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SIXTH SCHEDULE 
 

SECURITIES BORROWING AND LENDING REGULATIONS 
(“REGULATIONS”) 

 
(1) In these Regulations, unless the context otherwise requires:- 
  
 “Collector” has the same meaning as in section 2(1) of the Stamp Duty Ordinance; 
  
 “Hong Kong stock” has the same meaning as in section 2(1) of the Stamp Duty 

Ordinance; and 
  
 “mark to market” means for the purposes hereof, the adjustment of the value of collateral 

deposited by a borrower to be maintained by an Exchange Participant in respect of a 
securities borrowing. 

  
(2) An Exchange Participant of the Exchange shall be permitted to borrow or lend securities 

only in accordance with these Regulations or the HKSCC Rules (as the case may be) 
and, where the securities borrowing relates to Hong Kong stock, with applicable law and 
in particular the Stamp Duty Ordinance and the relevant Stamp Duty Interpretation and 
Practice Notes. 

  
(3) Unless the terms and conditions of these Regulations or the HKSCC Rules (as the case 

may be) are complied with, the borrowing and the lending of securities by an Exchange 
Participant may be treated as a disposal by the lender and an acquisition by the borrower 
and the return of borrowed securities as an acquisition by the lender and a disposal by 
the borrower so that the Transaction Levies, the Investor Compensation Levy and any 
other prescribed levy, fees and charges (including but not limited to the Trading Fee) 
may be payable in accordance with these Rules, and, if appropriate, the matter will be 
referred to the Collector.  In addition, if the relevant circumstances involve a breach of 
the Stamp Duty Ordinance, stamp duty may be payable. 

  
(4) [Repealed] 
  
(5) [Repealed] 
  
(6) [Repealed] 
  
(7) The Chief Executive may restrict or prohibit an Exchange Participant from borrowing 

and lending securities provided he has first obtained the approval of the Chairman of the 
Board which may be given either orally or in writing. 

  
(8) A borrower shall provide collateral for its borrowing.  The collateral shall be in a readily 

realisable form and acceptable to the lender. 
 
(9) (a) The amount of collateral provided shall at all times be not less than 100% of the 

current market value of the borrowed securities.  Where the securities borrowing is 
for the purposes of a short sale (as defined in the Eleventh Schedule to the Rules), 
the amount of collateral deposited by the borrower shall at all times be not less 
than 105% of the current market value of the relevant uncovered securities 
borrowing position. 
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 (b) Where an Exchange Participant maintains uncovered securities borrowing 
positions on its own account or for its clients, it shall mark to market (at least 
daily) such uncovered securities borrowing positions and shall further maintain the 
level of the collateral stipulated in Regulation (9)(a) above. 

   
  In marking to market, an Exchange Participant shall when:- 
 
  (i) marking to market only once daily, mark against the closing price of the 

relevant security on the previous trading day as published by the Exchange; or 
    
  (ii) marking to market two or more times daily, mark on at least the first 

occasion, against the closing price of the relevant security on the previous 
trading day as published by the Exchange. 

 
(10) In the event that at all times the value of the collateral becomes less than 100% or 105% 

where the securities borrowing is in relation to a short sale (or such higher percentage as 
agreed between the borrower and the lender) of the current market value of the borrowed 
securities, the lender shall at least daily require the borrower to increase the amount of 
collateral to 100% or 105% where the securities borrowing is in relation to a short sale 
(or such higher percentage as may have been agreed upon). 

  
(11) In the event the collateral becomes greater in value than 100% or 105% where the 

securities borrowing is in relation to a short sale (or such higher percentage as agreed 
between the borrower and the lender) of the current market value of the borrowed 
securities, the borrower may require the lender to release collateral which is in excess of 
100%, or 105% where the securities borrowing is in relation to a short sale or such 
percentage which has been agreed upon. 

  
(12) [Repealed] 
  
(13) [Repealed] 
  
(14) An Exchange Participant which conducts securities borrowing or securities lending shall 

be deemed to have provided to the Exchange an indemnity indemnifying the Exchange 
(and its authorized officers) against all claims, liabilities and costs related to resisting 
such claims incurred in the exercise of its powers, or in the execution and discharge of 
its functions in relation to or in connection with any securities borrowing. 

  
(15) Except where forbidden by law, the Exchange may, at the request of the Collector, the 

Commission or any other person exercising regulatory functions, supply information or 
documents in response to such request concerning the securities borrowing activities of a 
borrower or the securities lending activities of a lender, and any transaction related to 
such activities. 

  
(16) 
 
 

Regulations (8) to (11) above shall not apply to the compulsory stock borrowing 
transaction effected pursuant to the HKSCC Rules. 

 


