subscription.  It shall become an Exchange Participant upon its name being registered in the Register of Exchange Participants.

	
	
	

	305A.
	(1)


	Except as stipulated in Rules 364B(1D)(a) and 364B(1D)(b)(i), an Exchange Participant shall be entitled to the benefit of a Seat in the Exchange before the Cessation Date for each Stock Exchange Trading Right held by it if it carries on the business of dealing in securities on the Exchange, subject to these Rules.  Notwithstanding anything contained in these Rules, such entitlement to the benefit of a Seat including any entitlement to the benefit of a Seat already granted by the Exchange and held by an Exchange Participant before the Cessation Date shall cease and extinguish with effect from the Cessation Date without any liability on the part of the Exchange. 


	
	(2)
	The Exchange may by notice to Exchange Participants specify a date as the Cessation Date for the purpose of these Rules with effect from which the entitlement to the benefit of a Seat shall cease and extinguish.


Trading Facilities
	364B.
	(1)
	In respect of every Seat assigned, re-assigned, allocated or re-allocated to and held by an Exchange Participant for a Stock Exchange Trading Right under Rule 305A(1) the entitlement to the benefit of which has not ceased or extinguished, the Exchange Participant may apply to the Exchange,

	
	
	
	

	
	
	(a)
	at any time before such date as may be notified by the Exchange to Exchange Participants under this Rule 364B(1)(a) to relinquish it to the Exchange for either one of the following:-

	
	
	

	
	
	
	(i)
	installation of an additional AMS terminal; or

	
	
	
	
	

	
	
	
	(ii)
	an increase in the throughput rate of an order into the System through an Open Gateway of the Exchange Participant

	
	
	
	

	
	
	
	or

	
	
	
	

	
	
	(b)
	at any time during the application period as may be notified by the Exchange to Exchange Participants under this Rule 364B(1)(b) to relinquish it to the Exchange for the use of a Dealing Desk.  

	
	
	

	
	(1A)
	Where the entitlement to the benefit of a Seat for any Stock Exchange Trading Right held by an Exchange Participant under Rule 305A(1) has ceased and extinguished with effect from the Cessation Date pursuant to Rule 305A and the Exchange Participant had not made any successful application under Rule 364B(1), the Exchange Participant may, in respect of such Stock Exchange Trading Right, apply to the Exchange for either one of the following on or after the Cessation Date:

(a) 
installation of an additional AMS terminal; or

(b) 
an increase in the throughput rate of an order into the System through an Open Gateway of the Exchange Participant.



	
	(1B)
	Without prejudice to the entitlement under Rule 365(1), an Exchange Participant may, in respect of each Stock Exchange Trading Right conferred on or issued to it by the Exchange on or after the Cessation Date, apply to the Exchange for either one of the following before such date as may be notified by the Exchange to Exchange Participants under this Rule 364B(1B):

	
	
	(a)
installation of an additional AMS terminal; or

(b)
an increase in the throughput rate of an order into the System through an Open Gateway of the Exchange Participant.



	
	(1C)


	An Exchange Participant which has applied for the use of a Dealing Desk under Rule 364B(1)(b) undertakes and agrees with the Exchange to accept any Dealing Desk assigned, re-assigned, allocated or re-allocated to it by the Exchange and to use and pay the monthly user fee for the Dealing Desk for the whole of the Binding Period subject to Rule 364B(1D)(b) unless otherwise determined by the Exchange.  In the event that the applying Exchange Participant transfers the relevant Stock Exchange Trading Right after the application, the proposed transferee or Exchange Participant to which the relevant Stock Exchange Trading Right is transferred shall assume all the rights and obligations of the applying Exchange Participant in respect of the application, the relinquishment of Seat and the use of the Dealing Desk subject to these Rules unless otherwise determined by the Exchange.


	
	(1D)


	(a)


	In the event that an Exchange Participant subsequently transfers a Stock Exchange Trading Right, the Seat for which has been relinquished by the Exchange Participant pursuant to Rule 364B(1)(a), the proposed transferee or Exchange Participant to which the Stock Exchange Trading Right is transferred shall only be entitled to the additional AMS terminal or increase in order throughput rate allocated to the Stock Exchange Trading Right at the time of the transfer, but shall not be entitled to the benefit of a Seat in the Exchange for the Stock Exchange Trading Right.


	
	
	(b)


	(i)
	In the event that an Exchange Participant subsequently transfers a Stock Exchange Trading Right, the Seat for which has been relinquished by the Exchange Participant pursuant to Rule 364B(1)(b), before the expiration of the Binding Period, the proposed transferee or Exchange Participant to which the Stock Exchange Trading Right is transferred shall take up the use of the Dealing Desk for the whole or the remaining period of the Binding Period (as the case may be) and, except as stipulated in Rule 364B(1D)(b)(iii), pay to the Exchange the monthly user fee for the Dealing Desk in accordance with these Rules as if it were the transferring Exchange Participant that had originally applied for the use of the Dealing Desk.  The proposed transferee or Exchange Participant to which the Stock Exchange Trading Right is transferred shall not be entitled to the benefit of a Seat in the Exchange for the Stock Exchange Trading Right.  



	
	
	
	(ii)


	Where the transfer of Stock Exchange Trading Right under Rule 364B(1D)(b)(i) takes place before the Cessation Date, the Exchange may but is not obliged to allocate a Seat to the proposed transferee or Exchange Participant to which the Stock Exchange Trading Right is transferred for use by it from the date of the transfer to no later than the Cessation Date and on such terms as the Board thinks fit.



	
	
	
	(iii)


	Prior to the transfer of the Stock Exchange Trading Right under Rule 364B(1D)(b)(i), the transferring Exchange Participant may pay to the Exchange the aggregate monthly user fee for a Dealing Desk for the whole or the remaining period of the Binding Period, as the case may be, in one lump sum.  In the event that full payment of the aggregate monthly user fee as aforesaid has been received by the Exchange from the transferring Exchange Participant, the proposed transferee or Exchange Participant to which the Stock Exchange Trading Right is transferred shall not be required to pay the monthly user fee for the Dealing Desk for a period equivalent to the whole or the remaining period of the Binding Period for which the monthly user fee has already been paid by the transferring Exchange Participant unless otherwise determined by the Exchange.



	
	
	
	(iv)
	For the purposes of Rule 364B(1D)(b), the Seat for the relevant Stock Exchange Trading Right shall be deemed to have been relinquished to the Exchange pursuant to Rule 364B(1)(b) by the transferring Exchange Participant as soon as the transferring Exchange Participant makes an application to the Exchange under Rule 364B(1)(b).


	
	
	(c)
	In the event that an Exchange Participant to which Rule 364B(1A) applies subsequently transfers the relevant Stock Exchange Trading Right on or after the Cessation Date, the proposed transferee or Exchange Participant to which such Stock Exchange Trading Right is transferred shall only be entitled to the additional AMS terminal or increase in order throughput rate allocated to the Stock Exchange Trading Right at the time of the transfer except where the transferring Exchange Participant has not made any successful application under Rule 364B(1A) at the time of the transfer, the proposed transferee or Exchange Participant to which the Stock Exchange Trading Right is transferred may apply to the Exchange for either one of the following:

(i)
installation of an additional AMS terminal; or

(ii)
an increase in the throughput rate of an order into the System through an Open Gateway of the Exchange Participant.



	
	(2)
	For the avoidance of doubt, any additional AMS terminal installed pursuant to Rule 364B shall in all respects be subject to the Rules applicable to “additional AMS terminal” referred to in Rule 365(1) unless otherwise determined by the Board.



	
	(2A)
	(a)


	An Exchange Participant which has elected for an additional AMS terminal in the form of a second terminal under Rule 364B but terminates the use of the second terminal for any reason within 3 years from the date of installation shall be liable to pay to the Exchange an early termination charge determined by the Exchange, which shall be subject to a maximum of HK$420 for each month or part thereof remaining in the 3-year period.



	
	
	(b)
	Any application by an Exchange Participant for and any entitlement of an Exchange Participant to an additional AMS terminal under Rule 364B shall not affect the entitlement of the Exchange Participant under Rule 365(1).



	
	(3)
	(a)


	The increase in the throughput rate of an order into the System through an Open Gateway pursuant to Rule 364B shall unless otherwise determined by the Board be equivalent to one quarter of a standard throttle rate.



	
	
	(b)


	Any increase in the throughput rate of an order into the System through an Open Gateway pursuant to Rule 364B shall be to an existing Open Gateway of an Exchange Participant provided that if the aggregate increase in the said throughput rate is up to or above the standard throttle rate or such other rate as determined by the Board from time to time, the Exchange Participant may apply to the Exchange for a new Open Gateway and the said aggregate increase in the throughput rate shall unless otherwise specified by the Exchange be to the new Open Gateway.  For the avoidance of doubt, a new Open Gateway, if approved, shall in all respects be subject to the Rules applicable to "Open Gateway" referred to in Rule 365(1) unless otherwise determined by the Board.



	
	(4)


	Any application by an Exchange Participant under Rule 364B shall be subject to the approval of the Exchange on such terms and conditions and payment of such fees and charges as it shall consider appropriate.  In addition to these Rules, an Exchange Participant shall, if its application under Rule 364B is approved by the Exchange, comply with such terms and conditions as the Board shall from time to time prescribe and pay such fees and charges as shall be determined by the Board from time to time. 



	
	(5)


	Subject to payment of early termination charge under Rule 364B(2A)(a) where applicable, an Exchange Participant may apply to the Exchange to change its additional AMS terminal applied for or entitled under Rule 364B to an increase in the throughput rate of an order into the System through its Open Gateway and vice versa.  No Exchange Participant shall have any right to apply for reinstatement of any Seats which have been relinquished to the Exchange by the Exchange Participant itself or the Exchange Participant from which the relevant Stock Exchange Trading Right was transferred.


CHAPTER 5

TRADING
	
	Admission to the Trading Hall

	
	

	548.
	(1)
	The number of persons per Seat or Dealing Desk held by an Exchange Participant to be admitted to the Trading Hall at any one time during trading hours as specified in these Rules shall be two, unless otherwise determined by the Exchange from time to time.  

	
	

	
	Use of Trading Hall 

	
	
	

	548A.
	Notwithstanding anything contained in these Rules, the Exchange has absolute discretion at all times to terminate or suspend, without prior notice, the access to, and the functioning and use of the whole or any part of the Trading Hall (including but not limited to the terminals, host computers and communication lines in the Trading Hall), the entitlement to the benefit of any Seats of any Exchange Participants and the availability for use of any Seats or Dealing Desks (as the case may be) by any Exchange Participants for the purpose of carrying out any demolition, reinstatement, repair, refurbishment, renovation or decoration works to the Trading Hall or any part thereof or any other purposes on such terms and for such period as the Board thinks fit.  Without prejudice to the generality of the foregoing, the Exchange has absolute discretion to recover and to require any Exchange Participants to give up, surrender or cease to use any Seats or Dealing Desks (as the case may be) assigned, re-assigned, allocated or re-allocated to them whether temporarily or permanently and either generally or in relation to a particular period of time and the Exchange may assign, re-assign, allocate or re-allocate the Seats or Dealing Desks (as the case may be) in such manner as the Board thinks fit and charge the Exchange Participants for these Seats or Dealing Desks (as the case may be) in accordance with these Rules.  Under no circumstances shall the Exchange be responsible for losses or damages arising from, caused by or through or in any way owing to such termination, suspension, recovery, requirement or any action taken by the Exchange in respect thereto, including but not limited to the demolition, reinstatement, repair, refurbishment, renovation or decoration of the Trading Hall or any part thereof.  

	
	
	

	
	Conduct in the Trading Hall

	
	

	550.
	(1)
	It is the duty of every Exchange Participant and Authorized Clerk to exercise due care in using the Seat and the Dealing Desk and in operating the computer terminals and other equipment installed by the Exchange at the Exchange Participant’s Seat or Dealing Desk.

	
	
	

	
	Equipment Failure

	
	
	

	551.
	(1)
	In case of a failure, error or defect in any of the trading equipment (including but not limited to terminals, host computers, communication lines and so on) supplied by the Exchange and installed in the Trading Hall, in the address of the Exchange Participant, or any other locations, the Exchange Participant shall report the same to the Exchange immediately and the Exchange shall have absolute discretion in assigning or re-assigning or allocating or reallocating Seats, Dealing Desks and equipment, where possible, to the affected Exchange Participant. Under no circumstances shall the Exchange be responsible for damages arising from any such failure, error or defect in the equipment.


CHAPTER 8

PAYMENT OF FEES AND CHARGES

	802.
	Without limitation to the generality of Rule 801 above, the Board may impose fees and charges in respect of:-


	

	
	Fee Type

	Amount (HK$)

	
	(16)
	monthly user fee for:


	

	
	
	(f)
an increase in the throughput rate of an order into the System through an existing Open Gateway under Rule 364B;
	480 for an increase up to or below the standard throttle rate

	
	
	
	

	
	
	(o)
Dealing Desk under Rule 364B;
	2,800 for each Dealing Desk  
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