
 

 1 

HKEx LISTING DECISION 

Cite as HKEx-LD45-3 (First Quarter of 2005) (Withdrawn in June 2013; 

Superseded by GL25-11) 

 

 

Summary 

 

  Name of Party   Company A - a GEM new listing applicant and its subsidiaries 

(the “Group”)  

 

  Subject   Whether Company A would be granted a waiver from the 

strict requirements of GEM Listing Rules 7.03(1) and 11.10 

to the effect that the accountants’ report that was included in 

its prospectus would not be required to include the financial 

information up to its latest financial year end? 

 

  Listing Rules   GEM Listing Rules 7.03(1) and 11.10 

 

  Decision   The Exchange granted a waiver from the strict requirements 

of GEM Listing Rules 7.03(1) and 11.10 provided that the 

latest financial period reported on by the reporting accounts 

would not have ended more than six months before the date 

of the prospectus and the maximum allowable time between 

the latest financial period reported on and the proposed 

listing date was not more than two months. 

 

 

 

SUMMARY OF FACTS 

 

1. Company A proposed to be listed in February of a certain year (‘Year T’).  Its 

financial year ended on 31 December.  The accountants’ report that was 

included in Company A’s prospectus included the combined results of the 

group covering the two years ended 31 December of Year T minus 2  (‘Year 

T-2’) and the nine months ended 30 September of Year T minus 1 (‘Year T-

1’).  

 

2. Based on the listing timetable, Company A would be in compliance with GEM 

Listing Rule 11.11 which requires the latest financial period reported on by the 

reporting accountants must not have ended more than six months before the 

dated of the prospectus. 

  

 

THE ISSUE RAISED FOR CONSIDERATION 

 

3. Whether Company A would be granted a waiver from the strict requirements 

of GEM Listing Rules 7.03(1) and 11.10 to the effect that the accountants’ 
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report that was included in its prospectus would not be required to include the 

financial information up to its latest financial year end? 

 

 

APPLICABLE LISTING RULES OR PRINCIPLE  

 

4. GEM Listing Rules 7.03(1) and 11.10 require, among other things, that, in the 

case of a new applicant, the accountants’ report must include the results of the 

issuer or, if the issuer is a holding company, the consolidated results of the 

issuer and its subsidiaries in respect of each of the two financial years 

immediately preceding the issue of the listing document. 

 

5. GEM Listing Rule 11.11 requires ‘[I]n the case of a new applicant, the latest 

financial period reported on by the reporting accountants must not have ended 

more than 6 months before the date of the listing document’. 

 

6. GEM Listing Rule 18.03 requires the listed issuer to despatch to its 

shareholders its annual report no later than three months after its financial 

year-end.   

 

 

THE ANALYSIS 

 

7. The Exchange recognises that a new listing applicant proposing to issue its 

listing document shortly after the expiration of the latest financial year may 

experience difficulty in producing audited accounts within such a short period 

of time.  The Exchange therefore considers it appropriate to grant waiver of 

this requirement to listing applicants based on the facts and circumstances of 

the case.  For consistency, it is necessary to lay down the maximum allowable 

time gap between the latest financial year-end and the proposed listing date, in 

excess of which such a waiver would not be granted. 

 

8. GEM Listing Rule 18.03 requires the listed issuer to despatch to its 

shareholders its annual report no later than three months after its financial 

year-end.  Based on the same principle, namely that an issuer should require 

no more than three months to produce audited accounts for the latest financial 

year, the Exchange determines that the cut-off line for granting such waiver 

should be one month before the due date on which the first audited reports 

after listing must be despatched by a GEM issuer.  

 

9. In practical terms, this can be translated as no waiver of GEM Listing Rules 

7.03(1) and 11.10 will be granted where the proposed listing date is more than 

two months after the latest financial year-end.  In other words, the maximum 

allowable time gap between the latest financial year-end and the proposed 

listing date is two months.  

 

10. Based on the submission that Company A’s proposed listing date would fall 
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into the two-month period after the latest financial year end and the latest 

financial period reported on by the reporting accountants would not be more 

than six months before the date of the prospectus, the Exchange considered 

that Company A qualified for a waiver of GEM Listing Rules 7.03(1) and 

11.10 to the effect that Company A’s prospectus was not required to contain 

an update of its accountants’ report to include at least the financial information 

up to its financial year end. 

 

 

THE DECISION 

 

11. Based on the facts and circumstances of the case and the Exchange’s analysis 

of the GEM Listing Rules, the Exchange granted a waiver from the strict 

requirements of GEM Listing Rules 7.03(1) and 11.10 provided that the latest 

financial period reported on by the reporting accounts would not have ended 

more than six months before the date of the prospectus and the maximum 

allowable time between the latest financial period reported on and the 

proposed listing date was not more than two months. 

 
 

 

 

 

 

 

 


