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DERIVATIVES MARKET BLOCK TRADE FACILITY FREQYENTLY 

ASKED QUESTIONS 

Updated: 20 June 2025 

The FAQ will be updated from time to time and is subject to change 

Question 1: When will the Exchange Participant know if the Block Trade submitted have 

passed all the criteria? Is there a time window that the Exchange will notify the related 

Exchange Participant? 

Answer: According to HKFE Rule 1215 and Options Trading Rules (OTR) 513, the Exchange will 

endeavor to notify the Exchange Participants of any issue concerning the Block Trade within 30 

minutes of its execution by the Exchange Participant. The 30-minute time period is on a best 

effort basis. Any decision on declaring a block trade invalid shall be final and conclusive.  

 

Question 2: If the Exchange Participants have submitted a strategy of 6 legs, where one of the 

legs of the strategy does not satisfy the Permissible Price Range, what will happen to the 

entire strategy? 

Answer: Provided ALL 6 legs of the Block Trade submitted to HKATS were inserted with a 

consistent free text in the “Info” field, the Exchange will evaluate the Block Trade as a 6 legged 

Block Trade Strategy. 

As one of the legs does not satisfy with the Permissible Price Range (“PPR”), the entire strategy 

(all 6 legs) will not be registered with or cleared by the Clearing House. 

 

Question 3: How should the Permissible Price Range be determined if a series does not have 

Bid/Ask/Day High/Day Low values on the screen 

Answer: The Exchange Participant can send a quote request to obtain quotes from Market 

Makers. Otherwise, the Exchange Participant can call HKATS Hotline at 2211 6360 for assistance. 

The Exchange may consider all relevant factors to determine a fair and reasonable Permissible 

Price Range. 
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Question 4: Is there a list of Market Makers/Liquidity Providers who can provide quotes to 

determine the Permissible Price Range of a series for Block Trade? 

 

Answer: The list of Market Makers/Liquidity Providers are provided in their respective Product 

Page.  

 

For Example: https://www.hkex.com.hk/Products/Listed-Derivatives/Equity-Index/Hang-Seng-

Index-(HSI)/Hang-Seng-Index-Futures?sc_lang=en#&product=HSI  

 

 

 

Question 5: If a futures-only roll is submitted in one strategy as below: 
 

Leg  Reporting Detail Order 1 Order 2 

Leg 1 100 lots of May 2021 HSI Futures at 
a price of 25000 

+100 lots -100 lots 

Leg 2 50 lots of June 2021 HSI Futures at a 
price of 25010 

-50 lots +50 lots 

Leg 3 50 lots of June 2021 HSI Futures at a 
price of 25011 

-50 lots +50 lots 

 

Remark: Leg 2 and Leg 3 are split with equal weighting at different prices and reported as one 

strategy with Leg 1 for an average price of 25,010.5 in the June 2021 HSI Futures 

Will this be allowed at execution? 

Answer: Assuming the block trades satisfy the PPR requirement, they are valid Block Trades 

because: 

1. This strategy does not involve any order aggregation as it involves one buyer and one seller 

only; and 

2. One of the legs of the strategy combination meets the Minimum Volume Threshold (“MVT”) 

(see note 1 of HKFE Rule 815A (2)(a)) 

In contrast, the following block trade aggregates 4 orders into one strategy. It violates the HKFE 

Rule 815A (2A)(b) (Order Aggregation Rule) as it involves Futures Contracts only, each separate 

order comprising the Block Trade must satisfy the MVT: 

Leg  Reporting Detail Order 1 Order 2 Order 3 Order 4 

Leg 1 100 lots of May 2021 HSI Futures 
at a price of 25,000 

+100 lots -100 lots   

Leg 2 50 lots of June 2021 HSI Futures at 
a price of 25,010 

-50 lots +50 lots   

Leg 3 50 lots of June 2021 HSI Futures at 
a price of 25,011 

  -50 lots +50 lots 

 

https://www.hkex.com.hk/Products/Listed-Derivatives/Equity-Index/Hang-Seng-Index-(HSI)/Hang-Seng-Index-Futures?sc_lang=en#&product=HSI
https://www.hkex.com.hk/Products/Listed-Derivatives/Equity-Index/Hang-Seng-Index-(HSI)/Hang-Seng-Index-Futures?sc_lang=en#&product=HSI
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Question 6: According to the Exchange Rules, a Block Trade must be executed immediately on 

HKATS via Block Trade Facility. Please define “immediately”, i.e. what is the time allowed for 

inputting a Block Trade after execution? 

Answer: The time required for inputting a Block Trade into HKATS may vary among different 

Exchange Participants according to their business and/or operational models. The principle is 

that an Exchange Participant should not deliberately delay an input without a genuine business 

and/or operational need.  

 

 

Question 7: If the Block Trade is executed at a price that deviates from the prevailing market 

price, will there be an extra deposit required from the Exchange Participant? 

Answer: According to HKFE Rule 815A (5) and Third Schedule of the Options Trading Rules - 

2.5.2, a Special Block Trade Margin may be required from an Exchange Participant if the 

executed price of a Block Trade is not considered fair and reasonable, if a significant deviation 

exists between the executed price and the prevailing market price or the theoretical price 

determined by the Clearing House, or if the Block Trade is executed at such a price that would 

reach a margin erosion of 25% and 50% in HKCC and SEOCH respectively had the trade been 

executed. 

 

 

Question 8: What kind/format of authorization would the Exchange consider as valid for 

Order Aggregation? Is the consent required from all parties that have order(s) being 

combined? 

Answer: According to HKFE Rule 815A(2A)(e) / Third Schedule of the Options Trading Rules - 

2.2A.3, in the case of Block Trade Order Aggregation, authorizations are required by the 

Exchange Participants from Clients whose orders are being aggregated or combined. 

Exchange Participants are strongly advised to keep record of the proof of authorization obtained 

from the concerned Clients whose orders are being aggregated or combined. 

Authorization from ALL Clients whose Block Trade orders are being aggregated or combined 

must be obtained. 
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Question 9: In the situation where a mistake was made in a reported Block Trade, could the 

Exchange Participant requests to cancel the Block Trade? 

Answer: The Exchange will cancel invalid Block Trades only as defined in HKFE Rule 815 and 

Third Schedule of the Options Trading Rules. When a Block Trade or a Block Trade strategy is 

validly reported and accepted according to the relevant exchange rules, Exchange Participants 

cannot make a request to cancel it. Validly reported and accepted Block Trades by HKFE or the 

SEHK will only be cancelled if such Block Trades are subject to Special Block Trade Margin but 

the subsequent Special Block Trade Margin cannot be satisfied as defined in HKCC Procedures 

2.8A or SEOCH Operational Clearing Procedures 9.8. 

 

 

Question 10: What are the consequences of non-compliance with the Aggregation Rule? 

Answer: For any non-compliance with the Aggregation Rule, HKFE/SEHK as the case may be, 

will consider the nature and specific circumstance of the case that resulted the non-compliance.  

In the cases where the non-compliance was resulted from genuine mistakes or errors (for 

example, Exchange Participant fails to execute a client’s order by any omission on its part or 

erroneously executes a client’s order such that the resulting trade differs in quantity, contract 

month or position from that specified by the client), HKFE/SEHK may take enforcement actions 

against the Exchange Participant, including, among others, issuance of compliance reminder or 

compliance advice to the Exchange Participant at the first time of its non-compliance and 

reserve the right to take further disciplinary actions should there be any repeated cases of non-

compliance on the part of the Exchange Participant.  

Pursuant to HKFE Rule 815C and the Third Schedule of the Options Trading Rules - 5, if the Chief 

Executive of HKFE is of the opinion that any of the prescribed criteria are not properly followed 

by an Exchange Participant, including any improper aggregation of orders, or there are any other 

improper acts or practices in connection with any execution of Block Trades by the Exchange 

Participant, the Chief Executive may by notice to the Exchange Participant prohibit the Exchange 

Participant from using the Block Trade Facility or impose such restrictions or additional criteria 

as he may consider appropriate on its use.  

Any Block Trade which is executed in breach of such notice will not be considered as a valid 

trade by the Exchange and will not be registered or cleared by the Clearing House. 

 


