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Options Trading Rules 
 

 
CHAPTER 1 

 
DEFINITIONS AND INTERPRETATION 

Definitions 
 
101. In these Options Trading Rules, unless the context otherwise requires:- 
 

“System Input Cutoff 
Time” 

means 6:45 p.m. or such other time after the close of 
trading from time to time prescribed by SEOCH as the 
system input cutoff time of DCASS on each Business 
Day; 

 
CHAPTER 3 

 
OPTIONS EXCHANGE PARTICIPANTS' OBLIGATIONS 

 
Continuing Obligations 
 
302. Each Options Trading Exchange Participant shall at all times:- 

 
(1) be an Exchange Participant and in compliance with the Exchange Rules; 

 
(2) notify the Exchange in writing immediately upon: 

 
(a) [Repealed] 
 
(b) [Repealed] 
 
(c) any change in the information supplied to the Exchange on the Request for 

Connection to HKATS Form 
 
 

CHAPTER 4 
 

OPTIONS EXCHANGE PARTICIPANTS AND THEIR CLIENTS 
 
Exercise of Client Contracts 
 
415A. On an expiry day, DCASS will automatically generate exercise requests in respect of 

all open long positions in spot month contracts which meet the exercise criterion 
prescribed (i) by the relevant SEOCH Participant; or (ii) if no such exercise criterion 
is prescribed by the SEOCH Participant, by SEOCH .  Any automatically generated 
exercise requests, except those denied by the Options Trading Exchange Participant  
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(if it is a SEOCH Participant) or its designated GCP (if it is an NCP) before the System 
Input Cutoff Time on the expiry day in accordance with the Operational Clearing 
Procedures, are deemed as exercise requests validly entered by that Options Trading 
Exchange Participant (if it is a SEOCH Participant) or its designated GCP (if it is an 
NCP) pursuant to the Clearing Rules.  At the time at which an OCH Contract allocated 
to any of its GCP’s relevant DCASS accounts with SEOCH in respect of the Options 
Trading Exchange Participant’s Client Account (if it is an NCP) or to any of its client 
accounts in DCASS, or to any of its relevant DCASS accounts with SEOCH in respect 
of an Options Broker Exchange Participant (if it is a Direct Clearing Participant or 
GCP) is so exercised by the automatically generated exercise request pursuant to the 
Clearing Rules: 

 
(1) in the case of allocation to any of its GCP’s relevant DCASS accounts with 

SEOCH in respect of the Options Trading Exchange Participant’s Client 
Account (if it is an NCP) or to any of its client accounts in DCASS, or to any of 
its relevant DCASS accounts with SEOCH in respect of an Options Broker 
Exchange Participant Account (if it is a Direct Clearing Participant or GCP), the 
relevant Client Contract shall, by operation of this Options Trading Rule, be 
treated for all purposes as having been validly exercised.  

 
(2) in the case of allocation to any of the relevant DCASS accounts of a Direct 

Clearing Participant or a GCP with SEOCH in respect of an Options Broker 
Exchange Participant's Omnibus Account, the relevant Client Contract shall, by 
operation of this Options Trading Rule, be treated for all purposes as having been 
validly exercised. Where any such Client Contract representing an underlying 
Options Broker Client Contract is so exercised, the matching Client Contract 
effected in accordance with Options Trading Rule 411A between the Options 
Broker Exchange Participant and its client shall also be treated as having been 
validly exercised. 

 
 

SIXTH SCHEDULE 
 

STANDARD CONTRACT 
 
7. Expiry: An Options Contract in a particular option series which has not been validly 

exercised shall automatically expire at the System Input Cutoff Time on the Last 
Exercise Day of that expiry month of Options Contracts in that option series. 
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