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Rules of the Exchange

CHAPTER 1 
INTERPRETATION
101.
In these Rules, unless the context otherwise requires:-

	“Broker Participant” 
	means an Exchange Participant admitted by HKSCC to participate in CCASS as a Broker Participant immediately before 3 December 2007 and whose Broker Participantship had not been terminated; 



	“CCASS Clearing Agreement”
	means a written agreement under the CCASS Rules between a CCASS GCP and an Exchange Participant which is not a CCASS Clearing Participant; 

   

	“CCASS Clearing Participant”
	means a person admitted by HKSCC to participate in CCASS as a CCASS DCP or CCASS GCP; 



	“CCASS DCP”
	means a person admitted by HKSCC to participate in CCASS as a Direct Clearing Participant or a Broker Participant which is deemed to be a Direct Clearing Participant pursuant to the CCASS Rules;



	“CCASS GCP”
	means a person admitted by HKSCC to participate in CCASS as a General Clearing Participant;



	“Exchange Trade”
	means a trade in an Eligible Security between two Exchange Participants effected on or reported to the Exchange; 


	“Isolated Trade” 
	means an Exchange Trade which is designated by the two counterparty Exchange Participants concerned to be settled under the Isolated Trades System or one which is not accepted by HKSCC for settlement under the CNS System;



	“Isolated Trades System” 
	means the method of settlement in CCASS between CCASS Clearing Participants in relation to Exchange Trades which are Isolated Trades in accordance with the CCASS Rules;




CHAPTER 3

EXCHANGE PARTICIPANTSHIP

	
	CCASS Participation

	
	

	358.
	(1)
	Every Exchange Participant which carries on the business of dealing in securities shall be required to:

	
	
	

	
	
	(a)
become a CCASS Clearing Participant if it intends to clear its own Exchange Trades and shall comply at all times with the CCASS Rules; or

	
	
	

	
	
	(b)
have a valid, binding and effective CCASS Clearing Agreement with a CCASS GCP if it intends to clear its Exchange Trades through a CCASS GCP.  

	
	
	

	
	(2)
	Except as otherwise approved by the Exchange, until such time as an Exchange Participant becomes a CCASS Clearing Participant or has a valid, binding and effective CCASS Clearing Agreement with a CCASS GCP, it shall not be allowed to trade on the Exchange.  


	
	(4) 
	Every Exchange Participant who has entered into a CCASS Clearing Agreement with a CCASS GCP shall notify the Exchange of the termination of the CCASS Clearing Agreement at least one business day before it is actually terminated. 



	
	(5) 
	An Exchange Participant which is a Broker Participant immediately prior to 3 December 2007 shall be deemed to be a CCASS DCP from 3 December 2007 in accordance with the CCASS Rules. These Rules, all rights, privileges, registrations, approvals, obligations and liabilities accrued to or incurred by the Exchange Participant prior to 3 December 2007 shall continue to be valid and binding on it whatever the capacity in which those rights, privileges, registrations, approvals, obligations and liabilities have been accrued or incurred. 


CHAPTER 7

DISCIPLINARY

	
	Situations Calling for Disciplinary Action

	
	

	723.
	(2)
	Without prejudice to the generality of the foregoing, the Board and the Chief Executive may exercise their disciplinary powers against an Exchange Participant in the following instances, in such manner as they think fit, if the Exchange Participant:-

	
	
	

	
	
	(cc)
fails to provide information requested by an exchange, regulatory authority or an organization with which HKEx or the Exchange has entered into an information sharing arrangement or agreement; 



	
	
	(dd) 
fails to give notice of termination of Clearing Agreement under Rule 358(4).

	
	
	

	724.
	Without prejudice to the scope of the power of suspension or other disciplinary powers vested in the Board and the Chief Executive, the Board and (subject to Rule 704) the Chief Executive may exercise the powers referred to in Rules 702(3), 702(6), 702(6A), 702(6B), 702(7), 702(8), 702(9), 702(11), 702(12), 702(13) and 702(14) in the following circumstances or if the Board or the Chief Executive, as the case may be, has reason to believe that any of the following circumstances has occurred:-

	
	
	

	
	(6)
	where an Exchange Participant which is also a CCASS Clearing Participant has failed to meet any of its obligations to HKSCC;

	
	
	

	725.
	If an Exchange Participant: - 

	
	
	

	
	(1)
	ceases to be or is suspended as a CCASS Clearing Participant; or

	
	
	

	
	(2)
	does not have a valid, binding and effective CCASS Clearing Agreement with a CCASS GCP

	
	
	

	
	
	such Exchange Participant will not be allowed to trade on the Exchange.
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